Lifestyle

Instagram, Facebook, WhatsApp – all Down

Îmi amintesc începuturile blogging-ului din 2010, când platformele sociale erau doar o modalitate de diseminare a conținutului original scris (bloguri) și video (youtube). Prima oara a fost Twitter, care a cedat către Facebook apoi Instagram și mai recent către chinezii de la TikTok.

Au căzut serverele Facebook, Instagram, WhatsAPP – hai să stăm de povești la lumina lumânării 🙂

Multă lume a cam abandonat blogging-ul (vlogging-ul a continuat pe youtube) și a început să creeze conținut direct pe aceste platforme, unde audiența primește mura în gură toate tipurile de conținut într-un loc – feed, stories etc nu mai trebuie sa intre in browser sau să primească newsletters din 10 direcții. Și asta nu este tocmai bine pentru nou-proclamații creatori de conținut (că la început era ”pă trend” să fii ”influensăr”, acum e ”content creator”, vezi doamne). Pentru că toată munca de conținut depusă pe un cont de Instagram sau Facebook, toți banii investiți în campaniile de marketing pot dispărea într-o clipită. Pentru că nu e site-ul tău și ai zero control asupra a ceea ce construiești tu acolo. Cum s-a întâmplat în această după masă, și se preconizează că omenirea va trăi ”în întunecime” vreo 6 zile fără aceste platforme mirobolante pe care majoritatea ne ducem traiul – unii din rațiuni de bisnis alții din plictis intermitent iar alții din lipsă de viață personală. Un fel de ”baba de la parter care pândește de la fereastră” în variantă 2.0.

Dacă ne uităm în timp, blogging-ul (conținutul scris pe site-urile personale) și vlogging-ul (conținutul video pe cea mai serioasă platformă de profil, youtube) sunt cele mai sigure forme în care ”creatorul de conținut” își poate păstra conținutul iar audiența poate oricând să îl acceseze și să găsească rapid o anume informație. Așa.. pe Instagram poți da cu scroll până îți vine rău, să nu mai vorbim de neantul facebook-ului. Pe blog stii sigur: găsești cu search după cuvântul cheie sau chiar poți căuta luna și anul publicării, dacă îți amintești. Nimic nu se pierde, decât dacă nu mai există blogul. La fel și pe youtube.

E ceva timp de când m-am grețălit de bula asta de săpun imensă care e Instagram/Facebook – ele trebuiau să rămână ce au fost la început: un canal de diseminare a unui conținut indepdent, nu un loc de creat conținut în sine. Iar WhatsApp nu e deloc un loc sigur de comunicare.

Timpul va trece, probabil platformele sociale de mai sus vor reveni (nu discutăm speculațiile care vuiesc acum pe internet, legate de motivul căderii serverelor), le vor lua locul altele – dar în ce mă privește, primul loc în care ați luat contact cu mine și unde mă veți găsi mereu va fi sigina.ro – Lifestyle & Antiaging și sigina.com/blog pe care tot promit să scriu de specialitate, pentru că, recunosc că himera aceasta a platformelor sociale care m-a înghițit și pe mine e mai simplă, mai ușor de creat conținut, dar totuși, nu atât de durabilă. Aici sunt. Și, tot sper, curând pe youtube:

Subscribe aici și aici. 🙂

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)