Review

Despre fardurile minerale. Interviu integral cu Gabi de la manie.ro

Gabi a fost mai generoasă cu informaţiile decât mă aşteptam şi fiindcă pe citynews nu pot să îl public că e prea lung, o fac aici. Sunt multe informaţii interesante care merită să fie citite, în plus stilul de a povesti al Gabrielei e un deliciu 🙂 Pe ea o găsiţi pe blog, aici povestim de ea şi magazinul ei online.

Când ai început să realizezi farduri minerale?

Am început să experimentez cu diversele ingrediente din mai 2008. Mă uitam pe youtube şi pe atunci erau puţin filmuleţe cu reţete cosmetice, erau diversele amestecuri de uleiuri naturale, creme, săpunuri… am căutat Mineral makeup, how to şi am găsit 3 filmuleţe la calitate proastă în care o tipă explica în termeni generali ce-ţi trebuie ca să-ţi faci singură machiajul mineral. Atunci am realizat că nu este chiar aşa dificil, plus că eu –haplea ce sunt –  voiam să-mi cumpăr toate culorile disponibile, m-ar fi costat o mică avere, adaosul comercial la aceste produse fiind măricel. Aşa că am început să mă interesez de unde pot lua ingrediente ca să-mi fac singură zecile de nuanţe pe care le voiam. La fiecare ingredient scria şi ce face pentru produs, la unele era menţionată proporţia în care se adaugă la produsul final… dar până nu am luat ingredientele, să le simt eu pe piele, să le încerc în diverse combinaţii, nu mi-am dat seama prea bine cum aş putea face un fard cu succes. Unii pigmenţi i-am luat de pomană, că arătau cu totul altfel în realitate, dar aşa mi-am făcut o idee ce ingrediente funcţionează optim pentru un produs care să-mi placă, pentru că eu eram consumatorul final.

Deoarece cantitatea de ingrediente pe care o luasem mi-a permis să fac mult peste nevoile mele, am început să ofer prietenelor. Una dintre ele nu putea purta machiaj din cauză că avea pielea extrem de sensibilă şi avusese reacţii alergice de la majoritatea produselor încercate. Nu avea nici un buget generos pentru a cumpăra bradul pe care îl tolera, aşa că a fost mai mult decât fericită să aibă la îndemână atâtea culori. Mi s-a zis de atâtea ori ca ar trebui să încep să vând farduri încât până la urmă m-am gândit că ar fi o idee bună, aş putea oferi ceva de calitate la un preţ accesibil. Şi aşa am început să le comercializez pe breslo, deoarece acolo categoria de Machiaj era goală. În afară de balsam de buze nu găseam nimic. Iar produsele chiar sunt realizate manual, respectă principiul handmade.  Când le fac, sunt adesea plină de pigmenţi până la coate. Pun mănuşi, dar mai zboară şi ajung să am nişte manşete de mâini curate şi-n rest culori cam un metru în jurul meu.

 

De ce foloseşti farduri minerale? De unde ştii cum să le faci? Crezi că o echipă de specialişti a unei mari case nu scot un produs complex, care sa nu dauneze? Pana la urma, nu se folosesc ingrediente care nu sunt certificate de organismele de control pertinente.

