Outfits Shopping

Cum îmbrăcăm corpul în formă de măr

Suntem cât de cât familiarizate cu cele 4 categorii mari de forme corporale ale femeilor: banană (drepte), pară (bust mic, coapse generoase, talie de viespe), clepsidră (bust și coapse generoase, talie de viespe) și măr (masiv în partea de sus – bust, abdomen mai ales, subțire jos). Fiindcă aproape toate bloggerițele de modă (fie că sunt normal sized fie că sunt plus sized, curvy models superbe) sunt formă clepsidră, deci le stă foarte ușor bine cu orice la orice greutate, cred că celelalte categorii sunt neglijate. În special forma ”măr”.  Corpul în formă de măr (sau i se mai spune diamant sau inimă) este, după părerea mea, cea mai dificil de îmbrăcat formă corporală. În general, la această formă picioarele sunt subțiri, șoldurile înguste, talia nu e bine definită (sau nu există, există, în schimb, un ”colăcel” obraznic) și, în cazurile fericite, bustul mare. În unele cazuri brațele sunt subțiri, în altele brațele sunt groase, ceea ce face greu de diversificat garderoba. Indiferent dacă ești slabă sau mai plinuță.

Ei bine, chiar dacă ești posesoarea, aparent, celei mai dezavantajoase forme corporale, există soluții. Atuurile tale cele mai cele sunt picioarele subțiri și soldurile înguste (asta dacă n-ai nenorocul să mai fii și cracoșă sau ixoșă, unde iar ne limitează garderoba ;)) ). Ca la orice formă corporală, eu cred că trebuie să evidențiezi partea cea mai subțire: dacă la altele e talia, la mărul nostru sunt șoldurile. Fusticile drepte dar și cele cu pliseuri, ușor trapeze etc DAR care sunt simple în zona bazinului merg. Alegerea pantalonilor e în general ușoară, ne avantajează croielile drepte și, uneori, genul skinny . Pantalonii ne intră ușor coapse și pe fund (versus pară sau clepsidră, unde e deseori o problemă în a-ți trage pantalonii până sus), dar e posibil să se încheie greu la burtică.

Partea cea mai nasoală a ”mărului” e abdomentul. În general n-o să atragem atenția asupra lui prin piese vestimentare extramulate, ci vom disimula puțin cu piese ușor lejere. Ne jucăm cu croieli care creează iluzii optice: cusături, falduri, iluzii cromatice. Tăietura sub sâni, baby doll e croiala sfântă, ultra recomandată de stiliști pentru silueta tip măr. De ce? Fiindcă alungește talia și dă impresia că e mai subțire. Cu siguranță, baby doll e o opțiune fericită. Ei, dar poate ni se acrește de baby doll toată viața! Mai ales nouă, fashionistelor și iubitoarelor de shopping, cărora ne place moda vintage și talia subliniată a anilor 50. Eu cred că, cu puțină atenție, poți să îți subliniezi talia. Aici depinde și de greutatea ta, fiindcă dacă ești un ”măr” slăbuț, nu e o problemă mare, dar dacă ești un ”măr” plinuț riști să-ți adaugi, vizual, mai multe kg decât ai de fapt. Asta fiindcă dacă subliniezi talia, se creează iluzia unor șolduri mai mari. Ori mărul nu prea are șolduri. Ce vorbesc, când slăbim nu mai avem fund în pantaloni, sau e super mic și obraznic :)) (asta dacă faci mult sport ;)) ) Compromis: îmbrățișează talia înaltă dar un croi mai drept pe șolduri. De fapt, ca să îți fie mai ușor: orice iei pe tine, nu uita să subliniezi și șoldurile înguste. Talia înaltă e un must, fie că vorbim de pantaloni, fie că vorbim de fuste. Rochiile drepte, minimaliste, sunt grozave și încă în trend.

Cel mai important: distragem atenția cu accesorii. Un accesoriu superb, bine ales, distrage atenția de la ce nu vrem noi să se vadă. De exemplu, vrem să disimulăm abdomenul, putem opta pentru lănțicuri, pandantive luuungi, care lungesc talia și o fac să pară mai subțire, cam ca și tăietura babydoll. Accesoriile foarte bombastice  n-au ce căuta în partea de sus, ne vor face să părem și mai mari. Tooootuși, putem purta accesorii mari. Nu chiar la baza gâtului, dar pe piept da, brățări mai mult late decât bombate. Preferința mea, în ultimele sezoane, sunt colierele late, catchy, colierele-gulere, gulere-accesorii, dar mărturisesc că a fost mai avantajos când purtam multe accesorii ”curgărețe” (adică lungi) la gât. Vorbind de gât – V-urile și decolteurile sunt de-ale noastre, mai ales dacă avem ce pune în ele. Nu trebuie să eviți culorile, doar să le pui atent pe tine. La ”măruț” merge excelent un uni în partea de sus și piesă cu imprimeuri în partea de jos (pt echilibrare), dar nu trebuie să eviți cu sfințenie orice imprimeu în partea de sus.

Ca să nu mă mai lungesc, da, e bine să respecți sfaturile generice legate de îmbrăcămintea potrivită pentru ”măr”, însă să nu te oțărăști că nu ai la fel de multe variante ca și alte forme, fiindcă odată ce-ți cunoști corpul, o să te descurci de minune. Ai o oarecare libertate să jonglezi astfel încât să te îmbraci cu stil. Încearcă doar să nu te plafonezi pe un anume croi ”că doar ăsta-mi vine bine”.  Muuuusai să nu uiți de accesorii: zorzoane interesante, curele, papuci, genți, pălării, coafuri! Și, cel mai important, o atitudine pe cinste 😉

Și câteva exemple de combinații de ale mele (dacă căutați toate OOTD de la mine de pe blog poate vă ajută mai mult):

 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (5)

  • foarte interesant articolul<<3

  • Cristina, mai pot scrie, daca va intere.

  • Da… din pacate eu sunt o para 😐 :)) si ma gandeam sa ajung un hourglass.. Doar ca I’m kind of having second thoughts … am auzit ca dr Calin Dobos ar fi bun la implanturi mamare. Voi ce ziceti?

  • didi, daca esti o “para” esti norocoasa. lasa implanturile 🙂

  • Buna,

    Eu sun un mar destul de mare si de urat! 🙁

    Caut peste tot sfaturi cu ce ar trebui sa pun pe mine si mi-ar prinde bine mai multe exemple!
    E vara si tot ce am in dulap imi vine sa arunc in foc! 🙁

    Va rog mai multe sfaturi!
    Multumesc