Știți că viziunea mea despre frumusețe nu se limitează la aspectul exterior, ci privește grija încă din interior. Încă de la naștere, suntem în stare de apoptoză, adică moarte celulară programată, însă atunci când suntem foarte tineri, nu realizăm cu adevărat ce înseamnă aceasta.
De la o anumită vârstă încolo, organismul nu se mai reînnoiește ca înainte, observăm că suntem mai obosiți decât acum câțiva ani, că tenul nu mai arată la fel, pielea parcă nu e la fel de elastică, suntem mai sensibili la anumiți stimuli…. și multe, multe altele. Și această degradare se simte, din păcate, la vârste din ce în ce mai tinere. Un organism susținut neadecvat de-a lungul timpului strică și ”ambalajul”, adică ceea ce suntem pe dinafară. Sau invers, exteriorul nostru este o carte de vizită a felului în care trăim. Printr-un stil de viață pe cât posibil de sănătos, am putea întârzia această degradare prematură.
De aceea, ca să abordez acest aspect într-un mod organizat, am hotărât să urmez cursurile unei a treia specializări, Nutriție și dietetică (Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu din Cluj-Napoca). Gustul pentru domeniul sănătății l-am prins de la mama mea, dr. Palaghia Pop, medic primar interne și practicant pasionat al medicinei naturale și al homeopatiei. Multe din cunoștințele acumulate de la ea le completez acum în cadrul faculății și sunt foarte încântată. Nu e ușor să te reorientezi la 27 de ani și să te ții de o nouă facultate, deoarece timpul, grijile și prioritățile în viață nu mai sunt aceleași cu cele de la 19 ani. Nici măcar nu mai seamănă. Dar îmi place enorm de mult și ideea de a trata holistic o persoană, moștenită de la mama mea, ca un tot, începând de la planul psiho-emoțional la cel fizic; îmi da puterea de a merge mai departe, știind că voi face altceva și voi încerca să ajut oamenii altfel decât o fac tiparele clasice, de multe ori ineficiente pe termen lung. Unele din avantajele mele vor fi fondul deja bogat în informații, colaborarea cu mama mea pe partea medicală (clasică și de noua medicină ce implică detectarea conflictelor din spatele bolilor somatice) și faptul că multă lume are deja încredere în sfaturile mele. Faptul că îndrumările pe care le-am dat până acum au fost bune mă bucură enorm.
Abordarea mea pe nutriție (probleme de nutriție) va avea în vedere în viitor și partea psihosomatică, fără de care nu se poate.
Pastiluța de azi: Am avut câteva articole pe tema standardelor de frumusețe și n-am să mai insist pe ele acum. Însă pentru persoanele care își doresc să slăbească sau să crească în greutate am o mică rugăminte: să ia în considerare cele de mai jos când își decid de unele singure obiceiurile alimentare.
Pe ce consumăm noi caloriile:
Metabolismul consumă energie prin metabolismul bazal (în proporție de 60-75%!) Metabolismul bazal este cantitatea minimă de energie necesară pentru menținerea funcțiilor vitale și a homeostazei organismului aflat în repaus; prin activitatea fizică/musculară (în procent de 20-30%!); prin efectul termic al alimentelor (10-15%) Efectul termic al alimentelor se referă la energia cheltuită pentru digestia, absorbția și metabolismul nutrienților.
Concluzie: țineți cont că organismul consumă mereu, chiar și atunci când voi nu sunteți conștienți.
Comments (18)
Felicitari si mult succes! Esti foarte curajoasa.
mint 🙂 am oameni minunati langa mine care ma sustin si multumesc lui Dumnezeu pentru putere. Ca nu e usor :*
Uau, felicitari Sigina!Mi se pare fantastic la 27 de ani sa faci ceva ce te preocupa si iti place si inca la un semenea nivel. Mi-ar placea sa impartasesti cu noi informatii pe care le gasim uneori atat de eronat, chiar si la nutritionisti.
