Featured Lifestyle Nutritie&Sanatate

Cum am slăbit +10 kg

eu IMG_20130504_164707 messy dan stoica boulevard studio cluj (26) outfitÎmi vine să chicotesc că am ajuns să abordez un asemenea subiect, deoarece slăbirea, sau curele de slăbire nu au făcut obiectul frământărilor mele nici măcar în adolescență, darămite acum, la maturitate, așa cum se întâmplă la alte femei. Dar pentru că de vreo 6 luni încoace mi se spune în fiecare săptămână ”vai, ce mult ai slăbit, ce ai făcut?”, am zis să spulber ”misterul” acesta ce ține de vreun an de zile (probabil). Eu nu am fost niciodată foarte slabă (nici foarte grăsunică) și pentru că mereu m-am simțit bine în pielea mea și am avut lipici la oameni, nu am dezvoltat niciodată complexe. Desigur că aveam (și am) și eu zile în care nu mă simțeam grozav, cum are toată lumea, dar în general am fost mulțumită cu mine însămi. După cum spuneam și în postul cu greutatea ideală, dacă eram ușor peste limita superioară a greutății normale uneori nu era stres, pentru că analizele au fost întotdeauna în regulă și eram sănătoasă.

capsunimeniu vegetarianAlimentație. Schimbarea a intervenit după un an de la începerea specializării mele, Nutriție&Dietetică, în cadrul UMF Cluj. Am început să aplic tot ce învățam pentru că domeniul sănătății, cu nutriția, pe drept numită a treia medicină, mă pasionează în așa hal încât sincer vă spun că mi-am găsit locul pe lumea asta, profesional vorbind. Mi s-au spulberat multe mituri, nu ai idee câte tâmpenii citești și ai impresia că au logică și că sunt informații în regulă.dietetica umf (59) dietetica umf (10) Eu însă am fost mai puțin ”poluată” de asemenea informații pentru că mama mea este medic și am învățat multe lucruri de la ea. În cadrul specializării mele mi-am umplut golurile și le umplu în continuare, citesc mult pe lângă și aplic ce învăț. Sunt în continuă acumulare. Astfel că alimentația mea s-a schimbat foarte mult și, pe principiul personalizării dietei, sunt primul meu pacient (deși pe mine mă pasionează mai mult dietetica legată de patologii, nu atât de mult echilibrarea greutății unui om relativ sănătos). Mănânc destul, din ce mi se potrivește, și încerc să variez destul de mult, deși și eu am tendița de a mânca un mic dejun preferat mai multe dimineți la rând. Mănânc din toate grupele alimentare, și din ce nu mâncam înainte, și am grijă cum fac combinațiile între alimente, în funcție de ce învăț în facultate/citesc. Îmi dau seama cât este de greu pentru cineva care nu e în domeniu să găsească un regim alimentar echilibrat și nu mă miră disperarea fetelor de a încerca toate dietele aberante. E bine că există voință, dar recomandarea mea este să își corecteze problemele numai cu ajutorul unui specialist, altfel răul făcut poate fi iremediabil sau greu remediabil și binele de prea scurtă durată. Nu am făcut foame, am încercat să mănânc cât mai nutritiv și mai puțin ”balast”, ceea ce reiese și din diversele postări despre mâncare pe care le-am făcut. Cea mai grea perioadă a fost cea cu Crăciunul, pentru că odată schimbată mentalitatea și atitudinea față de alimente, nu mai poți face niciun compromis de dragul complezențelor (rude, prieteni etc). Am avut multă disciplină în a nu-mi distruge stilul creat.

