…sau o parte din. Știți că în ultimul timp am fost stresată cu sesiunea de la UMF, care nu se compară cu două sesiuni de la UBB (Litere si Comunicare și rel publice la un loc). Ei bine, având amintirile altor sesiuni, de groază să nu pun kilograme în plus pe mine, am luat măsuri drastice cu privire la stilul de viață, alimentar în principal. Am aplicat lucruri pe care le știam, dar și lucruri pe care le-am învățat în primul an la Nutriție și dietetică (doamne, a trecut primul an!!!). Ideea era să-mi fac un regim alimentar care să-mi placă, dar să-mi și facă bine. N-am renunțat la ce îmi place să mănânc, însă le combin altfel. Am scos pâinea de tot, dar nu m-am privat de câte un covrig cald, dacă mi-a fost poftă (sunt înnebunită după Delissima). Sunt într-o perioadă în care nu-mi vine să ma ating de carne, așa că au trecut vreo 10 zile până ieri, ca să mănânc și carne. Salatele sunt, deocamdată, felul cel mai mâncat: castraveți cu roșii și uneori salată verde, în tot felul de combinații: cu semințe de susan/nuci sau semințe și/sau cas de casă, telemea etc. La salate am făcut tot felul de combinații.
Germenii de grâu sunt nelipsiți, mănânc de obicei dimineața 3-4 linguri de germeni – goi, cu miere sau cu miere și o lingură imensă de polen, și aici e liber la imaginație. Uneori, torn germeni și-n salate. Cum aportul de lipide bune pentru mine e esențial, nu lipsește uleiul de măsline. Lidipe bune iau și din oleaginoase (ronțăi câte un pumnuleț rezonabil de alune pădure/migdale/iau câte o lingură de semințe de cânepă scârboase :D, asta pe lângă semințele de susan din salate și tot așa). Mănânc și mâncare gătită, am mâncat ceafă de porc cu o ditamai salată de varză (ideea e ca, dacă mâncați prăjeli sau chestii gătite, să fie 25% gatit, 75% crud și e perfect). Mănânc supe și sunt absolut înnebunită după ciuperci, cu mămăligă. În perioada aceasta am mâncat o cantitate scandaloasă de cireșe și vișine. Și, dacă tot suntem la gustări, n-am mâncat atâta budincă de vanilie în viața mea. Numai cât am învățat la biochimie, 5 zile, am mâncat vreo 4 cești. Acum folosesc pudra de budincă Alnatura, care e eco. Am avut o perioadă, zilele trecute, când îmi începeam dimineața cu iaurt făcut în casă – o cană, cu o lingură mare de miere de salcâm 😡 nuci/alune/migdale. Uneori și polen, o lingură.
Am evitat zaharurile goale. N-am amestecat fructele cu legumele (diferență de 2-3 ore între consumul lor). N-am combinat dulcele mierii cu salatele, unde sunt lipide (de la ulei și semințe). Am mers cam după logică, nimic planificat, doar că logica mea are și un fundament informațional bine pus la punct. Cam asta mănânc pentru a da randament la învățat, pentru a hrăni organismul cu mâncare vie, cât de cât (cred că în ultima vreme 80% a fost mâncare crudă) să nu mă ia somnul în timp ce învăț, că n-am vreme să dorm ziua. N-am scos sportul, doar că având mult de învățat nu am putut să fac zilnic. Cu toate acestea, apropiații mi-au zis că „m-am subțiat”, deși e scopul a fost să nu mă îngraș – nu mă așteptam însă să dau jos, dar e ok. N-are legătură cu criosauna deocamdată, crio am început să fac după ce am fost atenționată de filiformizare ;)). O să vă pove în curând noi impresii despre cryoslim. Ce vreau să vă zic… mergeți pe un regim cu cel puțin 50% din mâncare crudă. Legumele și fructele dar și legumioasele au mult potasiu, care este un diuretic grozav. Elimini apa din țesuturi, apă care te umflă cu kg în plus (pe mine cu 2-3 kile). Aportul de vitamina E (mai ales din roșii dar și din restul) se va vedea instant pe față! Pe ten, piele, păr. O să vedeți. Nu mă miră că persoanele cu un stil de viață raw arată foarte tinere! Sper c-am cuprins tot ce am vrut să vă povestesc despre cum mănânc lately. A! Azi am de gand să mănânc cartofi noi, prăjiți!! Ghiciți cu ce: cu cel puțin 50% salată crudă, cu ceapă (nu combin carnea cu cartofii, e bombă calorică și e și greu digerabilă pt organism – se papă separat, ori carne cu salată, ori cartofi cu salată, la mese diferite în zile diferite!) Nu cu căruța, dar o porție ca să-mi treacă pofta!
