Featured Lifestyle

PMS: silueta în pericol

pms s

Ți se întâmplă să ai un eveniment important sau să fie o zi în care e cazul să arăți cel mai bine și… tocmai vin zilele acelea ”delicate”? Delicate cu ghilimele, pentru că sunt un adevărat dezastru emoțional și alimentar pentru majoritatea femeilor, ca să nu mai pomenim de dureri și retenții. Să știi că nu ești singura, 85% din femei se confruntă cu sindromul premenstrual, constând în schimbări bruște de dispoziție și pofte alimentare incontrolabile, “pufoșenia” retenției hidrice și balonare de “luna a 3-a like”.

Ce se întâmplă cu noi la menstruație și ce e de făcut?
În primul rând, hai sa vedem ce ni se întâmplă. În această perioadă, hormonii ne joacă feste — nivelurile de estrogeni (hormoni feminini) și de cortisol (h de stres) urcă și coboară, dezechilibrând cam totul în urma lor. Cum ar fi serotonina, un neurotransmițător “de fericire”. Deficitul de serotonină se manifestă prin schimbările de dispoziție, iar organismul încearcă să îl echilibreze alimentar (cea mai mare parte de serotonină se secretă la nivel gastric, și mai puțin la nivelul creierului). Pentru producția serotoninei este nevoie de glucide, adica de dulce.

pms
La menstruație sunt două tipuri de “pofte” frecvente: când cortisolul e crescut, iar serotonina e scazută, ne trebuie dulciuri (carbohidrați simpli) — de obicei, ciocolată. Sau cortizolul e crescut și nivelul serotononei este mediu, iar atunci ne trebuie carbohidrați cu grăsimi: înghețată, pizza, chipsuri — cel mai probabil, junk food, nu mâncare sănătoasa 🙁
Există și cazuri în care avem de a face cu o scădere dramatică a glicemiei, chiar la 2 h după masă. Ni se face foame repede, deși am mancat. Ne trezim ca avem 5 mese principale in loc de 3, și tot ne simțim ca un sac fara fund, de parcă am mânca, și nu s-ar asimila. Vă sună familiar statusul acesta de Flămânzilă?

pms 2
O altă problemă, care ne sabotează silueta la ciclu, este balonarea/retenția de apă. Mecanismul acesteia este neclar încă, dar este tot pe bază hormonală, deoarece hormonii biochimia corpului.
Ce e de facut?
O alimentație echilibrată pe tot parcursul lunii, adică stil de viață, ajută enorm. Nu știu dacă vi s-a întâmplat să auziți, dar mamele, bunicile noastre spuneau că nu simțeau când erau la menstruație. Cred că un stil de viață mai curat, de la lipsa poluanților externi și de interior, alimentație mai curată și o viață mai așezată au contribuit mult la ”liniștea hormonală”. Deși cred că PMS exista și în rândul femeilor din generațiile trecute, am convingerea că erau mai rare și mai puțin zgomotoase decât azi, când organismul este bombardat chimic pe toate fronturile posibile.

pms 3

Anyway, evitați zaharurile rafinate, preferați fructele și legumele pentru glucide simple, și consumați carbohidrați complecși din alimente integrale. Când suntem pe deficit de serotonină, zahărul este cea mai simplă metodă a creierului de a obține acest neurotransmițător, dar ne bagă într-un cerc vicios, creând foame și pofte și mai mari. Carbohidrații complecși au avantajul că eliberează glucoză treptat, menținând glucoza constantă în sânge, fără ups&downs. Adică: pâine integrală 100% sau graham, orez integral, legume, vegetale, multe zarzavaturi.
Grăsimile esențiale — omega3 (semințe de in, chia, nuci, somon) și uleiuri mononesaturate (măsline, avocado etc) încetinesc absorbția glucidelor, menținând o glicemie constantă. În plus, omega3 este foarte bun antiinflamator.

Sucul verde (orz, pătrunjel, spanac) are proprietăți antiinflamatoare, și alături de proprietățile antiinflamatoare ale omega3, ameliorează mult simptomele menstruale și ajută la refacerea sângelui.
Consumul adecvat de apă elimină sodiul în exces, element favorizant în retenția apei. dar și toxine. Vă amintiți și că un consum adecvat de apă crește arderile?
Sportul reglează sațietatea, ajutându-te să controlezi poftele și foamea scăpate de sub control, vei observa că, dacă mănânci normal și faci sport, apetitul nu este atît de exacerbat în aceasta perioadă. De asemenea, sportul reglează și schimbările de dispoziție (eliberare de endorfine), așa că, dacă intri nervoasă la sală, folosește-ți nervii sau depresia să dai tot ce poți timp de 45 min – 1 h, și îți garantez că vei ieși cu altă stare.

Desigur, poate nu vei putea face cu aceeași intensitate ca în restul lunii sau poate vei necesita o zi de pauză, dar îți dau un pont, cu dublu beneficiu: 1-2 căni de ceai de coada calului reduce fluxul sanguin pierdut și, în același timp, este diuretic și elimină din retenția de apă din corp. Ceaiul concentrat de gălbenele diminuează durerile menstruale și calmează stomacul bombardat de antiinflamatoare. De ceaiul de codițe de cireș și de coada șoricelului bănuiesc că știe toată lumea 🙂

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)