1Mișcare. Am mai spus și mai spun, nu poți nici visa să ai un stil de viață sănătos fără mișcare.  Iar când vine vorba de kilograme, cu atât mai mult nu poți să îți menții o greutate optimă fără mișcare. Fiecare suntem construiți diferit, așa că pentru unii merg foarte bine exercițiile cardio, pentru unii cele mai statice, de stretching, pilates etc. Și am mai spus că pentru fiecare se poate găsi o formă de mișcare sau mai multe, care să îi facă plăcere să le practice toată viața. Important e să nu te oprești! Eu mi-am găsit echilibrul între Gimmy și casă și, în sezonul cald, alergatul afară. Iarna a fost deosebit de grea, îți trebuie o motivație și o voință de fier să fii constant, când se face întuneric devreme și toată lumea se retrage acasă. Ai nevoie de multă determinare, de disciplină, să îți scoți fundul de la căldură, pe întuneric, ger poate și vânt, ploaie și ninsoare și să mergi la sport. Pe mine sportul ”în echipă” mă motivează.gimmy (1) 2 IMG_20130504_130234 zumba gimmy Așa că Zumba cu Adi Muszca și cu fetele a fost edificator. Pentru că atunci când intru în sală îmi vine cheful instant, zâmbim, râdem, ne distrăm și se schimbă starea de spirit. Mie nu mi se potrivește cardio, eu sunt tipul de persoană căreia îi merge bine pilates-ul, dar mă duc mai rar pentru că mă plictisesc groaznic, oricine ar ține cursul. E un curs extrem de benefic, dar nicăieri nu-i ca la Zumba (sau la La Bocca, mai nou, tot cu Adi). Și decât să renunț la sport de plictis, m-am dus unde nu simțeam cum trece timpul, important era să nu stau. Când îmi era groază de frig, dar eram cu chef, trăgeam intens acasă. Și așa mi-a intrat mișcarea în sânge, încât după o zi de repaos simt că înnebunesc dacă nu mă mișc, îmi cere corpul mișcare! Dar nu e genul acela de dependeță nesănătoasă de sală, ci devine ceva fiziologic, cum e nevoia să te întinzi dimineața în pat, să bei apă sau să mănânci. Deci eu am făcut din sport un stil de viață deși, de felul meu, sunt o persoană comodă.

IMG_20130503_164611 IMG_20130503_170027 IMG_20130409_152243 IMG_20130503_183741Masaj. În ultimul timp, de când fac masaj aproape zilnic, tot aproape zilnic mi se spune că am slăbit enorm. Cu siguranță, masajul anticelulită și de drenaj bine făcut dă rezultate senzaționale. Și coroborat cu cele de mai sus, poate fi chiar incredibil. Asta fac doar de o lună, pentru că știți că eu sunt extrem de pretențioasă la masaje, așa că din cauză că maseurul meu, Ștefan, care e și maseurul lotului național de judo, e plecat destul de mult și ocupat cu lotul, nu poate să îmi facă așa des cum îmi doresc, am evitat să mă mai las pe mâna altor persoane. Asta până când am întâlnit-o pe Lavinia Ghișa, absolventă de kinetoterapie și foarte pasionată de ceea ce face. Știu că a avut nițel emoții când mi-a făcut masaj prima dată pentru că știa că-s mofturoasă și că un masaj prost făcut mai mult mă enervează. Am fost sincer uimită de mâna ei bună, are forță și știe să și-o dozeze, este sigură pe ce face și are rezultate (ieri am auzit-o pe o clientă de a ei că a pierdut vreo 10 cm în talie după un abonament). După primele masaje consecutive la Lavinia m-am cântărit și pierdusem vreo două-trei kilograme (din cele vreo 14, de care m-am scăpat de anul trecut pe vremea asta încoace), care pot fi și retenție hidrică, dar cu siguranță și mult țesut adipos sfărâmat și eliminat pe cale limfatică, pentru că văd că arăt tot mai bine, independent de sport și alimentație! Îmi place că face și tonfiere să nu rămâi cu ”piei” inestetice. Se vede că îi place ce face, că îi aduce multă satisfacție să vadă clientele cu rezultate și mulțumite. Dacă Ștefan e cel mai bun maseur, Lavinia Ghișa e cea mai bună maseuză din Clujul ăsta și are parte de toată susținerea mea. Puteți consulta lista de prețuri la info, la ea pe Facebook și dacă vă interesează, acolo are și telefon de contact.

