Lifestyle

Postare aniversară (8 ani): De ce îmbătrânim?

Este o întrebare cu multe implicații, de la cele religioase, la cele științifice. Ce e clar, din instinctul nostru de conservare, ne temem de îmbătrânire. Nimeni nu vrea să îmbătrânească și să moară, deși dacă acesta ar fi mersul normal al lucrurilor, l-am accepta mai ușor. La fel ca și celelalte etape importante ale vieții. S-au vehiculat mai multe teorii ale îmbătrânirii. Dintre acestea, două sunt mai populare.

Una din teorii este entropia, tendința Universului către haos. Dacă totul tinde să meargă către distrugere, la un moment dat, logic este să credem și despre ființa umană la fel. O altă teorie a îmbătrânirii este cea a stresului oxidativ. Radicalii liberi care ne distrug ADN-ul sunt teoria cea mai larg acceptată și.. oarecum controlabilă. Știți cum se face o jumătate de măr tăiată, lăsată la aer? Se ”maronește”. Adică se oxidează. Na, imaginați-vă că ceva similar se întâmplă și în interiorul nostru. De unde vin oxidanții ăștia? Păi, de peste tot, poluare, stres, boli etc. Probleme ale muritorilor de rând care merg mână în mână. Chiar și excesul de calorii (har Domnului, foarte ușor de atins în epoca noastră) produce stres oxidativ. Da, ladies, murim de la atâta mâncare. Proastă. Deci nu degeaba m-ați auzit vorbind despre restricție calorică și mimarea restricției calorice, când am vorbit de antiageing. Sub restricție calorică/mimarea ei se activează niște gene ale longevității și care opresc procesele degenerative, prelungesc viața celulelor, după cum ziceam și aici.

Să fie adevărată treaba cu tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte? Despre moarte încă nu știu ce să spun, dar despre o tinerețe prelungită și mai puțină boală, cred ca da. Ne apropiem tot mai mult de momentul în care nu ne mai ”stafidim” așa devreme și putem vorbi de o calitate a vieții chiar și la 70–80 de ani. Oricum, eu cred că cele două teorii principale ale îmbătrânirii merg mână în mână. Entropia, și teoria radicalilor liberi. Până la urmă, entropia poate fi frânată, și stresul oxidativ la fel, dar mai avem mult de cercetat până să aflăm dacă ar putea fi oprită. Până una alta, antiageing-ul este despre un întreg stil de viață incluzând nu doar alimentația și sportul regulat, ci și îngrijirea. Gama Gerovital Luxury merge exact pe principiul acesta, de activare a genelor longevității, dar local, din exterior. Îți dai seama că suntem tot mai avansați?

Pentru voi – 8 premii din noutățile Farmec!

Cu ocazia aniversării celor 8 ani de sigina.ro, vreau să îmi manifest aprecierea că mă urmăriți prin a oferi 8 premii către 8 cititoare alese random. De data asta premiile vin doar de la Farmec, brandul meu de suflet, de clujeancă bine înrădăcinată, brand de care sunt așa de mândră, zici c-ar fi al meu 🙂 Este vorba de un produs din fabuloasa gamă Gerovital Luxury și 7 rujuri cu AH din gama de cosmetice nou-nouță, recent lansată pe piață.  Vreau ca aceste mici cadouri să meargă către persoane care știu că mă urmăresc de mult timp, așa că, dacă vă înscrieți, lăsați un comentariu cu ”Mă înscriu” + dacă vă doriți masca sau un ruj și câteva rânduri despre prima voastră experiență pe sigina.ro, când și cum ați ajuns la mine pe blog și care a fost prima postare pe care ați citit-o.  

O mască de menținere a tinereții din gama Gerovital Luxury

7 rujuri mate cu acid hialuronic din noua gamă Gerovital Beauty

Puteți să lăsați comentariu cu înscrierea până miercuri, 31 ianuarie, ora 23.00, iar cele 8 câștigătoare vor fi desemnate random.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)