Lifestyle

Cameea, o tehnică ingenioasă

În ultima vreme m-a luat valul vintage, bineînţeles, adaptat stilului propiu şi personal, necopiabil şi inegalabil :D. Mi s-a pus pata pe accesoriile tip camee, despre care am început să scormonesc prin Internet după informaţii. Când spui camee, majoritatea celor pe care îi cunosc se gândesc direct la medalioanele acelea ovale cu profil sculptat de femeie.

Cameea este de fapt o tehnică, ce datează aproximativ de prin secolul 3 î. Hr., care se folosea în a sculpa chipuri, de obicei a personajelor faimoase, într-un material colorat pe straturi, astfel că figura ieşită în relief avea o altă culoare decât fondul. Prin această tehnică s-au realizat sculpturi – dar nu numai de busturi de persoane – în piatră, în scoică, în pietre semipreţioase – în special pe onix şi agată.

Deşi stilul acesta a fost folosit în mai multe epoci, aş putea spune că în epoca victoriană a fost la foarte mare căutare. Probabil cele cu motive florale sunt cu preponderenţă din această eră. Mai târziu s-a diminuat folosirea straturilor de culori pentru a obţine un fond diferit, asamblându-se sculptura de o culoare, pe un fond de altă culoare; probabil că aşa se face şi acum, că e mai uşor, dacă specialiştii nu ţin foarte mult la tradiţie. De fapt, există şi diferenţe de preţuri între broşele, cerceii, medalioanele tip camee în funcţie de cum sunt lucrate – de duzină sau unicat –  şi, bineînţeles, de cât sunt de vechi, în realitate.

Sunt superbe, nu-i aşa? Cred că îmi voi face colecţie 🙂

sursă foto

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (2)

  • love them too 🙂

  • si eu le ador..:x