apa apa3Consum lichide. Nu știu pe ce limbă să mai spun și cât să explic cât e de important aportul adecvat de lichide (am și creat un # pe ig cu #beaapa #drinkwater). Între aceste lichide, nu există vreunul mai hidratant decât apa, nici măcar ceiaiul neîndulcit nu poate s-o înlocuiască. Așadar, în afară de supe, ceaiuri, sucuri naturale proaspete, eu consum cel puțin 1,5 l doar apă. Gustul pentru apă se educă. Așa cum anorexicele ajung să nu mai simtă senzația de foame, pentru că nu se alimentează, așa este și cu apa: dacă nu bem de obicei, organismul nu ne cere, decât când e în mega deficit. Cu cât bei mai multă apă, cu atât corpul ”se prinde” ce bine e cu suficient lichid, și îți va cere. Ai nevoie de 30 ml/kg corp. Înmulțește cu numărul de kilograme pe care îl ai, și afli cât lichid trebuie să consumi. Desigur, necesarul crește în condiții deosebite (în cazul meu, sală, căldură). Eu am ajuns să beau fără probleme 2,5 l de apă zilnic, în afară de restul lichidelor. Multe dezechilibre din organism se pot rezolva cu un consum adecvat de apă, inclusiv dezechilibrele ponderale. O să mai tratăm subiectul apă, pentru că am observat că lumea nu știe cum să se educe în această privință.

IMG_20130503_121752Modelarea gândirii. Dacă nu te vizualizezi cum ai vrea să fii, nu o sa ajungi niciodată acolo.  Eu îmi doresc să fiu un dietetician model, pentru că ador ceea ce urmează să practic și în direcția asta m-am setat. Mărturisesc însă că, deși mi-am proiectat o imagine sănătoasă a mea și am ajuns la ea, în mintea mea purtam aceeași mărime la haine și doar acum, de vreo lună-două, m-am trezit că port, de fapt, cu două numere mai puțin. Adevărul e că eu mi-am schimbat stilul de viață (l-am ordonat) și urmăream, ca o consecință, și ajustarea greutății, dar nu am făcut o obsesie din asta. Mi-am schimbat modul de a gândi, atitudinea față de viață, sunt mai pozitivă. Și a venit de la sine. Și, yeap, am cu vreo 14 kilograme mai puțin decât anul trecut pe vremea asta! Și, dacă nu intervin probleme de sănătate, sarcină sau alte lucruri, sper că mă pot păstra așa, cu același stil de viață.

Ca o concluzie, am slăbit pentru că mi-am creat un echilibru în stilul de viață, descurajez curele de slăbire, pentru că cred că toate vrem o schimbare de durată, sănătoasă (la anul vă aștept la mine, voi fi dietetician cu acte-n regulă ;)) ) și descurajez mecanismele compensatorii (de genul ”am mâncat o prăjitură, nu-i nimic, nu mai mănânc nimic până mâine”). Despre mecanismul acesta compensatoriu, altă dată. Dacă vreți să dezvolt un aspect anume, prezentat aici, spuneți-mi, că aici e doar un rezumat. Aspecte culinare am împărtășit cu voi în repetate rânduri, ca inspirație, dacă vă face plăcere.

Ce este foarte amuzant – dacă înainte mă bucuram de priză la oameni și de apreciere, acum aprecierile exagerate mă scot din sărite. Apreciez remarcile la adresa fizicului meu, dar eu, ca persoană, sunt la fel cu sau fără 10-14 kilograme în plus (deși și aprecierile pozitive și sincere își au, și ele, rolul lor). Unele complimente mă fac să mă scârbesc de cât de superficiali pot fi unii oameni, but oh, well, stima mea de sine a rămas aceeași, am întotdeauna încredere în mine (vorba lui Hedi), încrederea mea nu se modifică în funcție de numărul de kilograme. Niciodată. Aștept comentariile voastre&mail, dacă vreți :* Vă pup tare!