P.S. Rotesc toate chestiile astea cu ce îmi mai tună de dimineață să mânânc, nu fac abuz de nici unele, îmi fac doar plinul. Nu mă foarte dau în vânt după cereale, mănânc mai răruț, există suficientă fibră în ce v-am înșirat mai sus (fibrele cerealelor sunt mai dure – retin grasimile dar si minerale valoroase, ce se elimină prin fecale, nu se mai absorb). În orice caz, nu combin cerealele cu lapte de vacă, ci cu lapte de soia. Sper că am fost coerentă, a fost cam greu să mă adun. 😉
Comments (21)
Super, eu asteptam postarea asta de mult timp.:) Eu mananc preponderent vegetarian, foarte rar ma ating de carne si daca e carne prefer puiul de casa sau pestele, in special tonul si pastravul.La orice masa am grija sa manac ceva crud si gustarile mele sunt din migdale sau biscuiti digestivi. Daca am pofta de dulce desi nu prea sunt fan dulciuri atunci ma linistesc cu ciocolata neagra cu peste 70% cacao. In fiecare dimineata pe stomacul gol mananc un kiwi, face minuni pentru digestie. De baut beau apa cat sa ma simt bine, nu tin neaparat regula cu 2 l, uneori beau mai mult, uneori mai putin, ceai de salvie si muuultttaaaa limonada foarte putin indulcita.La mine pacatul este cu sportul, nu reusesc sa ma tin de niciun sport, nu sunt o fire sportiva deloc si mi-e o lene sa merg la alergat de nu-ti povestesc, daramite la sala. Mai sar coarda in casa sau fac excercitii in fata tv-ului dar nu sunt constanta.Totusi o alimentatie sanatoasa se vede prin prisma faptului ca nu am celu aproape deloc chiar daca am cateva kilograme in plus. Sa ne mai spui despre un stil sanatos de viata, ne inspira.:)
Foarte frumos ceea ce propui tu. Insa, te costa foarte multi bani sa ai o dieta asemanatoare prezentarii tale din acest articol.
Lavi, felicitari ca te tii 🙂 Eu m-am suparat asa rau numai fiindca stiam ca voi avea de stat cu curu’ jos ;)) Dar imi place ca ma simt mult mai bine fizic. Despre biscuiti digestivi pot sa iti spun ca sunt o mare pacaleala, ei contin doar un sfert faina integrala si au grasimi hidrogenate, un raport lipide&hidrati de carbon huge fata de minerale sau vitamine. Sunt stresante pt pancreas. Mai bine-ti faci tu acasa, eu asa voi face, dupa ce am citit prin cursuri, cred ca nu ma mai ating de ei. Limonada-ngrasa 😀 si daca o bei fara zahar. Clar, daca bei cand, cum e ok.
Buna Sigina,
Am doua nelamuriri:
1. De ce nu se combina fructele cu legumele? Mai ales sa lasi un interval de 2-3 ore intre ele? Nu se poate sa mananci mai intai o salata de fructe (ca se digera mai repede) si apoi la 15 minute o salata de legume? Eu credeam ca e ok sa le combini, cu conditia sa mananci fructele primele. Of, si multe salate de pe la restaurante au ananas sau mar in ele. E bine de stiut daca si de ce trebuie evitata aceasta combinatie
2. De ce ingrasa limonada? Nuuuuuuuuuu :(( Asta e cea mai proasta veste pe ziua de azi. Zi-mi ca nu esti sigura, sau ca acest efect l-a avut asupra ta si e posibil ca asupra altora sa nu-l aiba. Te roooog …
Te pup, numai bine in continuare si astept noile postari 🙂
Deci tai digestivii de pe lista…:P Limo stiu ca ingrasa dar macar e mai sanatoasa decat sucurile carbo si apa plata nu pot bea tot timpul. Daca ai ceva retea de biscuiti digestivi public-o pls sau alte idei sanatoase pt gustari usoare, nu neaparat mese principale. 🙂
Anca, orice ingrasa in afara de apa, la fel si limonada, este oricum varianta mai sanatoasa a unei bauturi racoritoare, un pahar, doua de limonada pe zi intr-un regim alimentar echilibrat nu cred ca iti vor pune kilograme in plus, cred ca la asta se referea Sigina. Nu cred ca e cazul sa iti faci foarte multe griji in privinta limonadei, mai degraba in privinta meselor, a modului in care combinam alimentele si la cat ciugulim intre mese, asta ne pune capac, cred eu. Plus modul in care este gatita mancarea, orice ai manca trebuie sa fie gatit corect, poti manca si ceafa de porc daca o manaci facuta la gratar sau la abur si o combini cu salata. Eu asa am reusit sa dau 5 kilograme jos din toamna pana acum fara niciun efort suplimentar 😀
@Anca, foarte putine fructe si legume sunt compatibile intre ele (clasicul exemplu cu marul si morcovul, care merg impreuna). Reactiile intre unii compusi chimici ai legumelor pot reactiona urat cu unii compusi chimici din ai fructelor (sper ca nu ma pui sa iti fac o descriere si mai succinta, ca nu mai am rabdare, ma mai asteapta 3 zile de stat cu ochii in ppt-urile cu cursuri), iar unele reactii dau compusi toxici. Ceea ce nu se intampla daca nu superi o leguma cu un fruct nepotrivit.