Pe la 20 de ani am intrat şi eu în rând cu lumea şi mi-am cumpărat primul fond de ten lichid din comerţ. La scurt timp după asta mi s-a agravat erupţia pe care o aveam pe faţă. Aveam fruntea plină de nişte umflături roşiatice ce semănau a coşuri pe care nu mă puteam abţine să nu le zgârm.  Deoarece revistele de la noi nu erau de mare ajutor până la urma am renunţat la fond de ten că nu avea sens să-mi pun fond de ten peste acnee. Pe youtube am auzit prima dată de fond de ten mineral. Şi mi-am cumpărat şi eu din SUA că aici nici vorbă de aşa ceva.  Mi-a plăcut cum arăta pielea, foarte natural , uniformiza frumos culoarea pielii şi cel mai mult şi cel mai mult mi-a plăcut faptul că se adapta frumos la nuanţa pielii, chiar dacă prima dată când îl puneam pe faţă mă gândeam că e prea închis sau prea deschis.  Şi ce mi s-a părut super mişto la machiajul mineral a fost rezistenţa acestuia. Mă machiam şi apoi plecam vara prin căldurile alea toride, intram în vreo maşină care era ca un cuptor, implicit începeam să transpir prin toţi porii… scoteam un şerveţel şi tamponam faţa, căci faţa mea transpira prin machiaj, dar nu mi se întindea fardul de obraz, fondul de ten nu făcea dâre, nu începea să mă mănânce faţa… purtam machiaj dar nu simţeam disconfort. Singura nemulţumire a fost că iarna îmi cam usca pielea, aşa că pe lista mea de noi creaţii este un fond de ten mineral special pentru tenul uscat, pe care să-l port în primul rând eu, apoi prietena mai cea mai bună care se confruntă cu mofturile tenului uscat.

Dar până la fond de ten, vreau să completez cu noi nuanţe de fard de obraz şi farduri pentru pleoape. Am trecut de partea aceea intensă în care am stat nopţi întregi trează căutând pe internet tot ce puteam găsi despre ingrediente şi reţete şi trucuri, multe chestii nu mi le-a zis nimeni, le-am învăţat eu experimentând. Făceam un fard şi îl frecam între degete şi nu-mi plăcea textura, mi se părea că este cam prăfos şi băgam degetele din nou în ingrediente ca să-mi dau seama care ar putea face fardul mai fin şi mai plăcut pe piele. Puneam acel ingredient, un picuţ, aplicam fardul pe piele, mai puneam dacă mai trebuia. Cam aşa am învăţat să fac farduri, cu mâinile, testând diverse formule până am ajuns la una care să-mi placă mie. Căci în final scopul era să am produs care să-mi placă, care să nu aibă ingrediente cu potenţial alergen, să-l pot oferi prietenelor şi să-mi mulţumească, nu să vin să-mi pună cadoul în cap. Preocuparea aceasta pentru a obţine ceva care să mă satisfacă în primul rând pe mine şi apoi pe ceilalţi utilizatori nu va dispărea niciodată din nimic din ceea ce fac.

Eu nu trăiesc de pe urma fardurilor, acesta este unul dintre hobby-urile mele, aşa că nu-mi pun probleme gen strategia de marketing, costuri, rate marginale, profit. Evident că produsele cosmetice de pe piaţă vor fi întotdeauna de calitate, având standarde de calitate ce trebuie respectate. Nu de alta, dar cu o competiţie atât de acerbă, ideea de calitate este cea care permite brandurilor de lux să ceară nişte preţuri mai mari pe produsele pe care le vând, deşi opinia mea personală este că scump nu înseamnă neapărat mai bun.  Produsele cosmetice de pe piaţă teoretic sunt sigure, au trecut testele dermatologice şi au primit liber de la medici, dar din când în când mai este câte o doamnă sau câte o domnişoară care se scarpină sau se irită de la aceste produse şi aici produsele de machiaj mineral se dovedesc a fi o alternativă binevenită. Evident că nu vor rezista 24 de ore pe faţă aşa cum le-am pus, dar ne vor pune zâmbetul pe buze zilnic.

Unii spun ca fardurile minerale ar fi mediocre. Tu ce spui?

Întotdeauna vor exista produse mai performante şi produse mai puţin performante, depinde foarte mult de formulă. Şi depinde foarte mult şi de tipul de piele. O persoană cu ten seboreic  va eroda cam orice tip de machiaj, aşa că evident că impresia unei astfel de persoane ar putea fi negativă. La fel şi a unei persoane cu ten uscat care cumpără produse de machiaj mineral formulate pentru ten gras sau mixt. Îi vor usca faţa, va simţi senzaţia aia neplăcută de strângere a feţei. Trebuie să ştim să alegem. Majoritatea companiilor care vând machiaj mineral scriu pe site pentru ce fel de ten este formulat produsul, ce ingrediente are… nu trebuie să decojeşti eticheta în căutarea ingredientelor, sunt doar câteva oricum şi intră pe etichetă.

