Review

Antiage de toamnă: vitamina C și A în produse

Din nefericire pentru mine, care iubesc căldura și zilele lungi, intrăm încetut, dar sigur, în sezonul rece. Dar sezonul rece e benefic pentru antiageing, din mai multe motive: racoarea instalată te împinge să mergi la sală, să te încălzești, mai ales dacă ești friguroasă, ca mine. Pe timpul verii ultimul lucru pe care ți-l dorești e să te supraîncălzești benevol. Așa că pe răcoare suntem mai activi fizic, ne activăm genele de longevitate etc. Un alt motiv e că scade intensitatea razelor UV, deși rămâne UVA, principalul factor de îmbătrânire. Și alt motiv e că, dacă scad intensitatea razelor UV, poți folosi mai cu încredere moleculele antiageing din produsele cosmetice care recomandă evitarea expunerii la soare.

Vezi și Protecție solară de mâncare

Una din aceste molecule este retinolul (forma activă a vitaminei A) – despre care v-am mai vorbit, și care necesită neapărată protecție cu SPF ridicat pentru a evita pătarea. Retinolul oferă o protecție documentată împotriva proceselor de fotoîmbătrânire, iar ca dietetician vă recomand să citiți și articolul din vară, link-uit mai sus.

O altă moleculă e acidul ascorbic sau binecunoscuta vitamina C, o minune care aplicată topic ajută la nivel local ca: antioxidant, protejand de stresul oxidativ tenul; la sinteza de colagen și elastină; inhibă hiperpigmentarea și ”sterge” petele de soare, conferă strălucire tenului. De aceea trebuie neapărat, dar neapărat, aplicată protecție solară după folosire.

Ei bine, cu aceste molecule sunt și eu încă în studiu și testare pe mine însămi și mi se pare firesc să le încerc pe toate de la noi, de la Farmec, înainte să mă întind la branduri internaționale. Gerovital, nu știu dacă ați stat vreodată să vă gândiți, vine de la ”geriatrie” (brand dedicat prevenției îmbătrânirii). Toată istoria Farmec se bazează pe antiageing (probabil ați auzit dr Ana Aslan) așa că nu cred că există un brand național cosmetic cu mai multă experiență în antiageing. Doar că trebuie să vedem care sunt cele potrivite pentru fiecare dintre noi. De la Farmec, pe unele le-am încercat, pe altele nu, vă las mai jos câteva dintre ele:

Vitamina C concentrat din gama Equilibrium (nu l-am încercat)

Toata gama Hyaluron C (am încercat, îmi place în special conturul de ochi și buze)

Produse pentru albire (depigmentare), în afară de vitamina C, eu am încercat crema hidratantă pentru albire, din gama Luxury și mi-a plăcut.

Retinolul, disponibil în gama H3, dar și în Equilibrium – găsești aici.

Atenție! Retinolul și vitamina C nu se folosesc împreună, cel puțin în formule mai concentrate. Mie îmi place când folosesc o cremă să folosesc și alte produse din aceeași gamă, pentru a obține un efect sinergic. Așa că acum, în sezonul rece, e momentul cremelor de albire, a vitaminei C și al retinolului, dar pe rând, alternativ. Desigur, dacă vă știți cu probleme ale tenului, întâi este bine să consultați un medic dermatolog.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)