Lifestyle

Din capitala festivalurilor de film

comedy cluj

Cea românească, din Transivlania, care găzduiește, anual, două mari festivaluri. TIFF și Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, la care am plăcerea să fiu blogger oficial de trei ediții încoace. În cadrul festivalurilor am și prins gustul pentru filmele europene, deși nu sunt o cinefilă înrăită.

logo_ustu2

O să încep direct cu proiecția de gală de aseară, filmul Usturoi, realizat de faimosul nostru blogger clujean Groparu și o echipă dedicată, cu multă pasiune și implicare. Cinema Florin Piersic a fost full, biletele au fost sold out cu o zi înainte înainte de ora 16, am stat pe scaune de plastic suplimentate, dar eu cred că putem mai mult 🙂 În film este vorba de doi copii de țigan (de aceia autentici) din zona Sălajului, care vor să ajungă la Cluj să se facă actori. Filmul este nerasist, optimist și, mi se pare, 100% Radu Băzăvan (producător și scenarist), presărat cu momente haioase. Este greu să fiu obiectivă, văzând atâtea fețe cunoscute mie în distribuție, însă dacă ar fi ceva de imputat, ar fi că ar fi trebuit un moment de suspans pe undeva sau o răsturnare neașteptată de situație. Totul este bine când se termină cu bine, se vede că în spatele scenariului stă un cap isteț, un regizor talentat, capabil să lucreze cu o echipă fără experiență în domeniu și copiii – mortali, sunt convinsă că vor ajunge actori, cel puțin la Cluj. Din partea mea, filmul are un da. merită văzut de toți clujenii și de toți românii, pentru că trebuie să ne susținem inițiativele. Nu vă povestesc mai multe, mergeți să-l vedeți. Filmul va fi proiectat și la Victoria, sâmbătă la 11 dimineața și, în curând, în State, la New York și la Boston – acolo vă va fi mai greu să ajungeți. Am o mare rugăminte, distribuiți pe rețelele sociale filmul, vorbiți despre el, votați-l pe imdb, ca să îl popularizăm cât mai mult. Dacă un film cu buget zero iese bine, vreau să știu cum iese unul cu buget 1+ 🙂

”Ai emoții Radu?” ”Nuuuuuu…” zise el, pe mod turbo 🙂 Jos pălăria pentru efortul depus.

radu bazavan usturoi

În al doilea rând, unul din filmele care mi-au plăcut săptămâna aceasta, a fost Jacky în regatul femeilor. Când am văzut titlul în program, am zburat instant la Cinema Florin Piersic. În Republica Democrată Bubune, femeile sunt la putere, iar bărbații poartă rochii și văluri, asemănător musulmanilor. În plus însă, roba lor este dotată cu inel pentru lesă, pe care o pun la dispoziția femeilor. Aceștia au grijă de treburile gospădărești, servesc unica mâncare națională – un terci alb și fad. Legumele sunt interzise, și cei care le cultivă în secret le folosesc drept mită (sau pe post de aur) pentru a obține tot felul de lucruri, caii sunt considerați animale sacre. Republica este condusă de o doamnă General, care taie și spânzură orice oponent. Toți bărbații așteaptă marele bal, unde Generalul urmează să găsească soț Colonelului (ce va avea onoarea să devină Marele Prostănac), fiica sa, care îi succede la guvernare.  În acest context trăiește Jacky, un băiat simpatic, adesea și abuzat sexual de femei din pricina acestei calități. În momentul balului, el și unchiul său se deghizează în femei, cu intenția de a fugi peste hotare. Nimerește în mulțimea de pretendenți ai Colonelului, unde este remarcat și chemat în camera oficială, la un terci.

Colonelul îi destăinuie că nu vrea să se mărite și să dea naștere la copii și că balul și alegerea soțului e folcor pur, mama dânsei (Generalul), alegându-l dinainte. Jacky visa la Colonel de mult timp și încearcă să îi spună că, de fapt, e bărbat. Cumva, Jacky este descoperit ca fiind bărbat în public și hăituit de garda Generalului ca să fie prins. În fuga sa prin încăperile palatului, dă de camera în care era un imens sistem de reciclare a fecalelor din întregul oraș, fecale transformate ulterior în terciul consumat de republicani. Cumva, nimerește în camera Colonelului, unde are loc un episod amoros și amândoi au o oarecare surpriză. Balul se sparge și Jacky devine erou național în fața tuturor bărbaților, care cred că acesta a intrat la bal deghizat în femeie pentru că nu a avut bani să plătească taxa de intrare și că a făcut-o din dragoste. Pentru că poporul îl cerea pe Jacky, Generalul a hotărât să îi ofere mâna Colonelului, nu înainte de a-i tăia limba lui Jacky, pentru că știa secretul Colonelului. Colonelul sare în ajutorul Marelui Prostănac, asasinând-o pe mama sa, apoi apare cu acesta la balcon, prezentându-l publicului, care își prezintă ovațiile efervescent. Pentru că iubirea nu știe de reguli, se dezbracă amândoi goi pușcă în fața mulțimii care rămâne mută, văzând că și Colonelul e, de fapt, bărbat. Doamna General avusese doar fii (în număr de 6) și spera să ”își mărite greșeala” cu cineva care nu va sufla un cuvânt despre această rușine.

Vezi rezultatele galei.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (1)

  • De unde se poate cumpara filmul Usturoi? Ca de rulat in cinematografe, am inteles… mai avem ce asteptat.