Featured Nutritie&Sanatate Review

Beneficiile uleiului de cocos

cocos

Multă lume a devenit fan al uleiului de cocos, cu precădere din motive cosmetice sau culinare. Eu mă număr printre fanii uleiului de cocos, despre care vreau să vă povestesc câte ceva. Și pentru că mă știți, îmi place să construiesc frumusețea începând din interior, am să vă povestesc despre rolul uleiului de cocos administrat pe cale internă. Luați seama că vorbesc doar de uleiul de cocos presat la rece, neprocesat termic în niciun fel.

cocos2Uleiul de cocos îl găsiți în stare solidă (cam ca un unt sau ca uleiul de palmier, dacă vreți), și se topește la temperatura de 24 grade Celsius. Este bogat în aczi grași saturați, în special în acid lauric, dar și palmitic, stearic. Cu toate că acizii grași saturați sunt blamați încoace și încolo, aceștia sunt acizi grași cu lanț mediu (legături de carbon), care s-ar părea că nu sunt chiar așa dăunători precum se pare. Studiile privind agizii grași saturați cu lanț mediu (AGSLM) nu sunt foarte numeroase (comparativ cu numărul studiilor pe grăsimi mono și polinesaturate), însă ce avem deja sună promițător.

Vezi alt tratament păr cu ulei de cocos aici.
Vezi despre ulei de cocos si silueta aici.

În sănătate: se pare că AGSLM au un impact pozitiv asupra adipozității abdominale, fără a influența foarte mult profilul lipidic. S-a observat că acești AG sunt preferați la oxidare și transformarea lor în energie, fără a necesita enzimele pancreatice pentru metabolizare (lipazele). De asemenea, au o influență nesemnificativ benefică asupra profilului lipidic, adică aduc o ușoară îmbunătățire a HDL colesterolului, dar cam atât, nu cresc trigliceridele, nu cresc LDL colesterolul (acela ”rău”). S-a observat o scădere a adipozității abdominale la subiecții cărora li s-au administrat o anumită doză de ulei de cocos zilnic. De asemenea, s-a constatat o creștere a arderilor celulare, lucru care favorizează slăbirea. Un alt studiu în care e combinat cu substanța activă a ardeilor iuți, arată de asemenea o creștere a termogenezei (arderilor). Așadar, s-ar putea spune că uleiul de cocos ajută în reducerea adipozității abdominale (foarte important, pentru că grăsimea în exces care înfășoară organele abdominale e periculoasă), o creștere a arderilor (adică consum mai mare de energie, ce nu se mai depune sub formă de grăsimi) și un profil lipidic ok (colesterol, trigliceride). Eu sunt foarte optimistă cu privire la acest ulei, cu toate că scepticii motivează că nu sunt suficient de multe studii la ora actuală.

În cosmetică: Un alt studiu dovedește eficacitatea uleiului de cocos în a restructura firul de păr. Se pare că reduce în mod remarcabil pierderile de proteine (keratină) din părul degradat sau sănătos, atunci când e aplicat înainte de spălare, ca mască sau după, ca produs de styling. De asemenea, eu îl folosesc și la masaj, pentru că lasă o piele moale, ca de bebeluș. Deși unii specialiști afirmă că uleiurile și unturile raw nu pătrund prin piele decât dacă sunt emulsionate (adică flendurite în molecule cât mai mici, să intre prin piele), totuși uleiul de cocos intră foarte frumos în piele și oferă o elasticitate plăcută.

Yummy product: îmi place enorm laptele de cocos. Pentru că nu am posibilitatea să beau din fructul în sine prea des, uneori îmi prepar singură lapte din fulgi, dar trebuie să recunosc că cel mai gustos a fost un lapte de cocos asiatic, la cutie. E o băutură grozavă. Nu am purces încă la rețetuce cu ulei de cocos, aveți voi vreo idee de desert bun&cum îl faceți? Chiar dacă nu sunt crude, și sunt la cuptor.

Primul meu contact cu uleiul de cocos a fost acesta. Acum am luat de la Solaris, de la Auchan, 200 ml la vreo 25 de lei. E mâncabil, și iau și intern (când îmi amintesc) și dau și pe corp. Sunt mulțumită de Solaris în ce privește uleiul de cocos, însă parcă nu e atât de fin ca altele. Nu găsesc timp să dorm de seara pe dimineața cu cocos în cap, să vă arăt cum arată părul după, dar promit c-o voi face.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (8)

  • am primit si eu o sticluta, adusa din Thailanda. Recunosc ca nu l-am folosit cu religiozitate, insa are intr-adevar proprietati interesante si reuseste sa imi hidrateze tenul atunci cand il folosesc 😉

  • Amesteca o lingura de unt de cocos cu cacao si migdale macinate (sau nuci sau stafide sau etc) si pune-l in frigider 1/2 ora – e ciocolata fara zahar, si sanatoasa si satioasa (nu poti manca mult ca ti se face rau:) merge si fara migdale sau alte chestii, doar cacao

  • @natty, voi incerca, multumesc!

  • L-am cumpărat și eu ieri, abia aștept să-l folosesc 🙂 Până acum pot spune doar că miroase excelent.

  • eu imi ung si scalpul si parul pe toata lungimea cu unt de cocos il pieptan il fac o codita impletita si dorm cu el asa peste noapte. Efectul este MIRACULOS !!! Toate mastile si tratamentele pe care am dat efectiv sute de lei nu au avut acest efect . Nu stiu cum merge la parul cu scalp gras. Al meu este uscat, firul de par deteriorat masiv dupa decolorari repetate.

  • Aaaa si il folosesc la prajiturile la care se cere unt sau margarina in compozitie ….am uitat sa mentionez. 🙂

  • Ulei de cocos bio am gasit la magazinul bio-naturist Biocarmen din Galati http://www.biocarmen.ro
    Am facut orez cu legume si am folosit la prajirea legumelor ulei de cocos. O bunatate sanatoasa!
    Uleiul de cocos se aplica pe pielea umeda pentru ca altfel usuca pielea.

  • Sa incerci o reteta minunata cu laptele de cocos: se rup bucati din piept de pui/curcan, iei o punga plastica pui ulei de masline, vegeta, lamaie multa, condimente(busuioc, oregano, ierburi etc) praf de ghimbir si bagi bucatile de piept in punga, le agiti, le masezi si le lasi la frigider 10-20 minute. apoi iei o tigaie, o lasi la foc si pui bucatile de pui cu sos, nu e nevoie sa pui ulei pe tigaie, sosul isi face treaba, si lasi capacul peste tigaie, apa din piept se va scurge si aburul va ajuta puiul sa se inmoaie si sa se faca mai repede. tai ceapa in bucatele mici, le scurgi in ulei de masline pe o alta tigaie si le calesti. adaugi curry, le amesteci din cand in cand si urmeaza minunea divina: laptele de cocos (dupa care adaugi supa de pui/legume)Lasi la fiert cateva minute si dupa aceea bagi bucatile de piept in amestec. nu e nevoie sa folosesti capac, trebuie sa obtii o consistenta cremoasa. nu numai ca e sanatoasa, dar e si delicioasa ca devii satula pt toata ziua! 😀