Lifestyle

Adevărul despre slăbire

Suntem la final de vară calendaristică, și poate că unii am ajuns la forma la care visam, pentru vară, alții abia am reușit să ne mobilizăm. Slăbitul este o problemă frecventă și spinoasă, fie ea reală sau închipuită. Oricine poate slăbi, dar nu oricine se poate menține. De aceea nu sunt bune dietele după ureche și mutatul cu perna și plapuma la sala de sport, pentru că îți ofera iluzia unor kilograme ideale temporare, pe care o sa le pui înapoi. Și nu vrei asta, nu? Ei, de aia slăbitul nu-l poate face oricine și ai nevoie de un nutriționist absolvent de studii superioare, nu de un vânzător de vise cu gust de ciocolată și zero calorii.

Trebuie să mănânci mai puțin. Corect, dar dacă te apuci tu, de capul tău, să mănânci mai puțin din ce ți se pare ție că e ”healthy”, o să mori de foame și o să îți bagi picioarele în stilul de viață sănătos după vreo săptămână. Faptul de a mânca mai puțin se întâmplă la modul fiziologic, fără efort, în condițiile unui plan alimentar echilibrat, ale unor mese regulate, și monitorizare de specialitate. O dată cu reglarea insulinemiei și a hormonilor ce țin de metabolism, nu îți mai trebuie o cantitate prea mare de mâncare la modul natural, fără să depui vreun efort conștient pentru asta.

Te poți reîngrășa. Adevărat. Nu slăbirea este provocarea cea mai mare, ci menținerea. După ce ai slăbit, cam 1.5-2 ani trebuie să fii în continuare atentă la stilul tău de viață, fără oscilații mari pe cântar, ca să se stabilizeze greutatea. Deci aici e vorba de schimbarea modului în care gândești și în care te raportezi la mâncare, altfel e doar o altă cură de slăbire.

Când faci sport, mănânci mai mult. Acum mai mulți ani, când designerul casei Chanel, Karl Largerfield slăbise enorm, fără sport, doar cu alimentație, a declarat un lucru strigător la cer la acea vreme (chiar și pentru mine). Spunea că ‘detestă mișcarea, mișcarea îngrașă, că te face să mănânci mai mult’. Ce afirmație ignorantă într-o lume în care se credea că slăbești cu sport! Ei bine, mișcarea este obligatorie pentru sănătate, dar nu pentru slăbire. Nu arzi tu la sală cât crezi că arzi, însă sportul e bun deoarece: contribuie la echilibrarea hormonilor de metabolism, este cel mai bun remodelator corporal natural existent, și îți redistribuie grăsimica acolo unde este frumos să fie (îți dă o formă) șiiiiiii…. ține-te bine… te face automat mai atent la ce mănânci (vezi aici detalii). Dar, ba da, comparativ cu atunci când stai, când faci sport mănânci ceva mai mult, chiar dacă ești reglat metabolic. Cu toate astea, nu e nicio problemă: în zilele cu sport mănânci într-un fel, în zilele fără sport, mănânci altfel. Deci Karl avea parțial dreptate.

Se lasă pielea. Dacă știam ce nașpa e să ai grija tonifierii pielii, și aveam cunoștințele adecvate, slăbeam mult mai devreme. Recomand să se ia măsuri cât mai devreme, până îpe la vârsta de 25 de ani nu ai treaba cu pieile, atunci când slăbești foarte mult (mă refer de la 20 de kg încolo), dar mai încolo este deprimant. Și la 30 se retrag, dar greu… Mamele care au copii supraponderali sau obezi le fac cel mai mare bine din lume, dacă îi duc la nutriționist înainte de 8-10 anișori. După vârsta asta, celulele adipoase sunt gata formate, salut, la revedere, doar se golesc și se reumplu când slăbești/îngrași, nu dispar. Decât cu liposucție (sunt sparte chirurgical), și aia doar după ce ai ajuns la greutatea dorită, ca metodă remodelatoare – vezi aici. Sfatul meu e să faceți sport pentru ca pielea să se irige bine, și formarea de colagen și elastină să fie optimizată. Și utilizați creme speciale pentru așa ceva, nu dați o căruță de bani pe ele, căutați un raport preț-calitate sustenabil. Vă recomand cremele anticelulită-antivergeturi de la Farmec, cu două mențiuni:

  • atenție la cremele termogenice la cele care aveți patologie varicoasă
  • dacă aveți hipotiroidism, cryo gelul modelant pentru slăbit n-o să vă placă, pentru că sunteți, de regulă, friguroase și detestați frigul.

Rigurozitatea aplicării depinde mult de confortul/disconfortul pe care ți-o provoacă crema, deci alegeți-vă crema potrivită. Dacă vă e foarte cald, mai ales că e vară încă în termometre, da, o să vă placă criogelul 🙂 Eu, personal, sunt mare fan al cremei pentru abdomen plat, acolo unde pielea are mare nevoie de ajutor ca să se retragă, să fie hidratată și să aibă un aspect plăcut. Le-ați încercat?

crema remodelatoare

 

 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)