UPDATE: vezi – 22 kg! 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (31)

 • Felicitari pentru taria ta de caracter! E foarte greu sa miste oamenii din zona lor de confort, iar alimentatia nu face exceptie. Da, se vede cu ochiul liber ca arati mai bine, dar si mai clar se vede ca te simti bine, ca emani energie si stare de bine! Si eu am inceput sa-mi schimb alimentatia, sa ma axez pe mai multe cruditati si nuci, sa fac 10 min de sport in fiecare dimineata (nu sunt o persoana chiar sedentara, fac plimbari lungi in fiecare seara, dar simteam nevoia de un pic mai mult de-atat). Desi am o greutate ok, ma simteam… greoaie,obosita, lenta tot timpul. Si da, odata cu schimbarea alimentatiei incepe sa se schimbe si starea de spirit.

  O zi frumoasa sa ai!

 • Clarra, multumesc, o zi frumoasa si tie! Si tu meriti laude:)

 • Nu am respirat pana am terminat de citit articolul! E minunat! Felicitari pentru ca ramai tu mereu, indiferent ce se schimba in viata ta! Ma bucur ca exista oameni minunati, ca tine!
  Se simte energia pozitiva pe care o emani! O zi frumoasa, ca tine!

 • Tin minte ceva de genul ca ti-am scris dupa ce ai terminat cu criosauna ca se vad rezultate , (nu din rautate bineintele :P) si mi-ai zis ca pe tine nu te intereseaza greutatea si te simti bine asa cum esti si nu vrei sa slabesti! punct! :)) …..am tacut, nu am mai zis nimic, te-am urmarit in continuare cu drag 🙂 …acuma nu ma mai pot abtine sa iti zic ca esti prima persoana care se ocupa cu ce se ocupa si mi-ar face mare placere oricand sa stau cu tine si sa povestim efectiv despre alimentatie sanatoasa si sa ma sfatuiesti! asta pentru ca se vede ca nu sunt doar vorbe…. crezi in ceea ce ne povestesti aici si ai aplicat in viata ta tot ce ai invatat.
  sper ca nu suna scarbos ce ti-am scris, nu e genul meu, stau si ma cuget inainte sa comentez pe orice blog sau fb asa in general…si foarte rar se intampal oricum! 🙂

 • Mai sa stii ca si eu am vrut sa te complimentez pe fizic cand ne-am intalnit ultima data, dar am zis ca sigur ti-o spun altii de te saturi. :)) uite ca nu m-am inselat! oricum, eu ma bucur ca ti-ai gasit directia in viata si ca iti place atat de mult incat ti-ai transformat viitorul job intr-un stil de viata. sincer, te apreciez :*

 • Bravo Sigina, se vede, iti sta bine si iti prieste. La fel a fost si la mine, prima data alimentatie, apoi sportul si schimbarea totala a gandirii. Ma intreba cineva ca nu mi-e frica ma ma ingras “dupa ce ma las”? I-am raspuns ca nu, nu ma voi mai ingrasa niciodata (exceptand probleme de sanatate sau sarcina) pentru ca nu am tinut o dieta ci mi-am schimbat stilul de viata, am niste convingeri la care nu as mai putea renunta niciodata. I-am explicat ca nu sunt la dieta sau in proces de slabire, pur si simplu acum corpul meu isi seteaza o greutate normala si renunta la surplus. Nu mai zic cat influenteaza un stil de viata sanatos starea de spirit, modul de a privi viata, esti pur si simplu alt om. Numai cine experimenteaza o astfel de schimbare poate intelege, devi dependent de fericirea pe care ti-o da sanatatea.
  Te pup

 • @maria, ma bucur ca ti-a placut!

  @Bernardett, asa e, ma simteam ok in pielea mea (am scris si in post), criosauna ma tonifia grozav si ma revigora, senzatia aceea e priceless. Slabitul a fost oarecum o consecinta asteptata a schimbarii stilului de viata, stilul mi-l schimbam oricum. Te pup si ne auzim intr-o zi!