Care sunt atuurile fardurlor minerale?

Primul avantaj pe care îl oferă machiajul mineral este potenţialul alergen mai redus comparativ cu produsele tradiţionale de machiaj. Din experienţa mea personală, nici una dintre fetele care s-au plâns de mâncărimi şi disconfort la utilizarea machiajului tradiţional nu au avut probleme cu produsele de machiaj mineral. Nu aş vrea să fiu alergică la alimente de exemplu. La lactoză… păi adio prăjituri şi îngheţată, deşi lactoza nu este ceva dăunător decât pentru o mică parte  populaţiei.

Apoi, factorul de protecţie pe care îl oferă datorită prezenţei dioxidului de titan şi a oxidului de zinc este o altă caracteristică a machiajului mineral pe care eu o apreciez. Nu toate produsele de machiaj au factor de protecţie, care vara este mai mult decât necesar. Am încercat cu creme cu FPS dar intervenea transpiraţia şi senzaţia aia de „yuck” pe faţă, aşa că m-am lipsit.  Bineînţeles că protecţia nu este mare, undeva între 10-25%, în funcţie de procentul celor două ingrediente iar aceste ingrediente se regăsesc în majoritatea cremelor de protecţie solară. Doar că în loc să aplici o cremă, care mai mereu are şi ceva ulei în ea, aplici o pudră fină care-ţi protejează pielea, absoarbe uşor excesul de sebum şi nici nu blochează porii.

Şi aşa am ajuns la potenţialul comedogenic, care este foarte redus. Ingredientele din machiajul mineral nu penetrează pielea ci stau la suprafaţa pielii lăsând pielea să-şi vadă de ale ei.  Cine înoată cu machiaj mineral pe faţă a observat că este oarecum rezistent la apă (nu waterproof însă), rămâne acolo fără afectat de apă, trebuie doar să tamponăm uşor cu prosopul sau să lăsam pielea umedă fără să ne facem griji că ni s-a scurs machiajul. Eu vara adesea nu folosesc mascara, dar în rest am întreg tacâmul pe faţă – fond de ten, blush, fard de pleoape, toate minerale – şi îmi dau fără probleme cu apă rece pe faţă să mă răcoresc şi tare bine este!

Machiajul mineral nu conţine substanţe de conservare a produsului. Nu este nevoie, mai ales dacă nu conţine derivate din cereale, cum ar fi amidonul de porumb (corn starch sau zea mays).  Substanţele folosite sunt anorganice, prin urmare nu permit dezvoltarea bacteriilor. Regula este simplă – unde ai umezeală vei avea şi bacterii fericite şi acolo va fi nevoie de conservanţi. Şi daunele făcute de un produs natural care are nevoie de conservanţi dar care nu are deloc sunt mult mai mari decât orice problemă ar putea cauza parabenii şi alte asemenea.

Teoretic, din cauză că machiajul mineral nu permite înmulţirea bacteriilor, durata de viaţă este nelimitată. Dar trebuie să fim rezonabili aici şi să oferim acestui tip de machiaj 2-4 ani de folosire în condiţii de igienă (lipsa contaminării produsului cu umezeală sau alte substanţe).

Poţi să le reproduci acasă la fel de bine ca un expert în ale cosmeticii, in laborator? E vreo diferenta?

