Lifestyle Nutritie&Sanatate

No added sugars

Zilele trecute am intrat la Catena, în Vatra Dornei, și am văzut niște turtă dulce (biscuiței genul cookies) care mi-a stârnit interesul, cu indice glicemic scăzut (potrivit pentru diabetici dar și pentru senzația noastră de foame) și cu extrem de puține calorii.

produse dietetice (2)

Unele se numesc Nucița, sunt niște pricomigdale pe jumătate făină de nucă, jumătate făină integrală de grău, dietetice. Au indice glicemic scăzut (16 ca să vă faceți o idee, pâinea albă are 100) și ingrediente naturale nuca (peste 50%), xylitol (un poliol, îndulcitor cu 40% mai puțin caloric decât zahărul, găsiți și aici), albus de ou si amidon rezistent de porumb(sub 2%). Pachețelul are 50 g, adică 8 pricomigdale mici, ce pot fi împărțite în două porții, a câte 132,5 kcal (adică 265 kcal/50 g). Pe etichetă mai scrie mare și pompos că produsul e bogat în omega3, din nuci. Singura problemă e că omega3-ul acela de tip ALA nu e prea rezistent la temperaturi ridicate, iar pricomigdalele trebuie să fie coapte cumva – și nu-s coapte la rece. Deci nu cred că beneficiem de pe urma lui prea mult. Altfel, pricomigdalele sunt bune la gust, eu sunt obișnuită cu gustul poliolilor și l-am și indicat deja unor cazuri, în loc de alte prostii dulci.

Tot de la cei de la Nutrition Research&Develpment (firma producătoare) există inimioarele Sante, cu indice glicemic 2 (cel mai mic posibil), și mai interesante pentru mine. Astea conțin faină integrală de grâu (peste 30%), ulei de rapiță (peste 15%), xylitol, ouă, germeni de grâu, sare, praf de copt, scorțișoară. Îmi pare rău pentru lipidele lor nesaturate din rapiță, din același motiv expus mai sus. În rest, sunt chiar mai bune la gust decât nucița, îmi place indicele lor glicemic incredibil de mic și faptul că pe 50 g au vreo 207 kcal. Exact cât trebuie să aibă o gustare (maxim 200 kcal). În Cluj nu le-am văzut, dar am dat sfoară la un magazin naturist să le aducă.

N-a apucat poza batonul întreg 🙂

produse dietetice (4)

O altă revelație sunt batoanele Roo’bar. De obicei luam Nutribon, că nici acelea nu au zahăr adăugat. Roo’bar sunt de multe feluri, vanilie și dude, ciocolată – eu mi-am luat cu cacao, raw, desigur. Un baton cacao de 50 g are 349 kcal (multicel), dar sunt și batoane de 20 g, cu alte arome.

Alte povești fără zahăr

produse dietetice (3)

”Fără zahăr” este foarte bine atunci când căutăm să scădem indicele glicemic. Dar dacă îți cumperi o ciocolată fără zahăr, doar pentru că ”dietetic” îți sună a slăbire, o cumperi degeaba. Și ciocolata fără zahăr (cu îndulcitori, am văzut alt poliol, maltitol parcă) are la fel de multe calorii ca și cea cu zahăr, din simplul motiv că grăsimile folosite la ciocolată (sperăm că unt de cacao adevărat) ”trag” la calorii mai mult decât zahărul. O singură șansă să nu se depună la fel ar fi că organismul preferă glucidele ca primă sursă de energie, depunând lipidele însoțitoare, și neavând zahăr, e posibil ca rata de depunere să fie mai mică. Nu vă faceți însă mari speranțe cu caloriile, și, dacă tot vreți ciocolată, luați-vă ciocolata preferată, cu zahărul ei cu tot. Numai nu foarte des.

Povești cu zahăr

Dacă tot suntem la dulcegării și am sărit de la raw la nonraw, vă recomand deserturile cu ovăz de aici. Există și cu migdale, și cu cocos, mie însă cele cu ovăz mi se par cele mai bune. Desigur, intră tot la ”dietetic”, dar dietetica intoleranților la lactoză (și gluten, dar celelalte, cu cocos sau migdale). Nu vă așteptați să aibă gust de iaurt sau budincă obișnuită, sunt un altfel de budincă și micuții o preferă în special.

Ca o concluzie, moderați insistent zahărul, și dacă nu aveți patologii care îl restricționează, atunci luați produse de calitate dacă tot mâncați zahăr.

produse dietetice (1)

 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (4)

  • Mie mi se par scumpe produsele astea fara zahar – de ex Nucita are 50 g si costa 11.5 ron – enorm… In plus, majoritatea dulciurilor fara zahar n-au gust grozav – si nu, nu sunt o impatimita a dulciurilor, mananc o ciocolata intr-un an.
    Eu una prefer sa-mi prepar eu acasa dulciuri fara zahar, sau cu o cantitate controlata de zahar, iar cand mi-e pofta de ceva dulce din comert, imi iau produsul preferat, vorba ta.

  • clarra, este minunat daca ai timp sa le faci acasa, dar cum sunt eu, pe drumuri, m-am bucurat sa gasesc ceva care sa nu ridice glicemia si sa imi fie foame dupa 🙂 nici eu nu imi iau de alea zilnic.

  • Sunt la penny produse fara zahar, marca Sly napolitane si ciocolata fara zahar, cu maltitol, la preturi mai acceptabile. Stiu ca maltitolul nu este cel mai bun inlocuitor de zahar dar in cazuri disperate de pofta, merge 🙂

  • cory nu stiu daca avem penny dar o sa incerc in oraselele prin care trec 🙂