Nutritie&Sanatate

De ce avem nevoie de apă

Cred că un post despre consumul de apă nu e nicicând mai binevenit ca într-o zi toridă. Vreau să povestim puțin despre rolul apei în organism și de ce este foarte important să beți cantitatea recomandată pentru un adult (1,5-2 L/zi, cu creștere în funcție de masa corporală, grad de deshidratare). În primul rând, apa este mediul ideal al reacțiilor biochimice din organism. Toate reacțiile biochimice au nevoie de apă, iar dacă aceasta nu este înnoită constant, celulele se chinuie cu ce au și nu vor funcționa la modul optim. Apoi, apa este solvent pentru anumiți ioni și molecule. Dacă acestea nu au suficientă apă (sau apă de calitate) pentru a se dizolva și a participa mai departe în reacții, putem da de probleme din nou. Apa este și suport plasmatic, oferind volum sângelui. O hidratare corespunzătoare poate scădea riscul de leșin din cauza hipotensiunii. Probabil ați văzut că persoanelor care leșină de la căldură li se administrează apă, concomitent cu tamponarea cu apă rece (pielea e și organ de schimb, se absoarbe și pe acolo și ajută și la răcirea superficială și astfel la vasoconstricție). Deci înțelept ar fi să ne hidratăm bine, mai cu seamă dacă ne petrecem ziua în căldură.  Apa reglează temperatura corpului. Prin procesul de sudorație, corpul se adaptează la mediul înconjurător. Nu uitați că, prin transpirație, se pierde și o cantitate importantă de minerale, nu doar apă. Tot apa conferă plasticitate conținutului intestinal, facilizând tranzitul și expulzarea materiilor fecale. Hidratându-ne corespunzător, avem șanse mai mici să ne constipăm 😉

Cum bem apa? Nu trebuie să ajungem la senzația de sete pentru a consuma apă. Deci nu “când mi-e sete, beau apă”. Setea este semnalul de alarmă al organismului cum că este deja în deficit. Multe persoane spun că nu pot să bea 2 L de apă pe zi. În cele mai multe cazuri, acestea încearcă să bea prea multă apă o dată, ca să acopere cantitatea în caz că uită să bea pe parcursul zilei. Acest lucru este greșit, deoarece dacă ingerezi multă apă o dată, nu va putea fi încorporată și o parte va fi eliminată prin urină. Două-trei guri, la intervale scurte de timp, ar fi o idee bună, având în vedere că organismul nu absoarbe mai mult de 1L pe oră! Nu vă temeți de hiperhidratare (intoxicația cu apă). Aceasta reprezintă diluarea unor substanțe din organism (ionii de sodiu, ce mențin echilibrul osmotic, reglează distribuția normală a apei în organism) și e adesea fatală, însă o persoană normală nu are motive de îngrijorare. Mai expuși sunt sportivii și bebelușii, dar în cazuri rare sau în concursuri de băut lichide (dacă mă întrebați pe mine, o mare, mega, tampenie, alături de concursurile de mâncat diverse chestii).

Unii specialiști recomandă consumul de 3-4 L de lichide/zi în zilele caniculare. Mie, personal, îmi cad bine 2-3 L pe caniculă. Recomandarea mea de viitor dietetician ar fi ca, acești litri de lichide să fie reprezentați măcar pe jumătate de apă și nu în totalitate de sucuri (bineînțeles, naturale), ceaiuri și alte băuturi (supe, chiar). Nimic nu înlocuiește apa potabilă, nici măcar ceaiurile neîndulcite.

Iarna nu ne deshidratăm. Greșit. În unele cazuri, riscul de deshidratare pe ger poate fi la fel de mare ca și atunci când e cald. Pe frig, arderile în organism sunt mai intense, pentru a furniza energie. De asemenea, poți pierde apă prin transpirație iarna. Așa că nu uitați de necesarul zilnic de apă nici în lunile friguroase.

Update: Am primit un mail super interesant despre hidratare, merită să citiți. Cineva și-a pus textul pe blog, așa că nu îl mai pun și eu, vedeți aici

 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (8)

  • Pana anul trecut, inainte de regim, nu cred ca beam jumatate de litru pe zi. De anul trecut insa am inceput sa beau treptat mai multa ajungand acum pe timp de vara sa beau peste 3L. Daca ies seara in oras mai adaug pe putin jumatate de l de lichide. 🙂 In zilele in care sunt plecata si nu consum la fel de multa pentru ca nu-mi permit sa fac drumuri spre o toaleta ma simt groaznic, lipsita de putere si evident deshidratata.

  • addicted, eu nu ma abtin de la apa, prefer sa ma plimb la baie si daca nu le convine altora decat sa simt gatul uscat. mai patesc sa raman fara apa in masina, si pana gasesc parcare si mor, pe caldura asta

  • Un articol util, big like pt el. Aveam niste discutii cu cineva care sustinea sus si tare ca nu conteaza ce lichide consumi (sucuri carbogazoase, ne~, freshuri etc), numa’ sa te hidratezi. Eu o tineam pe-a mea cu aqua chiorensis si-i dadeam cu molecula bipolara si coloizii:)) L-am printat si i l-am varat sub nas :))

  • B, bine ai facut 🙂 Doamne, cum sa fie totuna, mai ales lichidele dulci, sucurile, nu hidrateaza prea grozav!

  • Buna 🙂

    Stiu ca sunt complet offtopic, dar ma roade tare intrebarea asta: in partea de sus a paginii am vazut reclama la site-ul louis.de, distribuitor de tot felul de chestii moto. Asa vad toti sau e reclama de la google si fiecare vede altceva?

    Mi se pare ciudat tare ca pe un blog de fashion sa fie reclama la motociclete 😀

    Mersi anticipat pentru raspuns si scuze inca o data pentru offtopic

  • motolady, da, e de la google. ei stiu ce pun

  • Vara reusesc sa beau 2 l de apa pe langa alte lichide, insa iarna mi se intampla sa treaca mai bine de jumate de zi si eu sa uit sa beau apa. Noroc cu ceaiurile si sucurile din fructe pe care mi le fac zilnic ca altfel cred ca ar putea trece zi fara sa beau lichide si nu e bine. Nah, oricum, cu fiecare articol pe care il citesc ma ambitionez, chiar acum am baut un pahar de apa :)).