Atâta timp cât sunt respectate regulile elementare de igienă, produsele de machiaj mineral produse de mine acasă eu cred că sunt comparabile calitativ cu cele produse de un expert în ale cosmeticii într-o încăpere amenajată în acest scop. Realizarea fardurilor minerale nu este un proces complex, se realizează prin amestecarea celor câteva ingrediente pentru bază cu pigmenţii şi pentru asta am o râşniţă pe care am luat-o special pentru asta.  Este chiar mai simplu decât sa găteşti sau să faci săpun, sunt necesare ceva cunoştinţe, multă bunăvoinţă şi dorinţa de a face ceva de care să fii mulţumită.  Oricine îşi poate realiza produsele de machiaj mineral, mai ales ca acum se găsesc şi la noi ingredientele principale pentru asta.  Eu ingredientele le cumpăr de afară, de la un furnizor renumit în SUA, mă uit cu mare atenţie de foile de date tehnice ca să nu aleg mica tratată cu substanţe pe care nu le vreau în produsele mele, ambalajele le iau tot de afară pentru că în România nu am găsit materie primă care să-mi permită să ofer produsele la un preţ accesibil şi pentru fetele de liceu, de exemplu. Şi fac totul la scară mică, fac maxim 20 de farduri odată, aşa că am timp să dezinfectez ambalajele şi ustensilele înainte. După ce am terminat, scot mănuşile, mă spăl pe mâini, curăţ râşniţa cu alcool şi mă uit la ce frumuseţi am realizat în ziua respectivă.

Sunt greu de folosit fardurile minerale, fiind sub forma de pulbere. Cum se prezintă acestea? Categorii?

Folosirea fardurilor minerale nu este diferită faţă de folosirea fardurilor normale. Singura problemă cu forma lor de pulbere este că au tendinţa de a fi mai ‘mobile’ decât cele presate şi trebuie să ai grijă să nu scapi fardul pe jos. Dacă l-ai scăpat, sunt şanse mari să-l pierzi pe tot pe podea şi să-ţi păteze şi covorul, ca orice produs de machiaj.

Există şi farduri minerale presate – fie cu alcool fie cu ulei de jojoba, de exemplu sau cu amestecuri speciale pentru presare. Varianta cu alcool o poate face oricine acasă, eu una nu am încercat-o încă pentru că sunt una dintre acele persoane cărora le place forma pulbere.

Spune-mi tot ce stii despre si niste trucuri de aplicare.

La trucuri de aplicare am destule de spus. Unele le-am căutat online că nu mă descurcam cu aplicarea, pe altele le-am descoperit singură.

Fondul de ten:

  • Este necesară o pensulă kabuki sau o pensulă de pudră mai densă, cu forma perilor similară celei kabuki. Pensula costă un pic, aş zice că o pensulă bună este între 40 de lei şi 100, depinde de unde o luăm, dar odată cumpărată, o vom avea ani de zile. Pensula cu forma rotunjită este potrivită pentru o aplicare mai fină şi mai difană, dacă vrem acoperire mai mare din prima, atunci o pensulă kabuki tăiată plat va face foarte bine treaba. Eu personal prefer pensulele cu fibre sintetice, de nouă generaţie. Mi se pare că sunt mai fine decât cele din păr natural şi că fac treabă bună, deşi se usucă mai greu când le spălăm şi parcă nu apucă la fel de mult produs ca cele din păr natural.
  • Înainte de aplicarea fondului de ten trebuie aplicată o cremă, care va oferi şi aderenţă fondului de ten pudră şi care va hidrata bine faţa înainte, ca să nu simţim pielea uscată. Peste cremă eu nu sar,  mai ales iarna. Mă împac bine cu o cremă de la Alverde, cea din gama Aqua cu extract de perle, face treaba bună ca bază de machiaj, deşi se simte un pic prăfoasă pe piele la aplicare se combină super cu fondul de ten mineral în cazul meu.
  • Am un capac cu diametru mai mare de la o cremă Nivea d-aia mare cu ambalaj albastru… îl folosesc ca zonă de lucru, scot un pic de fond de ten din ambalaj, pun pe capac şi învârt pensula ca să am mai multă libertate de mişcare. Îl curăţ cu alcool după fiecare utilizare, îmi ia 10 secunde şi îmi uşurează mult aplicarea fondului de ten, că nu prea intră pensula în ambalaj şi adesea se ia prea mult produs.
  • Iar pentru a anula aspectul prăfos pe care îl are faţa în primele minute, tamponez faţa cu un burete umezit şi stors sau vara pulverizez apă pe faţă şi las să se usuce. Şi gata fondul de ten. J

