Featured Lifestyle

Nu plânge Ană – analiză pe text

meditare
Spuneam pe Facebook ca mi-a venit să fac această ”analiză pe text” încă de când a apărut piesa, însă n-am considerat-o o prioritate. Ei bine, acum am chef, pentru că a dat Domnu’ să-mi dea urechile de ea la radio, și mi-am amintit. Din câte am înțeles, Nu plânge Ană e o piesă din folclor, care de sunat, sună foarte bine în interpretarea Addei, nimic de comentat. Însă piesa e de rahat, n-aș promova ceva care reduce natura umana la ceva atât de rudimentar, chiar dacă, probabil, există sau au existat și asemenea exemplare.

Practic, conform piesei, bărbatul nu e mai mult decât un animal instinctual, care trăiește pentru satisfacerea nevoilor primare (sex cu uateva femelă + umplut stomacul, Ana a uitat alcoolul), n-are sentimente, principii, ceva mai rău ca un Neanderthal. Sunt convinsă că bărbații moderni sunt încântați de asemenea versuri și se identifică 100%. Cât despre femeie, tot conform piesei, ea e eterna victimă neajutorată, care nu e capabilă să ia decizii sau să își ia singură soarta în mâini, n-are liber arbitru, practic, n-are de ales, vezi doamne. Mai avem Ane care tot vor de la bărbații lor niște Ioni care nu există de fapt, asta nu e o problemă nouă, dar dacă o situație nu-ți face bine, mișcă-te din ea, că n-ai rădăcini! Întotdeauna există alte opțiuni.

Ia să vedem:

”Am fost si eu la fel ca tine,
Tanara si subtirica,
Acum am pus cateva kile
Ce să fac?”

Din categoria ”am verighetă, adio siluetă”, mergi la sapă, Ană, învârtitu-n oale nu arde calorii (sau la sală, ”sapa” modernă) și nu mai băga în tine orice, oricât și la orice oră. Interesul și respectul de sine reflectă adesea interesul partenerului – deci nu-i numai vina lui.

”Ma uit la ceas,
Badea al meu nu mai apare
Da’ stiu sigur c-o sa vina,
Ca tu nu-i dai de mancare”

Adică boul idiot își satisface instictele primare pe unde apucă, fii pe fază să fie tocănița bună.

”Dragostea nu creste-n pom
Si stiu ca-i bine sa ai pe cineva cu tine cand adormi,”

Dragostea nu crește-n pom, da nici în cratiță, Ană, dar îți spun sigur că nu-i bine să ai pe oricine cu tine când adormi. Singură dormi mai bine și-i mai mult loc în pat.

”Tu plangi ca mori o noapte,
Si el nu te crede.
Eu am murit de-atatea ori,
Si daca mor inca o data..
Tot nu crede!”

Mi-e greață de insulta asta la adresa umană, iar faptul că există specimene izolate care se regăsesc în povestea asta, sunt excepția, nu regula. Hai să ne-ntoarcem în secolul 21, unde persoanelor cărora le place din floare în floare rămân burlace, iar persoanele care simt că nu le este potrivită o relație, o lasă baltă și-și văd de-ale lor. Căsătoria nu mai e obligatorie, și să fii 40 and single este OK, pentru că este o alegere! Dar nu, mai bine măritată cu orice preț, și cu nasu-n batistă toată ziua — desigur, probabil asta meriți. Am mai văzut persoane pentru care căsnicia și copiii sunt împlinirea supremă, a must fără de care ești ratat). Allow me to laugh really hard.

Ca un sfat – dacă sunteți cu corăbiile înecate, ascultați ceva vesel. Dintre românești, una silly rău de tot, dar drăguță. Sau, de pe ”vremea noastră”, un Quit playing games with my heart 😀


Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (5)

  • ‘Am mai văzut persoane pentru care căsnicia și copiii sunt împlinirea supremă, a must fără de care ești ratat’ -> of daca ai sti cat sunt de judecata pt ca fac in curand 30 de ani si nu ma gandesc sa fac vreun copil inca, cum mi se explica mie ca asta este realizarea suprema :)))) eu nu zic ca nu o fi o realizare dar come oooon, allow me to laugh as well! Eu chiar compatimesc femeile pt care asta este SINGURA realizare. Cat de boring viata sa aiba? Adica absolut nimic in lumea asta sa nu te defineasca pe tine ca femeie decat alaptatul si schimbatul scutecelor? Chiar are cineva nevoie de skilluri speciale pt asa ceva? o.O Cat despre toantele care bocind isi asteapta barbatul sa vina de la amante…no comment. Ai scris foarte bine ce ai scris! There is enough fish in the sea. Problema intervine cand, dupa casatorie, gazela se transforma in balena iar optiunile dispar brusc. Si eu sunt maritata de imediat trei ani dar fac si acum sport pana iese sufletul din mine, ma aranjez la fel ca inainte si fac lucrurile astea in primul rand pt mine! Doar nu si-a luat bietul barbat o femeie cu vicii ascunse 😀

  • Ioana Raluca, gura lumii n-o astupa nici groapa: daca ai, de ce ai, daca n-ai de ce n-ai, daca ai unu, de ce nu ii faci fratior. Daca nu esti maritata la 30 de ani – vai de mine, daca esti maritata, nu ti-o trage barbatu`, daca esti divortata, sigur nu esti buna 😀 😀 😀 relaaaaaaaaaaaaaaaax!

  • Sigina, bine zici! Si daca faci al treilea prunc iar nu e bine. Chiar am citit un articol pe tema asta, scris de o mamica judecata (verbal sau din priviri) pt ca a decis sa faca al treilea copil.

  • Ioana Raluca – sunt atatia copii orfani pe lumea asta, cum sa indraznesti sa faci 3? 😀

  • Ar fi bine sa scrii si un articol despre “feminism”, ca tot e la moda si tot aud barbati, plangandu-se de feministele ce perinda pe langa ei si prin lume. Apropos, iti zis un mic fragment dintr-o conversatie pe care am avut-o cu un prieten. E trecut de 30 de ani, deci, ar trebui totusi sa fie matur. Vorbeam printre altele ca o femeie daca se aranjeaza, o face pentru ea, pentru a se simti bine in pielea ei, psihic etc. El zicea ca nu exista asa ceva, ca o femeie, cu iubit sau sot, ce-o fi, daca se aranjeaza cum vrea ea, desi barbatul ii spune ca pt. el e frumoasa oricum, inseamna ca o face ca sa atraga atentia altor barbati. Daca o femeie are propria opinia, gandeste si nu vrea sa depinda de barbat….inseamna ca e feminista? Daca indrazneste sa-si contrazica subtil si elegant iubitul, din nou e feminsta? Oare ce inteleg barbatii prin “feminism”?