Momentul stocării hainelor de iarnă și scoaterii la plimbare a hainelor de primăvară și vară este unul așteptat de toți. Acesta nu constituie o bucurie doar pentru noi, ci și pentru rozătoarele înaripate, nesuferitele molii, care abia așteaptă să se cuibărească și să molfăie nestingherite.
Dacă ai multe fibre naturale prin casă, ești de-a mea. Eu am covoare persane vechi, de lână, și când îmi cumpăr haine sunt mare amatoare de fibre naturale. Și moliile la fel, dacă nu pregătești artileria grea. Dacă hainele sunt din acril sau materiale sintetice, atunci nu e o problemă. Moliile nu se vor atinge de ele cum nici pisicile nu se ating de mezeluri, pentru că știu că-s necomestibile.
Produsele pentru combaterea moliilor de pe piață or fi mai puțin toxice decât legendara naftalină, care și pute groaznic, și e și foarte nesănătoasă. Vrem să moară moliile, nu noi. Însă tot sunt produse sintetice, așa că nu prea mi le-aș dori în dormitor, acolo unde dorm (îmi ajung alte toxice volatile indispensabile). Iar sfaturile de a scutura din timp în timp și aerisi hainele sunt slab realizabile – cine naiba are vreme să tot scoată hainele de iarnă, pe timp de vară, și să le tot scuture, aerisească, spele, ca să descurajeze moliile? Eu nu fac asta, le scot doar în noiembrie.
Am decis să mă axez pe remediul băbesc sănătos – levănțica. Dar nu așa, cu săculeți și buchețele, ci cu ulei esential veritabil, care să și aibă efect. Eu folosesc uleiurile de la Young Living, și din uleiul de lavandă am pus câțiva stropi într-un pulverizator cu apă. Trebuie agitat bine de fiecare dată și pulverizat imediat, să nu se separe uleiul de apă. Când faci asta, o faci de la o distanță, să nu uzi de-a binelea bluza, și pe interior, și pe exterior, și pe o față, și pe alta. Apoi împături și faci la fel cu următoarea. După ce am încheiat cu un dulap, mai dau câteva pufuri la suprafață, peste ele. Fac asta și înainte să pun hainele, după ce șterg interiorul de praf, mai dau și pe pereții interiori ai dulapului.
Ce poți să faci dacă ai deja o haină ”infectată” cu larve de molii, e să pui piesa într-o pungă la congelator, 24-48 h. Am citit că moliilor nu le plac deloc temperaturile extreme și mor și larvele, și pupele, și tot, la îngheț sau la temperaturi foarte ridicate (fier de călcat, if possible). Și acest sfat e destul de greu realizabil – ce te faci cu un palton? – dar este bine de știut.
O altă opțiune este să stochezi hainele într-un sac mai gros (lași și aer înauntru) de nailon, pe care îl dosești în dulapuri undeva mai sus, să nu se vadă urât. Acolo poți adăuga și alte condimente puternice, care nu plac moliilor: piper, tumeric etc. Eu mă pregătesc să fac asta după ce termin cu toate, chiar dacă nu le-am pus în nailon. M-am gândit să nu las levănțica singură și să îi pun drept companie săculeți cu mirodenii. O să-i confecționez din material de cască de baie, știți, de acelea, ca plicurile de ceai. Prin astea trebuie să treacă mirosul, fără să se facă mizerie. O sî fie un cocktail oriental de arome prin dulapul meu, dar, atât timp cât funcționează, e minunat. Pe parcursul verii poți să mai dai când și când pufuri pe deasupra hainelor de iarnă, cu spray cu ulei esențial de levănțică, oricum dau prin cameră mereu, pe post de odorizant. Asta este doable, se face rapid. Sper ca v-a ajutat cu ceva confruntarea mea din duminica asta 🙂 Voi cum procedați?