Fardurile de pleoape

  • Aici am o singură recomandare: SĂ SE ÎNCEAPĂ CU MACHIAJUL OCHILOR. Mişcarea cea mai bună cu pensula este cea de tamponare, pentru a presa fardul pe pleoape şi pentru a reduce cantitatea de fard ce cade sub ochi. Aceasta tehnică este folosită şi-n cazul fardurilor presate, deci nu este ceva deosebit. Aplicate umede, fardurile vor deveni intense – de mai mult de un an folosesc un amestec de apă şi glicerină vegetală pentru a umezi pensula şi pentru a aplica fardurile umede de fiecare dată când le vreau mai intense.  Am mereu grijă să scot fard din cutie, să nu bag pensula umedă în fard. Acest lucru este foarte important, să nu băgăm umezeală în borcănaşe sau creme sau altele.
  • Un aspect important la fardurile de pleoape minerale este absenţa primerului inclus în ele, adică a acelor substanţe care să facă fardul mai rezistent, care sunt de la polimeri de silicon la polimeri de teflon şi plastic (da, sunt în toate minţile, chiar am descoperit cu stupoare că farduri high end au molecule de teflon sau PVC în compoziţie – evident că nu există probleme de toxicitate, sunt sigure pentru folosirea în farduri dar eu tot m-am mirat). Formula cu care mă înţeleg eu bine are caolin în ea, pentru a absorbi uşor sebumul care migrează în zona ochilor şi pentru a prelungi rezistenţa culorilor.  La mine şi la alte persoane rezistă bine fardul fără a se strânge, dar evident că nu toate sunt aşa norocoase. În această situaţie, recomand folosirea unui primer (există şi produse ‚curate’, de fapt eu îmi iau primerul din SUA de la Concrete Minerals, o companie de machiaj mineral – la ei am găsit un primer cu ingrediente care să-mi placă şi care să fie şi performant) sau aplicarea de fond de ten mineral pe pleoape înainte pentru a realiza o bază de machiaj.
  • Partea mea preferată este faptul că mă pot juca cu culorile – pot pune fard de obraz rozaliu pe pleoape sau pot folosi un fard de pleoape pe obraz… produsele sunt multifuncţionale. Un fond de ten mai închis merge bine pentru conturarea feţei sau ca pudra bronzantă… şi sfârşeşti prin a avea nevoie de mult mai puţine produse de machiaj pentru că te poţi descurca nemaipomenit de uşor cu fond de ten (care merge şi ca anticearcăn), blush şi 2-3 nuanţe de fard de pleoape.

 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (9)

  • Un articol foarte bun! Felicitari!

  • Felicitari, fetelor! Un articol pe cinste 😉

  • Mulțumim, multe sfaturi și se cunoaște dăruirea de sine a Gabrielei…a fost un articol mai interactiv:D..Felicitări!

  • Super! Citisem mult despre fardurile Gabrielei pe blogul ei, dar acum informatiile au fost mai condensate. Eu imi doresc pentru inceput un fond de ten mineral, am unul Wet’n Wild, dar ma indoiesc ca e la fel de pur ca cel pe care l-ar face Gabi. Pe cand fonduri de ten deci? 🙂

  • demult cautam cat mai multe informatii despre produsele minerale, articolul a picat exact la fix!! multumesc :*:*:*

  • Sadie, mă tot lupt cu timpul să mă apuc şi de fond de ten. Sper că în curând..

  • Iti tin pumnii, ca eu una abia astept!