Lifestyle Nutritie&Sanatate

Cea mai fină ciocolată fără zahăr

Titlul care suna în mintea mea era ”Dragostea e o ciocolată bună-bună, fără zahăr”, apoi m-am gândit că aș acorda un loc prea important acestui dulce, care nu îmi guvernează, de fapt, viața. Îmi place dulcele, dar detest zahărul. Prefer un măr ras cu urdă și scorțișoară, cu dulceață proprie, o felie de pâine integrală cu unt și miere, dar dacă e să aleg între mâncare și dulce… aleg mâncarea!

Dar, într-o zi, de ziua mea, am primit de la Andreea mea, printre altele, o cutie cu banuți de ciocolată cu lapte, fără zahăr, de la Stevielle. Am gustat-o neîncrezătoare, având experiență nasoală cu alte ciocolate dietetice, ”speciale”, bio-organice (ce-i drept, pline de zahăr, fie el și organic). În timp ce savuram primul ”button” de cioco, așteptam să simt primul gust off turning de stevie – știți că, în general, stevia nu e prea grozavă la gust. Nu simt niciun gust de stevie, doar un dulce plăcut, și o finețe extraordinară ce îmi învăluiește papilele gustative și mă aruncă în extaz: wow!!! cât de tare! – are un gust impecabil și dulce exact cât trebuie ca și cum ar fi fost realizată cu zahăr… dar n-are zahăr, are niște îndulcitori naturali, foarte bine dozați – maltitol și extract de stevia rebaudiana, necalorigeni, adică nu îngrașă și, mai important, nu ridică glicemia!!!

ciocolata belgiana fara zahar

Avantajele acestei ciocolate:

  1. nu dă glicemia peste cap (adică să ridice foarte mult și brusc nivelul glicemiei, fenomen urmat de o scădere la fel de bruscă, și apariția senzației de foame) și nu te aruncă în cercul vicios al foamei, al senzației că nu te saturi, al mâncatului mai mult decât este necesar
  2. scapi de efectul puternic proinflamator al zahărului care este excesiv, peste tot, în alimetația noastră
  3. nu îți nenorocește profilul lipidic (zahărul ridică nivelul de trigliceride și al unor subtipuri nasoale de colesterol)
  4. te ajută să depășești adicția reală de zahăr, păcălind creierul cu ceva dulce și înlocuindu-l treptat cu acești compuși naturali dulci, fără niciun alt efect asupra organismului, decât gustativ.
  5. ciocolata fără zahăr nu îngrașă la fel de mult: impactul asupra țesutului adipos este diferit – în prezența zahărului, untul de cacao se tezaurizează instant, urmat de zahărul în sine, dacă nu este ”ars”, consumat. Dacă nu există glucide (zahăr), untul de cacao se metabolizează normal.

 

chocolate buttons stevielle

Iată de ce, deși are același număr de calorii cu ciocolata clasică, nu îngrașă la fel. Caloriile sunt date de untul de cacao în cea mai mare parte, dar metabolismul nu se face la fel.

Până acum am evitat orice produs cu înlocuitori, că rareori produsele care se depărtează de rețeta clasică sunt și bune, mai ales vorbind de dulciuri fără zahăr. Stevielle mi-a oferit o surpriză enormă și mă bucur foarte mult că putem mânca ciocolată fără grija zahărului. Pentru că mi-a plăcut așa mult, am căutat să vad ce variante mai au: cea cu 38% cacao este cu lapte, iar cea cu 58% cacao este mai amăruie, pentru cei cărora le place ciocolata neagră, dar la fel de fină.

Le găsiți AICI.

Ce poți face din bănuții de ciocolată Stevielle:

  • să-i servești glamorous, lângă un ceai
  • ciocolată caldă, că tot vine sezonul foarte rece, topește-i în lapte fierbinte
  • creme de prăjituri/tarte (fără zahăr!!) că tot se apropie Sărbătorile de iarnă
  • să faci cutia cadou, de toți Moșii, pentru că oferi ceva de o finețe extraordinară
  • s-o oferi unui bunic diabetic fără probleme, că îi afectează glicemia neglijabil.

 Savurare plăcută, you’ll madly fall in love!

Foto: Francisc Sandor

ciocolata dietetica (1) ciocolata ciocolata fara zahar (1) ciocolata fara zahar (2)

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)