  @Anca Pop niciodata nu-s destule aprecierile sincere, hehe! 😛

  @Lavi, asa este

 • Nota 10++++ cu felicitari pentru articol.
  Subscriu la ce ai spus, in special la partea cu sportul si apa.
  Sportul devine dependenta. Greu de crezut pentru sedentari. Asa eram si eu. Nu miscam un ac de ici colo, nu suportam (si nu suport nici acum) sa merg pe jos. In schimb, sala si kangoo jumps, sunt sfinte pentru mine.
  Am avut o raceala la coloana si am fost nevoita sa stau “pe tusa” doua saptamani. Am facut cu nervii, la propriu! In conditiile in care, din ianuarie 2011, fac sport zilnic.
  La fel, mare dreptate iti dau si cu apa. La fel, nu beam apa deloc, maxim un pahar pe zi. Acum, beau lejer 2l de apa, pe langa alte lichide.
  Ar mai fi muuuulte de spus, dar ma opresc aici 🙂

 • Pentru inceput iti spun felicitari ca ai reusit sa slabesti atata. Mi s-a parut foarte util articolul tau. Simt ca m-a ajutat enorm legat de ceea ce m-am pornit sa fac de saptamana asta. Mai exact, de marti am inceput sala si incerc sa imi caut un echilibru in viata, incerc sa beau apa de fiecare data cand vad sticla de apa, incerc sa mananc mai regulat, incerc seara sa mananc mancare mai usoara si asa mai departe 😀 astept sa mai citesc postari de genul !! ! ! :-*

 • Nu numai ca ai reusit sa iti creezi tie un echilibru in stilul de viata dar sa stii ca si motivezi unele persoane. Indirect as spune.
  Iti urmaresc pozele de pe instagram si cumva ai reusit sa ma faci sa mananc mai sanatos si sa beau apa. Dupa cum bine ai spus, nu bei apa, organismul se obisnuieste sa nu ceara decat in cazuri rare. Asa si al meu. Vara nu cred ca reuseam sa consum 2l de apa dar de cand mi-am lipit un sticker deasupra biroului cu “Bea apa!” scris cu un marker portocaliu de imi ia ochii, am inceput sa beau mai multa apa. Avand probleme cu tenul m-am gandit ca e absolut necesar sa vad daca problema nu porneste si din interior asa ca am redus dulciurile, spus nu la cantitatile enorme de paine alba (de fapt am redus-o de tot) si paste pe care le consumam, la carnea de porc etc. Sa nu iti spun ca erau si saptamani in care nu puneam gura pe-un fruct da-i dadeam cu ciocolata si chipsuri. Calvar pentru organism. Acum nu trece zi in care sa nu consum fructe si legume proaspete iar pozele tale pe instagram sunt o inspiratie.
  Deci sa stii ca indirect, ai avut un efect pozitiv si asupra mea 🙂
  PS. Am inceput si sa fac sport pt tonifiere :))
  Si ma simt atat de bine in pielea mea!

 • Andreea Deeb, ma bucur foarte mult sa aud asta! Tine-o tot asa! Pai speram ca pozele mele sa inspire pentru o alimentatie mai sanatoasa!

 • @diannethenewone sa dea Dumnezeu sa te tina 😛 🙂 Frumos!

 • Felicitari, in primul rand pentru realizare si nu in ultimul rand pentru articol! Un articol scris foarte bine, imi place mult abordarea ta pe care am gasit-o anii trecuti la nutritionista mea. Imi place sa vad cum te formezi si sunt convinsa ca vei ajunge un nutritionist foarte bun!

 • zaineasca, nutritionista ta trebuia sa fie profa mea 🙁 pai sa speram ca o sa prinzi drag de mine si o sa vii la mine 😛 multumesc, blonda mea preferata!

