Gradele minus se mențin pe poziții, și de frig ce este, uităm să ne hidratăm corespunzător. Da, chiar și iarna avem nevoie de hidratare optimă, cam ca și vara. Doar că vom prefera cu siguranță variante fierbinți, care să ne încălzeazcă. Nu intră la hidratante cele care ne deshidratează, logic, (alcoolul, băuturile dulci și ceaiurile diuretice), dar le putem folosi pe post de ”reșou” intern.
1. Între preferatele mele se enumeră cicoarea solubilă cu lapte. Ați mai văzut-o și la băuturile de vară, în varianta cu gheață. La noi nu am găsit cicoare care să se poată fierbe ca și cafeaua, doar instant. Nu este la fel, dar măcar seamănă. Pe cât de mult iubesc cicoarea, pe atât de mult îmi displace gustul de orzo sau băuturi din cereale. Orzul e groaznic la gust. Doar cicoare. Ea are și inulină, o fibră dulce care are și rol prebiotic. De aceea nu este nevoie să îndulciți băutura, mai ales dacă o faceți cu lapte, și intră la băuturile fierbinți prietenoase cu silueta 🙂
De foarte curând, mai amestec cicoarea cu Cordycafe de la Tiens (asiatică), o cafeluță instant, cu următoarele ingrediente: non dairy creamer (cel mai urâțel ingredient, din punctul meu de vedere), extract de cafea, maltodextrină din grâu, lapte praf degresat, cordyceps sinensis (motivul pentru care o beau uneori), pudră de cacao, lapte condensat, sucraloză (iar nu foarte, foarte pe gustul meu). Este bună la gust și e cam singura chestie cu care-mi fac de cap – ppână mă plictisesc de ea (în rest, I’m a real dietitian 😀 ).
2. Pentru că singura cafeină pe care o beau este din ceaiul negru și se întâmplă foarte rar, ceaiul negru cu lapte este o altă băutură preferată de mine: parte ceai negru, parte lapte. De obicei îmi fac ceaiul negru mai slab și mai mult, și pun lapte pentru gust și culoare. Tot aici se poate adăuga și o lingură de cicoare, pentru intensitatea gustului. Ca îndulcitori, folosesc câteva picături de stevielle cu caramel sau simplu și un varf de linguriță de eritritol. No sugar or honey needed anymore.
3. O altă băutură dulce natural, dar fără zaharuri, este ceaiul de lemn dulce. Mă dau în vânt după glicozida aia dulceagă, nu mai are nevoie de nimic altceva, doar să fie cald. De preferință, se bea dimineața. N-are caifeină, n-are nimic stimulant. Doar ajută glandele suprarenale.
4. O altă băutură preferată de iarnă este vinul fiert cu scorți, cuișoare etc. Neapărat să-l menționez, pentru că, de cum se ridică frigul, dispare și din opțiunile mele de încălzire. Voi ce băuturi preferate de iarnă aveți? În afară de vodka 😀