Lifestyle

Delia Bătinaș – un model autentic

Este tânără, delicată și, totodată, plină de personalitate. O cunosc din liceu, sau poate de mai devreme, pe atunci mai mult din vedere decât din vorbite. Îmi amintesc că mă saluta în curtea scolii zâmbind oarecum timid, cu aceeași privire azurie și frumoasă pe care o are și azi. Ea e Delia Bătinaș (Tomuța), actualmente model internațional și proprietara propriei agenții de modele (District Models).

Vreau sa îmi povestești puțin despre tine si cum ai ajuns la cariera de model. A fost prima meserie cu care ai întâlnit sau ai avut încercări si in alte domenii? 

Înainte sa încep să cochetez cu modelingul făceam volei de performanță, dar am simțit că este o viață poate puțin prea dură pentru mine și renunțasem cu ceva timp înainte de prima mea prezentare.

Aveam 16 ani când am urcat pentru pentru prima dată pe un podium. Eram la un festival de modă din Timișoara când am avut “acea revelație”. Stare de emoție amestecată cu adrenalină și mândrie de sine, și o ambiție care mă făceau sa mă concentrez atât la limbajul corpului meu cât și la energia pe care o absorbeam….mă priveau în jur de 600 de perechi de ochi, pentru prima dată în viața mea. Au urmat altele, lucrurile au mers de la sine, am primit propuneri pentru colaborări în străinătate, până când, în final, această pasiune a devenit o meserie.

Chanel Spring Summer 2005 Collection
Chanel Spring Summer 2005 Collection

Povestește puțin despre cum ai început sa lucrezi cu branduri mari. Cum te-au ales pe tine? 

Nu am să știu niciodată cum m-au ales pe mine. Cert este ca m-au considerat potrivită. Totul a început odată cu primul meu contract la Milano si prezentările pentru Louis Vuitton, Valentino sau Calvin Klein.  Eram pentru prima dată în acel moment în care eram fascinată de ceea ce îmi oferea viața. Aveam contract cu o agenție din Milano și la fel ca și orice alt model, mergeam la castingurile din oraș. După o primă experiență minunată în Milano, am avut una și mai frumoasă în Singapore, unde am semnat două contracte și am prezentat pentru unii dintre cei mai mari designeri locali și internaționali.

delia batinas (9) delia batinas (3)

De ce anume este nevoie sa fii model? E suficient sa ai dimensiunile cerute? Ce se caută? 

Întotdeauna am pus pe primul loc naturalețea, apoi dimensiunile și, nu în ultimul rând, caracterul. O personalitate puterică aduce cu sine multă siguranta, ceea ce este un avantaj. Este o activitate ce solicită răbdare, punctualitate, energie și multă încredere de sine. Modelul ideal nu ar trebui să aiba mai mult de 90 cm în șold și mai puțin de 175 cm înălțime, restul dimensiunilor nefiind atât de importante. Și, neapărat, să vorbească bine limba engleză 🙂

Care sunt cele mai populare mituri despre lumea modelingului si care sunt realitățile? 

Cel mai popular e acela cum că trebuie să ai 90-60-90 ca să fii model. Bustul nu este deloc un criteriu de selecție, decât atunci când este vorba de un catalog/prezentare de lenjerie intimă sau costume de baie. Mai există mitul cum că modele sunt „dame de companie”. Foarte rău că se confundă aceste două meserii. Realitatea e că sunt domenii de activitate total diferite 😀

Modelele se înfometează ca să poata practica această meserie, un alt mit. Adevărat și fals, în același timp. Din pacate, sunt și tinere care, dacă au o predispoziție spre îngrășare, apelează la diete destul de nesănătoase.

delia1 delia batinas (5)

Eu cred ca cineva trebuie sa aibă o moștenire genetică bună pentru a fi longeviv în cariera asta, faptul de a-ți risca sănătatea cu cure de slăbire și faptul de a încerca cineva să stea la o greutate nerealistă pentru ea, o face oarecum nepotrivită pentru meseria asta. Tu ai un fond genetic bun, cum procedezi ca să te și mentii în formă?

Da, este nevoie de putin din toate. De o mostenire genetica buna, dar si de putina atentie la stiulul de viata si alimentatie. Asta nu inseamna nici pe departe diete drastice, ci doar un stil de viata sanatos, sport si …. mult somn de fumusete.

Eu, de exemplu, nu îmi interzic cu desăvârșire anumite alimente așa-zis „nesănătoase”. Dar am grijă să nu îmi fac un obicei din a le consuma regulat. Cine ar zice că o porție de mâncare mai grăsuță nu e sănătoasă? Dar în același timp poate are mai multe calorii, și atunci o consumi mai rar. Acum am intrat în domeniul tău de activitate, și mai bine te las pe tine să ne sfătuiești și să ne spui cum e cu alimentele grase 😀 ! Pot, în schimb, să îți spun că merg la sală regulat, și fac tot posibilul să dorm cel putin opt ore pe noapte.

Când si cum ai devenit “șefa” 🙂 adică in ce moment ai decis sa ai propria agenție si cum s-a întâmplat asta.

Mi-am dorit mereu să am afacerea mea, iar în același timp să fac ceea ce îmi place și știu mai bine. După aproximativ zece ani de experiență, în care aceasta a fost singura mea slujbă, am considerat că am toate atuurile pentru  a putea iniția propria mea agenție de modele, să fiu eu cea care coordonează și reprezintă tinere talente, la fel cum am fost și eu coordonată la început.

Am devenit impresar artistic în 2011 când am început activitatea firmei mele. Iar în prezent sunt foarte fericită cu portofoliul pe care am reușit să îl fac agenției, am clienți frumoși, loiali, cu care am colaborări de succes, și nu în ultimul rând, multe modele profesioniste, care fac posibilă această activitate.

Noi ne știm, cel puțin din vedere, de când aveam jumătate vârsta pe care o avem acum. Ai evoluat superb, si n-ai pierdut ceea ce mulți oameni pierd când dau de succes: modestia. Ce te-a făcut sa nu te schimbi? (asta intre noi, de asta am si venit la nunta ta, pentru ca apreciez mult omul interior, mie îmi plac oamenii autentici. de restul, suntem sătui cu toții). 

Ești draguță 🙂 Cred că este în primul rând o chestiune de educație pe care am avut noroc să o primesc de la părinții mei. Succesul este complet atunci când lași în jurul tău o energie pozitivă și o bună impresie, mai adaugă Delia, discret.

Era o vorbă: banii nu schimbă oamenii, banii doar scot la iveală ceea ce era deja în ei. Aș reformula: succesul nu schimbă oamenii, doar îi ajută să le pună firea în valoare mai bine. Delia este un exemplu de om adevărat, așa cum cred eu că sunt oamenii autentici.

delia2 delia batinas (2) delia batinas (12)

 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)