Featured Lifestyle Nutritie&Sanatate

Dietetician vs. Nutriționist

dieteticianPentru că întâmpin întrebări legate de cei doi termeni, mi s-a părut util să detaliez puțin ce înseamnă dietetician și ce înseamnă nutriționist. Din păcate, pe internet nu am găsit rezultate cu vizibilitate mare care să explice diferențele așa că sper că mă voi descurca să vă explic eu. În principiu, e simplu: dietetica este o specializare medicală, unde dieteticianul lucrează în strânsă colaborare cu medicul pentru a întocmi regimurile diverselor patologii. Pentru a practica această meserie este nevoie de pregătire în domeniu și la noi în țară s-au înființat de curând (câțiva ani) secții de nutriție și dietetică în cadrul universităților de medicină și farmacie în câteva orașe din țară. Pentru că am găsit o descriere utilă la dl dr. Copcea pe site, o să vă rog să culegeți info și de aici, ignorând titlul.  Termenul de nutriționist însă nu este reglementat legal, nutriționist putându-se numi oricine  care are un curs de nutriție făcut sau lucrează cu MLM-uri ale căror suplimente alimentare le promovează, dar aceștia nu pot să lucreze decât cu persoane sănătoase, eventual. Activitatea de dietetician o înglobează pe cea de nutriționist și nu invers.

Un alt aspect de care m-am lovit: un dietetician nu este neapărat medic, chiar dacă specializarea e la ea acasă în cadrul facultății de medicină, în mod normal (la UMF Cluj e în cadrul facultății de Farmacie). Pentru ca un medic să fie și dietetician este necesar să urmeze și el această specializare sau să se specializeze în diabetologie și boli de nutriție. Chiar și așa, are nevoie de dietetician. Pentru un medic e mult prea mult să mai realizeze și să monitorizeze planul alimentar, nu e cazul să facă asta. Dacă îmi puteți spune domnișoara doctor? 🙂 Da, după ce-mi dau și doctoratul (cu totul altceva decât profesia de medic). Atunci va fi musai, cum se zice la noi, în Ardeal 😉

Practica se face parte în laboratoare și mare parte în spitale, cu medici-cadre universitare care se străduiesc să se concentreze pe ceea ce ne interesează, ca dieteticieni. Totuși, partea cea mai grea îi revine fiecărui student în parte, pentru că dacă vrei să fii bun trebuie să acumulezi mult peste. Aceasta este doar baza, apoi este nevoie de autoformare continuă – eu citesc multe alte cărți pe lângă și am marea șansă să o pot consulta mereu pe mama mea, Palaghia Pop, medic primar interne (știu că v-am mai povestit de ea și ați vrut să mergeți la ea, ca o paranteză, o să mă ocup de vizibilitatea sa online când o să am timp) extra mega pasionată de meseria ei și de terapia naturistă&alimentație, pasiune care m-a determinat și pe mine să urmez ”a treia medicină” – nutriția, vorba dlui dr Dominique Reuff. Personal sunt foarte entuziasmată de noua direcție pe care o ia viața mea, sper să pot ajuta mulți oameni pentru că dietetica și nutriția este mult peste ”descrierea oficială”, este într-adevăr o a treia medicină iar dacă mă întrebați pe ce subiect insist acum, indivudal, în dezvoltarea mea profesională, e nutriția ortomoleculară 😉

retete vedete lookMeanwhile, vă asigur din nou că acesta rămâne un blog personal – de frumusețe, shopping și lifestyle, doar că partea de lifestyle e mai mult axată pe aceste subiecte – asta mă definește. Șiiii…. azi am avut niște filmări la Look TV la Rețete Vedete cu Teo, unde am dat câteva pastiluțe despre stilul de viață sănătos, asta în timp ce mixam de zor pasta de rucola 😉 Să vă uitați joi, 23 mai, la 20:30 la Look TV. Nu știu dacă mai pun înregistrările online, dar dacă le pun, o să încorporez și pe blog.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (9)

  • Sigina, eu sper din tot sufletul ca aceasta specializare, de dietetician sa capete importanta care i se cuvine. Inca sunt revoltata, dupa ani de plimbat prin spitale cu cei dragi, ca in sectii ca gastroenterologie, oncologie, cardiologie sa nu se recomande diete specifice, in afara de regimul fara sare si mici restrictii pe termen foarte scurt.

  • Flory, da, stiu, si eu tot prin spitale sunt si ma prind de cap cand vad ce e prin farfurii. Asa, un minim minimorum de regim se respecta, dar…. in fine

  • Medicii nu sunt interesati sa-ti recomande un stil de viata sanatos, o alimentatie sanatoasa, cine vrea sa isi piarda principala sursa de venit-pacientii? Hai sa fim seriosi, sunt putini medici de buna credinta, marea majoritate prefera sa isi arunce pacientii in cercul vicios al medicamentelor, mai bine corecteaza ceva cu o plasa de medicamente decat sa indice un stil de viata sanatos => un pacient sanatos nu se va reintoarce la medic, claaaar 😉 chiar medicul meu de familie m-a sfatuit sa nu fac mult sport, pe principiul “care barbat isi doreste o femeie musculoasa langa el?” sau “de ce vrei sa arati perfect si sa fii tonica? femeile trebuie sa fie moi si pufoase” :)))))))) si mi-a mai spus ca exercitiile fizice de orice natura sunt daunatoare, evident ca nu sunt copil sa cred asa ceva ! Am simtit pe pielea mea ce face sportul si alimentatia dintr-un om! Este de apreciat ca mai sunt persoane ca si tine, care se straduiesc sa ajute oamenii in modul corect, onest, nu bagandu-i pe gat pastile pana se imbolnaveste mai tare…

