Featured Lifestyle

Strawberries, anyone?

capsuni

Era hipermarketurilor ne-a adus o diversitate considerabilă în alimentație, astfel că putem spune că trăim într-o societate de regi și regine, cu mâncare de orice fel, la discreție. Cine-a mai pomenit lebeniță în februarie sau struguri primăvara, până acum câțiva ani buni?

Suntem în plin sezon de căpșuni, și, odată cu etichetele piețarilor cu ”căpșuni de Satu Mare”, declarăm sezonul deschis. Mai sunt căpșuni de import și în restul anului, fără gust, fără miros, cu un aspect impecabil. Însă pofta vine odată cu eticheta Satu Mare, și bioritmul se trezește cerând să-și facă plinul. Că așa e normal, să mâncăm fructe de sezon, iar sezonul căpșunilor este acum.

Rețeta mea preferată și unde fac exces de zahăr conștient (cam două linguri la porție, față de 0, cât consum de obicei) și voit este originară din Bucovina. Căpșunile cu smântână și zahăr și mămăliguță caldă oferă papilelor gustative un contrast de arome și temperaturi frate cu adicția – smântâna cu căpșuni rece și dulce, mămăliga caldă și ușor sărată, e o combinație care la noi în ardeal e cel puțin ciudată, dar merită încercată!

Căpșunile merită atenție maximă și pentru capacitatea lor antioxidantă. Dintre fructele ”de pădure” roșii, sunt cele mai valoroase din acest punct de vedere.

Dar există și combinații mai dietetice, în shake-uri și smoothies, pe bază de iaurt, lapte sau apă. Preferința mea de smoothie include, mai nou, amestecul cu pudră de orz verde și sâmburi de caise, pentru a-l face mai băubil. De ce ai bea o băutură verde amăruie? Pentru că, în doze corecte, este foarte sănătoasă. Orzul verde are proprietăți binecunoscute anticancerigene, și intră în schemele de dietetică specială ale anumitor forme de cancer. La rândul lor, sâmburii de caise, ce pot fi ușor confundați vizual cu niște migdale mai pricăjite, conțin amigdalină (sau laetril sau vit B17), o glicozidă cianogenetică ușor controversată, care în doze prea mari este periculoasă, dar în doze mici are rol anticancerigen. Bine, asta se întâmplă și cu alți sâmburi, cum sunt cei de mere. Așadar, nu vă recomand să abuzați de sâmburii de caise, dar puteți să îi aveți fie sub formă de pudră cu orz verde de la Dr Bio, fie ca atare. Sâmburii de caise sunt ușor amărui, nu dulci ca migdalele, așa că cei pasionați de gustul amar trebuie să le consume cu precauție. Nu vă comunic doza letală la om, ca să nu inspir proști, doar atât, 4-5 sâmburi sunt suficienți la adult, iar copiilor nu le recomand deloc, decât în cadrul unei terapii nutriționale atent monitorizate.

Cum consum pudra de orz și de sâmburi de caise? Câte o linguriță cu vârf la 300 ml apă, și neapărat ceva cu gust bun mixat: o banană, căpșuni, sau, ca să rămânem în tonul verde, niște avocado și o pară bine mărunțită. Bon apetit, o găsiți de cumpărat pe site-ul DoctorBio.

doctor bio doctor bio 2 doctor bio 3samburi caise cruzi

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (1)

  • si eu ador si iubesc si nu pot trai fara capsuni! de aceea sotul meu mi-a cultivat capsuni in sera, cam 120mp. deci ma vitaminizez cu ele cand vreau eu! 🙂