Lifestyle

Verde-crud… fluid

De cum se instalează căldura, ne este tot mai greu să consumăm alimente gătite la fiecare masă și tinde, spre mese mai ușoare, salate, verdețuri. Crește nevoia de lichide în această perioadă și, deși apa e cel mai hidratant lichid, uneori parcă nu intră nicicum suficientă, încât să ne facem necesarul. O hidratare corespunzătoare combate retenția de apă, și dacă mai e combinată și cu o alimentație bogată în verdețuri, efectul este mai vizibil.

Când vine vorba de sucuri stoarse, eu le prefer pe cele cu indice glicemic mic și mediu. Ce înseamnă asta? Adică sunt sărace în zaharuri, și nu provoacă o urcare bruscă a zahărului în sânge, care este urmată de o coborâre la fel de bruscă și de o senzație de foame exacerbată (= cură de îngrășare garantată). Sucurile cu indice glicemic moderat se realizează din legume și zarzavaturi care nu sunt foarte dulci. Dintre acestea, eu prefer verdețurile. Acestea pot să nu fie foarte palatabile, motiv pentru care unii adaugă la ele și fructe, ceea ce le crește indicele glicemic.

philips juicer (1)philips juicer (14)

Dacă dorim o influzie concentrată de nutrienți, vă sugerez să folosiți storcătorul cu presare la rece. De ce? Putem obține un suc cu fibre fine din alimente practic imposibil de stors la un storcător obișnuit, și imposibil de consumat în așa cantitate dacă sunt date la blender. Storcătorul cu presare la rece însă, este undeva între storcător și blender, varianta optimă, igienică, economicoasă ca timp. Deci în sucul presat intră cam cât ați putea mânca în 2-3 zile, doar într-un singur pahar. Fibrele fine sunt esențiale pentru sănătatea tractului digestiv, în  special intestin, și pentru mineralele de care vorbeam, mai cu seamă potasiul.

Verdețurile conțin mult potasiu, ce este un diuretic natural. De asemenea, conțin clorofila, cu care eu corectez foarte eficient… spasmofilii, adică tulburări ale metabolismului calciului și magneziului, și chiar a fierului, în anumite cazuri. Clorofila are o moleculă asemănătoare hemoglobinei, doar că în loc de fier, are în mijloc un magneziu.

Sugestia mea hidratantă de azi este o combinație între tulpinile de țelină, ardei verde și muuult pătrunjel. Nu o să vă vină să credeți, dar chiar iese suc din pătrunjel, ies și fibre. Pătrunjelul e o sursă excelentă de clorofilă și de vitamina C. Este varianta optimă și pentru cei cărora nu le place pătrunjelul sau altul din cele 3 ingrediente, dar sunt conștienți de beneficiile pe care acestea le aduc. Tulpinile de țelină sunt cunoscute și sub denumirea de apio, și sunt bogate în potasiu, ce ajută la eliminarea retenției de apă. Ardeiul verde e o sursă bună de carotenoizi, dar și potasiu, vitamina C și alte vitamine și minerale. Toate ingredientele le conțin, în proporții variabile. Aceste minerale contribuie și la caracterul alcalin al băuturii rezultate.

Storcătorul cu presare la rece Philips Avance HR1897 poate scoate o cantitate impresionantă de suc din aceste trei ”fibroase”, din care crezi că n-ar putea ieși mai mult de un strop. Încercați să tăiați bucăți apio, ardeiul verde și să mărunțiți pătrunjelul și să consumați o apă organică revigorantă. Puteți să vă stoarceți pentru o zi, având în vedere că storcătorul se spală și demontează rapid, sau puteți să faceți o cantitate mai mare, și s-o stocați în sticluțe de 0.5 L la congelator, și scoate câte una începând de seara, pentru următoarea zi.

Vezi și Philips – The juicing beauty.

philips juicer (2) philips juicer (3) philips juicer (4) philips juicer (5) philips juicer (6) philips juicer (8) philips juicer (7)suc verde
philips juicer (11) philips juicer (10) philips juicer (12) philips juicer (13) philips juicer (15) philips juicer (16) philips juicer (17) philips juicer (18) philips juicer (19) philips juicer (20) philips juicer (21) philips juicer (22)

Photo credit: Francisc Sandor
philips juicer (24)

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)