Lifestyle

Noaptea de Sânziene

Se întâmplă azi, seara de 23/24 iunie, după solstițiul de vară. Puține nopți sunt învăluite de atâta folclor ca Noaptea de Sânziene. Mărturisesc că în fiecare an am vrut să scriu despre aceasta, însă am vrut s-o fac după citirea integrală a romanului omonim al lui Mircea Eliade. Și să revin cu recenzie mea despre roman, așa cum obișnuiam să fac aici într-o vreme. Vă amintiți?

Noaptea de Sânziene a lui Eliade e un roman în două volume în stilu-i caracteristic sacru/profan și este o lectură filosofalo-romanticoasă, potrivită pentru zilele acestea. Mai ales că se suprapun cu Rusaliile ”creștine”, e timp liber, vară, cald, visare… doar că oi fi trecut eu de etapa Eliade sau pur și simplu nu merge. Desigur, o să revin dacă reușesc s-o citesc integral.

Florile de drăgaică sau sânziene sunt de două feluri: ”blonde” (galbene) și albe. Le vedeți crescând pe ambele împreună, dar se pare că sânzienele galbene sunt și cele cu proprietăți terapeutice mai deosebite. Ele se folosesc mai adesea ca infuzie cu proprietăți diuretice, antireumatice, antispastice și afrodisiace. Aici e locul în care folclorul întâlnește știința, deoarece în sânziana galbenă se găsesc o mulțime de compuși fitoterapeutici activi. Este probabil cel mai feminin remediu naturist, cu flori cu un parfum deosebit și care pot decora simplu și elegant o încăpere cu parfumul și aspectul lor. Nu degeaba Sânziana este o domniță blondă, cu pletele-n vânt, extrem de feminină și învăluită-n mister.

În folclorul românesc, Sânzienele sunt zâne bune din clasa ielelor, care, atunci când nu le e respectată sărbătoarea, devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele, conform wikipedia. În noaptea de Sânziene, fetele trebuie să își pună o floare sub pernă pentru a-și visa ursitul. Femeile măritate își încing mijlocul pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Mai multe despre mitologia Sânzienelor poți citi pe acest link. Toate obiceiurile acestea care vin cu o ”spoială” creștină (Sf Ioan Botezătorul) e expresia nevoii noastre de ezoteric, de mistic de conectare cu natura și cu sine, mai abitir decât în vremurile bune ale acestor ritualuri. Ieșiți în câmp, inspirați-expirați aerul adevărat, conectați-vă cu pământul, culegeți un buchet de Sânziene și duceți-l acasă.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)