Sunt de acord cu tine ca-n restaurante sunt tot felul de combinatii, dar te anunt cu parere de rau ca multe sunt doar pentru exotism si atras clienti, n-au treaba cu sanatatea (da ce, shaorma are?? :)) )
Limonada – daca bei apa plata cu lamaie e ok, nu e ca si cum ai bea fanta de lamaie (doamne feri). Dar indulcita, ai acolo combinatie de zaharuri “grasuta”. Dar la fel e si cu siropurile de casa. Bine, atata grija sa avem noi, sa nu ne-ngrasam de la limonada :)) incearca sa n-o faci prea dulce.
@Lavi, eu planuiesc sa folosesc taratea din bucatarie cu un sfert cantitatea faina alba sa experimentez niste biscu. sa vedem ce iese.
Basically, nu cred ca exista aliment care sa nu poata fi mancat, exista doar combinatii nepotrivite de alimente.
sunt foarte interesata de germenii de grau.nu am apucat inca sa ma informez despre acest subiect,si mi-ar placea sa stiu tu cum procedezi?cumperi grau si il lasi sa germineze sau il iei gata germinat? si care ar fi diferenta intre ingerarea germenilor de grau si/sau folosirea uleiului din germeni de grau?
Maya, graul il cumpar la punguta de obicei, pun un pumn mic intr-un castronel si pun apa cat sa se scalde, nu il inec in apa. daca o resorb pana sa germineze, mai pun putina apa. de obicei de dupa masa pana a doua zi dimineata vezi ceva coltisori. mie imi place sa las sa creasca coltii de vreo 2, 3mm. Nuj ce sa-ti spun de ulei, cred insa ca varianta incoltita iti ofera energia maxima a germenelui proaspat incoltit (forta lui vitala 🙂 )
Foarte interesanta postarea. Mi s-a facut si foame :))
Dia, foame de papa sanatos doar, sper 😛
si eu incerc sa mananc cat mai sanatos de vre-o 3 ani , in mare parte si reusesc 🙂
Inafara de germeni, mananc exact ca tine. De paine ( si orice fel de produse de panificatie) m-am lasat de mult. Evident ca daca trec pe langa un Petru o data pe luna, mananc un covrig, dar cam atat. Orez deloc, cartofi nici nu stiu de cand nu am mai gustat. In rest, salate cat incape, cu dressing din iaurt+otet, fara ulei (asa imi place mie), seminte de in macinate si bagat in iaurt. Pe caldura asta nici nu imi vine sa mananc.
Antonia, ce te costa? Daca iti permiti sa iei toate prostiile din hipermarket, inseamna ca poti renunta la ele si sa iei chestii sanatoase. Si de la tarani si en gros-uri, nu cred ca nu se poate, sa ma scuzi. Mai ales in sezonul cald. Nu trebuie sa mananci fix ce mananc eu, ci cu continut nutritiv asemanator. Daca bine observi, n-am propus ulei de argan in salate, ci ulei de masline. Poti si ulei de floarea soarelui, dar sa nu fie rafinat. Eu cred ca e mai econom sa mananci sanatos decat sa mananci tampenii. Chiar sa nu ai bani si sa faci o data mancare pentru toata saptamana, o faci din leguminoase, din legume, din frunze, seminte, care nu-s scumpe!
De-abia astept sa vad rezultatele pe tine 😉 it’s gonna be hot in here :))
Sigina, ar fi interesant sa scrii mai multe despre reactiile dintre fructe si legume, eu chiar nu stiam ca interactioneaza astfel, stiam doar despre diferenta de digestie si despre fermentare. Poate scrii un post candva 🙂
Andra, digestia are loc cu reactii chimice. Incepand din gurita 😛 Yeah, maybe, cand ma mai eliberez ca sunt tare tare prinsa 😉 :*
Sigina, stiu asta, ma interesa cum reactioneaza mai departe compusii si ce produsi de reactie toxici dau. Astept cu interes 🙂
Buna! Imi place foarte mult ceea ce scrii , imi poti da mail ul tau te rog din suflet, am niste intrebari legate de sanatate! Multumesc mult!