Lifestyle

Anxietatea, o problemă comună a zilelor noastre

Mediul în care trăim este din ce în ce mai stresant, exercitând presiuni conştiente sau inconştiente asupra psihicului nostru. Una din consecinţe este şi dezvoltarea anxietăţii, pe care nu o să v-o definesc, că teorie ştie toată lumea pe net şi puteţi citi despre ea, tot la modul teoretic, în orice articol gen “staful medicului”.

Anxietatea este o tulburare – de aceea se numeşte tulburare, că trece, nu o să ţină o veşnicie, cu îngrijirea adecvată, deşi timpul psihologic se măsoară altfel decât timpul normal – care nu se vede din afară, însă care poate să afecteze viaţa personală, socială şi profesională a unui individ în mod vizibil.

“Sediul” care răspunde de emoţiile noastre, ca să îi spunem aşa, se află în creier şi se numeşte sistemul limbic. De fapt, datorită dezechilibrelor din sistemul limbic – fie din cauza şocurilor traumatice, fie din cauza unor lipsuri cauzate de o alimentaţie neadecvată (aviz amatoarelor curelor de slăbire), somn insuficient etc, se poate dezvolta nu doar anxietate, ci şi depresie şi agorafobie. Şi cam orice fobie. Nu ştiu să vă spun care e mai rea, anxietatea, depresia sau agorafobia (astea ar fi cele trei mari, in anxietate în general se includ toate fobiile), nu sunt expert, dar omul păţit e mai bun ca orice teoretician. Eu cred că toate sunt rele şi greu de suportat. Trebuie să fii foarte puternic să le duci şi să scapi de ele. Nu sunt ca o răceală sau orice altă problemă organică.

Ce văd eu pe internet sunt eternele sfaturi: faceţi psihoterapie de nuj care, faceţi aia, faceţi aialaltă… Apoi la medicaţie luaţi nuj ce pastile, cele mai “eficiente” sunt cele chimice, evident, care tratează efectul, NU CAUZA. În cazul antidepresivelor nu ştiu, ştiu doar că sunătoarea şi gingsengul sunt o combinaţie sfântă, de preferat oricăror pastile chimice. Dar în cazul anxietăţii, dumnezeul dezactivării atacurilor de panică este xanax-ul (alprazolam), singurul care are un efect cât de cât şi rapid, însă dă dependenţă. Restul anxioliticelor constipă şi au o mulţime de efecte secundare negative, numai ce are persoana nevoie atunci nu.

Dacă aveţi probleme cu anxietatea, nu vă luaţi după tâmpeniile astea. Medicul psihiatru vă va prescrie ori de-astea, de vă vine să dormiţi de la ele, ceea ce afectează toată viaţa, ori vă trimite la psihoterapeut, lucru în care eu nu cred. Despre programarea neurolingvistică nu ştiu ce să vă spun, s-ar putea ca aceasta să fie mai eficientă, când am să studiez cursul am să vă spun dacă e bullshit sau nu. Nu cred ce nu văd cu ochii mei.

Singura metodă probată şi cu care vă pot asigura că scăpaţi de anxietate este homeopatia şi alte terapii alternative. Suplimentele nutritive sunt un suport ce nu trebuie neglijat, însă în cazuri mai grave, sunt doar un suport. “Buba” trebuie scoasă din interior spre exterior, ceea ce încearcă oarecum să facă psihoterapia (asta dacă nu cumva cunoaşteţi voi un psihoterapeut iesit din comun de bun.. că în rest, sunt ca şoferii.. proşti şi buni. Aici ne trebuie cineva FOARTE bun.)

Homeopatia este o metoda extraordinară de tratament, însă e musai să găsiţi un homeopat bun, pasionat. Sunt mulţi, dar nu toţi sunt buni. Atenţie însă, recuperarea durează, nu e ca şi cum ai lua o pastilă chimică. Poate să dureze, 3 luni, 6 luni, un an… trebuie răbdare de fier şi perseverenţă. Mai există şi căderi de genu “nu o să îmi revin niciodata?”. Ba da, dar răbdare.

În procesul acesta de recuperare să vă bazaţi doar pe persoanele foarte apropiate. Nu o să înţeleagă nimeni prin ce treceţi poate chiar nici ei, darcel puţin din afecţiune pt voi vă vor ajuta. Nu vă bazaţi că prietenii şi cunoscuţii pot să înţeleagă ceva, aşa că încercaţi să nu daţi prea multe explicaţii şi, un pas spre a te simţi normal este să începi să te porţi normal. Când nu poţi, ia-te şi du-te acasă sau în locul în care te face să te simţi bine, până îţi trece. Nu da explicaţii, că nu au rost.

O altă variantă ar fi remediile florale Bach. Momentan suntem puţini prin Cluj care ştim de ele. Interesaţi-vă care pe unde sunteţi. Vă pot da şi eu nişte nume de medici care se ocupă cu ele.

O altă variantă ar fi biorezonanţa magnetică, cu picături energizate. Dar numai la dr. Baceanu, în Timişoara. Nu mă încred că există o aparatură mai performantă la ora actuală în ţară.

Am abordat acest subiect aşa, în mare, deoarece se încadrează în lifestyle, nu vrem să lăsăm ca viaţa noastră frumoasă, frumuseţea, relaţiile, plăcerea shoppingului :), coafoarele.. să aibă de suferit, fiindcă noi nu ne simţim bine şi nici nu putem explica de ce. Am văzut un maaaaaaare număr de fete cu problema asta, poate că şi băieţi. Atacuri de panică la coafor, atacuri de panică în mall-uri etc… Curaj, că trece, dar faceţi ce trebuie. Medicina clasică nu e o rezolvare pe termen lung, tratează doar efecte, medicina alternativă azi ne pune la dispoziţie mai multe metode de a scăpa de cauză.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (3)

  • James Randi Educational Foundation ofera un milion de dolari oricarei persoane care poate dovedi ca exista fenomene paranormale sau pseudostiintifice. Provocarea vizeaza si diferite terapii alternative, printre care homeopatia, prin urmare oricine demonstreaza eficienta homeopatiei poate primi premiul. Pana in prezent, nimeni nu a reusit sa revendice premiul, desi provocarea a fost deschisa in 1964 🙂

  • Pe cei care scapa de problema asta ii doare in cur de James Randi si se bucura ca sunt bine. Nu ma intereseaza polemicile la nivel mondial, fiindca ma doare si pe mine in coltul de la usa de ele. Eu spun ce constat cu ochii mei. Tu, insa, du-te si ia pastile, vezi daca te ajuta. Desigur, e certificat stiintific ca decupleaza starea de anxietate.. pana la urmatoarea doza. Cand o sa ajungi sa iei cate o cutie pe zi, ai sa il lasi in pace pe Randi si ai sa incerci si altceva.

  • Corect, Sigina! Cand esti in starea aia de kkt nu te mai intere nimic altceva…decat sa scape de cosmar, oricum dar fara pastile! Eu am avut multi ani anxietate generalizata, cu OCD si este nu greu ci FOARTE GREU sa razbati…nici acum nu sunt ok complet, dar ma controlez…nu am incercat homeopatia dar nu stiam ca are aplicatie si in psiho…