Lifestyle

Exfoliere pentru scalp?

Industria cosmetică s-a întrecut iar pe sine și a mai găsit o modalitate a ușura bugetul beauty-curioșilor: exfolierea scalpului. Da, ”am trăit să o trăim și pe asta”, că în afară de exfolierea buzunarului (a portofelului sau a cardului) nu știu zău ce beneficiu real ar putea aduce majorității oamenilor.

Desigur că vorbim nu doar de exfoliere mecanică ci mai cu seamă de cea enzimatică sau cu acizi, care se folosește și pentru ten. Motivul ar fi că scalpul este o extensie a pielii feței și gâtului și necesită o atenție la fel de mare. Pielea moartă se poate aduna straturi și în anumite zone poate bloca foliculii și regenerarea părului. De acord cu logica asta. Dar cred că omenirea și-a făcut exfoliere mecanică de când lumea și pământul, prin spălarea pe cap cu propriile degetuțe și uneori și prin scărpinare cu unghiile, în timpul spălării. Cel puțin eu mai dădeam și gheruțe.

De acord că îngrijirea părului presupune în primul rând îngrijirea scalpului, că doar de acolo ”răsare” părul. O spălare corectă a părului și a scalpului nu presupune degeaba două șamponări. Prima e pentru a curăța ”molozul” masiv de pe păr și de la baza părului, sebumul și toate impuritările de prin mediu. A doua șamponare se adresează profunzimii – scalpul și masarea acestuia, înmuierea acestuia și, pe alocuri fricționezi mai energic. Cred că necesitatea de ”a-ți da cu unghiuțele” și mâncărimile din anumite zone sunt semnale ale scalpului că acolo trebuie să insiști mai tare. Un fel de ”hey, aici e o acumulare de celule moarte gâdilicioase, dă-le jos”. Serios, cred că e făcut corpul nostru să semnaleze când trebuie să utilizezi buricele degetelor și când să mai dai și cu unghiuța. Măcar acest semnal natural nu e alterat.

Ce să spun, sigur se vor ivi produse care să ne tenteze să le folosim cel puțin din curiozitate – de exemplu o formulă care se aplică prin pulverizare, direct pe scalp și fără clătire, pe modelul șampoanelor uscate. Dar, până una alta, eu zic că o spălare corectă, cu două șamponări (știu, uneori lene, să scapi repede sau mai ai șampon doar de o spălare – știu, și eu pățesc) și masarea energică a scalpului, activarea circulației sanguine locale și desigur șamponul și măștile potrivite sunt prioritatea. Voi ce ziceți? Ați auzit de exfolierea scalpului? Ați folosit produse pentru exfolierea scalpului? Sunteți curioase de astfel de produse? Văd că sole are deja un produs de acest gen, cu siguranță vor apărea mai multe, că isteria abia a început pe youtube. Btw, cod ”sigina” la orice comandă pe soleshop.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)