 • Esti si mai frumoasa acum.
  😉

 • Emanuel, du-te ma 😛 :* 😡

 • @sigina Daca ma tine de 2 ani jumate, cred ca sunt slabe sansele sa schimb ceva. It s pure addiction 🙂

 • Felicitari!!, degeaba tot zici tu ca esti aceeasi, ca eu te stiu indeajuns de bine sa spun ca de cand ti-ai schimbat stilul de viata esti ALT OM! Se vede in atitudine, se vede in privire se vede in vestimentatie, in perceptia despre lume si viata. Esti mai optimista, mai bine dispusa, , mai happy. Vizibil cu ochiul liber 😉

 • Felicitari sincere! In primul rand pentru mentalitate si atitudine si abia dupa pentru noul stil de viata si pierderea in greutate. De departe unul din cele mai frumoase, mai limpezi si mai motivationale articole pe care le-am citit pe blogul tau! Si atitudinea ta luminoasa chiar mi-a facut seara mai frumoasa!

 • stilistele, thank u :* chiar sunt aceeasi. pentru mine sunt prioritare alte aspecte, nu kilele, dar e foarte bine si asa.

  Monica – Pisica Albastra multumesc scumpa :* Ma bucur ca ti-a placut

 • Felicitari! 🙂 Sunt sigura ca esti in cautare de hainute noi, marimi mai mici sau doar comori. Si ca nu care cumva sa uiti de editia asta te anunt si pe aici de Garage Sale on the Terrace unde te asteptam cu drag! http://www.facebook.com/events/182972778527061/?fref=ts

 • Gloria, ioi, da!!! vreau!

 • big like 🙂 felicitari!

 • I love it! 😀

 • Ai trezit mult interes cu acest articol, sunt sigura ca ai facut curioasa sute de fete. Nu te tenteaza sa faci un articol dedicat acestui stil de viata pe care l-ai adoptat cu sfaturi practice? Ca pe mine ma omoara stilul asta de viata sanatos pe care, se pare, nu reusesc sa-l dibuiesc. Ce inseamna de fapt sa te alimentezi sanatos si sa poti si slabi? Do share please

 • ale, si eu sunt in proces de testare de un an de zile cu ce imi merge, ce nu-mi merge, poate cand voi fi dietetician cu acte-n regula voi face asta. dar oricum, factorul personalizare ramane cel mai important, degeaba va scriu cum am facut eu…. stii ce sa faci? fa-ti la o masa ceva in gen japonez: cate 2-3 linguri din mai multe alimente. eu cred cu tarie ca diversificarea e punctul cheie.

 • Tu mancai sanatos de multa vreme si totusi kg s-au dus odata cu schimbarea in dieta. SI eu simt la fel. Ca mananc sanatos dar nu slabesc. Si atunci e clar ca undeva gresesc. Dar unde? Oricum tu testezi bine pe tine, iti prieste 🙂

 • ale, asa este, aveam mancare sanatoasa si inainte pentru ca mama a avut grija toata viata sa fie asa. Dar tot stilul de viata conteaza, in primul rand am o rutina a sportului de la care nu ma abat, cu exceptii mici (cateva zile pauza totala daca sunt in sesiune, cum e acum ca sunt f obosita si n-am energie fizica). Alimentatia din punctul meu de vedere trebuie sa fie 70% cruditati. O sa scriu o noua postare in cateva zile despre concluziile la care am ajuns pe propria-mi piele. Ceva nu faci bine in stilul de viata, de mancat e clar ca trebuie sa mananci, dar ai grija sa fie nutritiv si nu greu digerabil.

 • Astept cu drag urmatorul post.

 • Si eu sunt pasionat de nutritie/sport si imi place realizarea ta. 😀
  Mult succes in continuare si poate schimbam doua-trei vorbe.

 • Imi pare foarte rau ca nu stau in apropiere 🙁 Ti-as fi facut o vizita ptr o dieta, nu ca as avea mari probleme cu kilogramele caci am 1.72 si 62-63 kg, dar ma intereseaza stilul de viata sanatos