Lifestyle

Mai slabă și mai faină decât în realitate.

Dacă tot este luna noastră, adică luna femeilor, haideți să ne oprim puțin și la ”mai slabe și mai faine ca-n realitate”. Exact, sloganul online nescris, dictat de selfies, filtre și aplicații de editare rapidă. Dacă în viața reală trebuie să cam muncești să arați după standardele societății, și, adesea, îți e imposibil, online poți ajunge ”perfectă” cu doar două click-uri.

Front camera (selfie) te alungește din start, poți părea plată chiar dacă în stomacul tău, de fapt, sălășluiește oala cu sarmale. N-arăți pozabil, dar, slavă-domnului, sunt filtre de tot felul, glow-uri, iar pe video-instastories, chiar ai tot felul de măști drăgălașe, așa că poți îndrăzni și nemachiată. Și pentru că perfecțiunea nu e suficientă fără editare ”profi”, cel mai bine e să investești în ședințe foto profesionale, photoshop în care să arăți perfect impecabilă și ”naturală”, și să postezi doar acele poze pe instagram…

Așa se face că atunci când punem poze nefiltrate, unghii naturale nevopsite și nici măcar proaspăt ieșite de la manichiură, un selfie cu adevărat instantaneu cu șosetele la uscat pe calorifer, se iscă o adevărată isterie printre vânătorii de ”greșeli”. Nu ești instagramabilă, deci nu posta. Cum îți permiți să nu fii perfectă?? 😀

**

Am fost întrebată pe instastories de ce nu fac videoblogging. Pentru că n-aș putea ține pasul cu atâta perfecțiune: filmare HD în care, bineînțeles, trebuie să fii cu chef și atitudine potrivită (dacă nu e, fake it till it’s Recording), nu mai menționez că trebuie să arăți ca scoasă din cutie, îți trebuie lumină, iar eu, mă iertați, dorm până târziu dimineață, apoi lucrez până dă întunericul sau lucrez și dimineață și după masă, la cabinet. Cu alte cuvinte, eu am alt business, alt domeniu, blogging-ul este o chestiune secundară, de plăcere, o extensie a mea. Filmarea ca filmarea, dar din analele istorice ale sigina.ro, țin minte că editarea video îți mănâncă o zi întreagă, și, dacă stau să mă gândesc, nu-mi mai amintesc cum să folosesc Premiere Pro-ul. Așa că zic ce am de zis pe instastories, că acolo n-are nimeni pretenția de editare (încă).

**

Facebook-ul moare. Deja mă demoralizasem că lipsa de like-uri de pe fanpage e consecutivă lipsei mele de profesionalism și perfecțiune online. Mă rog, și offline. Dar m-am ușurat considerabil când am aflat că de fapt a schimbat Facebook algoritmii, și pur și simplu nu-ți mai ridică postările în newsfeed-ul urmăritorilor. Deci, dragele mele, dacă dispar, să știți că doar de pe Facebook. Aici și pe Instagram sunt mereu.

Lăsând pamfletul și gluma la o parte – dependența asta de like-uri și de divă online cu mii de followers exploatează necesitatea noastră de validare. Toți avem nevoie de validare, dar unii nu așa, și nu așa de tare. Există studii făcute pe nivelul de dopamină ”revărsat” după like-uri. Sunt oameni care chiar au studiat comportamentul uman, și fac un bisnis de miliarde de euro din asta (facebook, insta). Și noi punem botul ca proștii, care are cele mai multe like-uri, cele mai bune poze, care vinde viața cea mai perfectă și, of course, câte mii de urmăritori ai. Când, de fapt, să nu fii mai slabă și mai faină ca-n realitate e ok. Să nu fii perfectă e PERFECT OK.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)