Văd că se pune în continuare foarte mare accent pe consumul de lapte de vacă și lactate pentru un aport bogat de calciu. Deși se găsește într-o cantitate foarte mare, absorbția calciului din laptele de vacă este destul de dificilă. Pe lângă că are nevoie de vitamina D pentru a se fixa în organism, laptele are și o proteină specifică numită cazeină, extrem de ramificată. Pentru sintetizarea cazeinei se consumă însă o cantitate mai mare de calciu decât aportul în sine, de aceea efortul e aproape inutil, din punctul meu de vedere, dacă e să luăm doar calciul. Există alte alimente cu o cantitate cu mult mai redusă de calciu, dar care e mult mai ușor asimilabil de către organism (de ex: morcovul, sucul de morcovi, spanacul, există pe net info).
Dacă vă place laptele, nu disperați. Laptele de bivoliță (e antiaterosclerotic 😉 ) sau laptele de capră este mult mai sănătos. Vă recomand două articole despre laptele de vacă, partea 1 și partea a 2a. Totuși, după ce le citiți, nu uitați că cel mai bun pentru organism e echilibrul. Adică nici deloc, dar nici prea mult.
P.S. Am uitat ceva foarte important! 🙂 Tot pentru iubitorii de lapte de vacă, există și soluții. Pe la ceva conferință naturistă s-a spus că, laptele cald amestecat cu o linguriță de miere optimizează absorbția de calciu. Așa că, lapte călduț cu miere mai merge 🙂
Comments (4)
Buna! Foarte interesant articolul:) am doua intrebari, daca m-ai putea lamuri:
1. ai putea explica mai bine cum anume “Pentru sintetizarea cazeinei se consumă însă o cantitate mai mare de calciu decât aportul în sine”? Unde este sintetizata cazeina si de unde se consuma acest calciu?
2. cum ramane cu fibrele vegetale care scad absorbtia calciului, cat calciu se absoarbe din surse vegetale?
Andra, alimentele sunt sintetizate, adica, pentru a ajunge in sange, sunt ”simplificate” in ceea ce are nevoie organismul. si cazeina trebuie simplificata pentru a fi trimisa la ”treaba” ei. ei, efortul acesta consuma calciu. cu privire la a doua intrebare, nu stiu sa iti spun, depinde de organism si de combinatia alimentara pe care o faci, stii? dar nu cred ca trebuie monitorizat chiar asa strict, in general, daca ai o dieta echilibrata, nu prea ai lipsuri, decat daca ai o patologie anume care le aduce cu sine
Sigina, multumesc pentru raspuns, acum am inteles la ce te-ai referit.