Lavi, multumesc 🙂 abia astept sa ma vad trecuta de jumatate, sa ma vad in jumatatea finala de facultate 😛 acum e multa teorie, multa chimie, biochimie … e greut pentru o filoloaga 🙂
Stiu cum e asta cu filoloaga :D, eu am fost numai intre litere toata viata si m-am trezit ca lucrez cu cifre :P. O sa te obisnuiesti, stai linistita.
Lavi, sper, si repede ca deja am miercuri examen 🙂
bafta blondie! sa ne dai tips-uri secrete si eficiente 😉
O da, subscriu la cea spus Ioana, eu ma chinui sa ma ingras 🙂
am o intrebare legata de calorii. din cate am inteles, eu ar trebui mananc ~ 1500 calorii/zi. cu caloriile astea ar trebui sa raman la sfarsitul zilei sau mananc de 1500 de cal si fac sport de 300 intr`o zi, raman cu 1200. sau mananc 1800 ca stiu ca 300 pierd prin sport si inchei ziua cu 1500?
sper ca am explicat destul de bine.
maddy, daca citesti postul, o sa vezi ca exact asta am scris acolo: majoritatea caloriilor (aproximativ 60-70%) se ard fara ca noi sa stim, pentru functionarea organelor interne – ex. inima care pompeaza, ficatul care sintetizeaza substantele nutritive, circulatia etc etc etc, apoi restul 15% din ce ramane pe digestie (nu uitam ca manacam cam de 3 ori pe zi) si abia 20% din ce ramane se cheltuie pe exercitii fizice. Pe care daca nu le faci, se depun. Ai inteles acum? Deci in niciun caz nu ramai cu 1500.
Mult succes Sigina scumpa,esti foate curajoasa ! felicitari !
Buna, am citit in comentarii ca ai fost filoloaga. Eu sunt tot la filologie si trec in ultimul an de liceu , si as avea o intrebare in legatura cu aceasta facultate: cata chimie si biologie se studiaza? crezi ca ar trebui sa incep deja sa iau meditatii la chimie si biologie pt a putea face fata? eu nu m-am descurcat niciodata prea bine la aceste materii, insa mi-ar placea sa fac aceasta facultate 🙂
Stefy, e greu pentru un “umanist” la UMF, dar nu e imposibil. N-ai nevoie de biologie, vei face anatomie in anul 1, insa ai nevoie de chimia organica si anorganica (la alegere, pentru admitere, si de ambele in semestrul 1, ca faci). Si faci si biochimie deci sfatul meu e sa mizezi pe organica, ca anorganica iti ajuta mai putin. Eu am dat din anorganica si am regretat putin.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi pentru ca vreau sa fiu mai sanatoasa si sa slabesc vreo 7 kg. Daca urmez dieta daneza, imi poate afecta starea stomacului avand in vedere ca deja am arsuri daca mananc alimente mai acre, sau daca nu mananc la timp. Alta intrebare foarte importanta este daca pot sa completez aceasta dieta cu mere, sau cu iaurt daca imi este foarte foame. Multumesc mult de tot si numai bine!
mihaela, nu recomand diete nepersonalizate. Pentru a slabi sanatos, e nevoie sa mergi la cabinetul unui nutritionist
Spune-mi te rog, acum esti in al doilea an?
Cum e?
Da-mi mai multe detalii, te rog.
Si eu sunt pasionata de a ne hrani corect.
SI as vrea si eu, la 28 de ani, sa ma apuc deja de a doua facultate, Nutritie si Dietetica.
Elisabeth, sunt anul 3 acum, termin. Sincer, ma abtin. Unii isi dau interesul, altii nu prea
Buna, as avea sa dau la aceasta facultate insa as avea o intrebare despre admitere, este greu, adica de exemplu as invata cam un an peste admitere, as putea sa intru la buget?
Si cum ti se pare, crezi ca e o facultate care iti va oferi un job mai tarziu, in acelasi domeniu?