Colagenul este o proteină structurală a țesuturilor noastre – piele și unghii și, împreună cu elastina (altă proteină structurală), acidul hialuronic (un carbohidrat de structură) oferă acea suplețe și fermitate țesuturilor. Cu vârsta, sinteza de colagen scade, însă scade mai accelerat sub acțiunea factorilor de mediu (în special UV, dar și a factorilor de stil de viață). Așa că nu-i de mirare că se doresc soluții.
În ultimii ani suplimentele alimentare cu colagen au cunoscut o reală popularitate în special din cauza endorsement-ului online realizat de influencer-i cu mulți urmăritori, dar fără ca acestia să aibă vreo calificare în domeniu. Nu vi se pare ciudat că tot hype-ul acesta se bazează pe review-uri personale, dar medici dermatologi care să recomande masiv aceste suplimente nu prea vezi?
Pentru că dacă nu vezi suplimentul cu colagen recomandat de măcar tot al doilea dermatolog, musai că ceva nu-i sigur acolo. Eu nu sunt dermatolog, dar ai venit unde trebuie: pot să-ți spun părerea mea de specialist calificat în nutriție, de dietetician – că suplimentele alimentare țin și de specializarea mea. Părere care aici coincide și cu părerea de beauty-curioasă, că de aceea scriu acest subiect pe blogul de lifestyle&beauty, și nu pe cel specializat, de nutriție.
Ce sunt suplimentele cu colagen? Orice proteină care intră în organism este descompusă în unități mai mici, numite aminoacizi. Diferite combinații de aminoacizi formează diverse proteine. Colagenul e și el format din aminoacizii lui, principalii fiind prolina (și hidroxiprolina) și glicina. Aceștia nu sunt aminoacizi esențiali, adică pot fi produși în corp din aminoacizii esențiali. Care se iau din alimentație – cărniță/pește, ouă, lactate fiind cele mai valoroase. Deci când corpul are nevoie să îți fabrice colagen, își face și are nevoie de ajutorul vitaminei C pentru sinteză, acesta fiind și unul din motivele pentru care trebuie să mănânci, printre altele, fructe și verdețuri zilnic.
Suplimentele cu colagen, din câte am consultat eu pe rafturi, prin comerț și de pe la mlm-uri, sunt formule cu precursori de colagen, adică aminoacizii care fomează colagenul și vitamina C. Odată intrați în organism, tu nu știi unde va direcționa corpul acei aminoacizi, pentru că îi va folosi unde consideră el, nu unde ai vrea tu. De aceea studiile existente până acum care parcă-parcă ar observa ceva efecte benefice ale consului de produse cu colagen, nu sunt prea solide: poate n-ai avut un aport sistematic de vitamina C, si evident, cantitatea minuscula dar consecventa din produs a ajutat producția ta endogenă, alți antioxidanți care se găsesc în formulă și combat stresul oxidativ , deci oferă strălucire tenului – nu există studii clare care să îți spună da, măi, efectul acesta de îmbunătățire a aspectului pielii e de la suplimentul de colagen. Poate ești vegan sau vegetarian sau poate aportul tău proteic zilnic nu este unul ideal, iar tu prin consum de produs cu colagen în sfârșit ai o consecvență de ceva aminoacizi.
Nu zic să iei sau să nu iei – poți să-l iei, bagi un pic de proteină și o vitamina C nu tare calitativă foarte scumpe pentru valoarea pe care o au de fapt. Mai bine mănânci somon, ouă, pui și consumi frunze verzi, te dai cu factor de protecție să frânezi îmbătrânirea, ieși mai ieftin și 100% validat științific.
Deci nu, suplimentele cu colagen sunt, din punctul meu de vedere, ca specialist în nutriție și dietetică, o poveste de marketing, bună doar pentru vânzări. Dacă colagenul acela s-ar duce măcar în articulații, atunci n-ar fi nevoie de infiltrații locale cu cartilaj de rechin (care s-ar părea că ajută, nu mă primesc la reumatologie), s-ar da direct pe oral – ”să se ducă la cartilaje”. Sau ”la piele”. Doar că nu se duc unde am vrea noi, ci unde consideră organismul și el îți are socotelile lui cu sinteza de colagen, în funcție de ce-i oferim ca stil de viață.
Cum poți să frânezi degradarea colagenului (și a elastinei și a îmbătrănirii, în general)? Cum ziceam mai sus: cea mai ieftină măsura antiage e SPF zilnic. Stresul oxidativ distruge ADN-ul celular așa că dacă stai într-o zonă poluată ia în considerare un surplus de antioxidanți față de mâncare, din suplimente cu antioxidanți (Altrient C e o formă calitativă de vitamina C, o găsesști pe botaniq.ro si ai și cod de reducere sigina10), coanezima Q10, carotenoizi pe care ți-aș recomanda să îi iei din alimente gătite sănătos, combaterea poluării (eu am filtru de interior), combaterea stresului (psihoterapie sau măcar niște adaptogene), somn suficient. Da, cred că e mai greu și necesită disciplină, consecvență și resurse alocate și cred că e ușor de speculat asta cu un produs ”care să-ți restabilească colagenul”. Asta e părerea mea, avizată, nu chiar amatoristă. Vă las și cu o sinteză drăguță făcută de cei de la Harvard.