  • Ioana: nu vreau sa transform post-ul asta intr-o polemica, dar hai sa-ti spun cum sta treaba: nu stiu cu ce fel de medici ai avut de-a face sau ce experiente neplacute ai avut, dar sa generalizezi mi se pare o copilarie si nici pe departe nu reprezinta realitate. E adevarat ca putini sunt medicii care stiu exact ce sa recomande in ce priveste alimentatia unui pacient, dar asta doar pt ca in timpul facultatii de medicina de 6 ani pe care o fac, sunt prea ocupati ca sa invete despre boli al caror nume multi nici nu l-ar putea repeta dar si despre cum sa vindece omul de aceste boli. -nu se invata (din pacate) despre preventie, adica cam ce sa mananci ca sa-ti pastrezi sanatatea, si asta nu pt ca ar avea vreun interes ascuns sau vreun beneficiu din a recomanda pastile, ci pt ca, de multe ori omul se prezinta la medic atat de tarziu incat asta e tot ce mai ramane de facut. Sa nu-mi spui ca daca ai aveo infectie grava refuzi sa iei pastile si te rezumi la a manca sanatos. Asta e si motivul pt care a aparut Facultatea de Nutritie si Dietetica (putin cam tarziu, dar e bine si asa), ca sa existe cineva care sa fie specializat pe aceste probleme. Nu te lasa influentata de mass-media, care si-a facut un scop din a denigra medicii, pt acolo exista alte interese: nu se stie cand, viata oricui poate sta in mainile unui medic.

  • IOANA, asa e, nu e bine sa generalizezi, desi probabil ca exista cazuri izolate. In cazul acesta poate ar trebui sa schimbi medicul.

    CoriCJ asa este. Ti se imbarliga cuvintele-n minte, si eu fac carcei cand invat chestii despre anumite patologii, nume de enzime si cate si mai cate, nu stiu daca as putea sa fiu omul bun la toate. Mama mea le-a acumulat toate astea in… peste 30 de ani 😛

  • CoriCJ nu ma las influentata de mass-media ci traiesc in SM si imi ajunge 🙂 nu e nevoie sa ascult media pt a-mi forma o parere, eu atata stiu: daca am o problema banala de sanatate, este absolut necesar sa dau fuga in CJ pt o parere pertinenta 😀 si cam asta fac toti cei din SM, am avut probleme de sanatate mai multe decat isi pot imagina unii si am doar 27 de ani, cam trist si aproape toate le-am cam rezolvat naturist pt ca Satmarul nu are medici, are doar oameni care se joaca de-a medicii, mama mea se plimba cu sacul de medicamente dupa ea pt ca nimeni nu e in stare sa ii dea macar medicamente care sa nu se bata cap in cap, macar atat si e nevoie sa fugim tot a doua zi cu ea la urgente unde asa-zisii medici se uita nepasatori la ea si o indoapa de ser fiziologic si glucoza, cam asta le da tuturor in spitalele din SM dar te bucuri si cand iti da doar atat 😉 asa ca, fara sa o transformam in polemica, exista prea putini medici de calitate insa in SM nu exista deloc din pacate. Am gresit doar generalizand dar tinand cont ca traiesc intr-un oras fara medici, imi poti intelege frustrarile.

  • IOANA, stiu ce zici cu sacul de medicamente, mama mea scapa de multe ori de mare parte din medicamente pacientii, prin produse naturiste. dar ei asta invata in facultate si putini sunt cei pe care ii intereseaza daca exista o alternativa mai putin nociva la aceste medicamente. Desigur ca medicina conventionala e utila, dar cred ca utilitatea ei ar trebui sa fie ceva mai limitata decat este in prezent. Dar stai sa intru io pe piata sa facem preventie :))) am planuri mari, hehe!

  • Sigina, n-am cum sa schimb medicul decat daca schimb orasul sau…tara 😀 NU zic ca nu avem specialisti dar nu sunt multi si sunt concentrati in Cluj, Timisoara, Bucuresti si totusi ce faci atunci cand mergi de la un medic la altul si toti ridica din umeri pt o problema destul de banala? M-am plimbat si prin Cj pe la toti specialistii, m-au golit de bani, m-au ciopartit si apoi m-au tratat cu indiferenta, deci? 😀 vrei sa spun mai multe? chiar ieri a fost mama din nou la medic pt ca ii era rau, medicul a tinut-o la usa refuzand sa o primeasca pe motivul ca e fff ocupat, pana am dat un telefon si s-a rezolvat, n-a mai fost chiar atat de ocupat dintr-o data, doar pt ca a aflat ca avem medici in familie, interesant 🙂 in fine se poate vb mult pe acest subiect, am intalnit si medici cumsecade dar mai rar. Repet, exista o diferenta intre CJ si SM, spitalele din SM sunt destul de primitive, medicii la fel :))