Featured Nutritie&Sanatate

The Million Dollar Smile Food

buze zahar

Se spune că oamenii sunt mai frumoși când zâmbesc. Zâmbetul poate schimba situații și deschide multe porți, de foarte multe ori. Zâmbetul face parte din farmecul nostru personal și dantura pe care o avem ne poate ajuta sau aduce un deserviciu.

Dinții noștri sunt ca o carte de vizită. Reflectă stilul de viață, felul în care îi îngrijim în primul rând, felul în care mâncăm și alte aspecte. Din nefericire (și din fericire pentru unii), și factorul genetic își pune o amprentă destul de puternică, astfel că dacă dinții sunt ”slabi”, se vor strica destul de des, oricât i-ai îngriji.

În ziua de azi, dacă ai o problemă dentară și suficienți bani, îți poți ”cumpăra” un zâmbet cu niște dinți impecabili, implantați sau doar fațetați, dar cel mai bine e să ne îngrijim propria moștenire, atât timp cât e posibil. Un aspect important în păstrarea unor dinți frumoși este igiena dentară zilnică și vizita regulată la dentist.

Apoi mai e stilul de viață. Alimentele procesate, conținând zaharuri rafinate și amidon contribuie la proliferarea bacteriilor care produc cariile. Aici nu vorbesc doar de bomboane și dulciuri, care se duc relativ ușor dintre dinți, ci de chipsuri și alte amidonoase care rămân între dinți, oferind un festin răsunător plăcii bacteriene. Dacă placa bacteriană rămâne ”nederanjată” pe dinți pentru mai mult timp, se mineralizează, formând tartrul, de care doar medicul dentist te mai poate scăpa. Placa acumulată la baza gingiilor pot duce la gingivită (inflamația gingiilor, cu sângerare) și chiar la periodontită (cu retragerea gingiilor și, adesea, miros urât). Periodontita este cauza principală a pierderii dinților, la persoanele după 35 de ani iar femeile sunt mai susceptibile la aceasta din cauza schimbărilor hormonale. Apoi, unele medicamente (antidepresive, cardiovasculare) care ”usucă gura”, scad protecția naturală oferită de salivă. Nutriția proastă, combinată cu neglijența, poate accelera apariția acestor boli dentare și, odată instalate, le accelerează.

Gata, sper că v-am convins. Acum vă amintiți de ce dinții lipsă sunt simbolului urâțeniei, nu-i așa? Pirații, zmeii, vrăjitoarele din povești ne stau mărturie. În afară de pasta de dinți cu fluor, e bine să consumați apă din belșug. Ea este deja fluorurată și ar trebui să asigure necesarul de fluor. Și nu doar pentru aceasta. Apa este necesară pentru mucoasa bucală, pentru formarea salivei. Saliva are un rol carioprotector, neutralizând ph-ul acid format de alimenele ”ne-bune”. Veți găsi tot felul de topuri ale alimentelor carioprotective. Al meu merge mână în mână cu nevoile pielii și părului, din postările scrise mai demult.

Cele mai cunoscute cariopreventive sunt lactatele. Pe lângă aportul de calciu, o bucățică de brânză după masă poate avea un efect asemănător cu al gumei de mestecat.

lactate

Oleaginoasele sunt complexe, conțin proteine și minerale care fortifică dinții, dar și lipide benefice, ce formează un film protector în jurul carbohudraților făcând consumul de către bacterii dificil. Apoi mai au capacitatea de a inhiba glicoliza. Desigur, asta se aplică și la uleiurile alimentare benefice. Oleaginoasele sunt fibroase, stimulând secreția salivară, neutralizatoare.

oleaginoase

Sursele de fosfor, cum e carnea de pește (cu tot cu oase), carnea de pui, ouăle, laptele, sunt esențiale pentru sănătatea și rezistența dinților.

peste

Unele fructe și legumele și zarzavaturile sunt bogate în fibre, care echilibrează glucidele pe care le conțin.

fibre

Privind dulciurile procesate, în timp ce glucoza și zaharoza sunt o sursă importantă de hrană pentru bacterii, alți îndulcitori sintetici cum sunt zaharina, aspartamnul, sucraloza nu pun această problemă, dar sunt sub semnul întrebării privind siguranța lor (sunt considerate cancerigene, alergene). Variante de luat în considerare la îndulcitori ar fi xilitolul, eritritolul, stevia rebaudiana.

guma de mestecat

Mic secret: mestecarea unor frunzulițe proaspete de pătrunjel sau mentă împrospătează respirația, datorită uleiurilor lor esențiale.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)