Lifestyle

Somnul – un aspect cheie în frumuseţe

Deşi unii merg pe ideea că “nu trebuie să îşi doarmă jumătate din viaţă”, este extrem de important să dormi suficient, deoarece atât calitatea, cât şi cantitatea contează, susţin specialiştii. Pentru a avea o viaţă frumoasă, de care să profităm la maxim, trebuie să avem energia necesară ca să facem asta. Lipsa somnului suficient duce la reducerea vitezei de reacţie, s-a demonstrat că o persoană excesiv de obosită are reacţii la fel de încetinite ca şi ale unei persoane care a consumat alcool. Iritabilitate, o enervantă dificultate în concentrare, în a găsi soluţii, în a evalua situaţii, incapacitatea de a gândi limpede, pe scurt, problemele de memorie sunt doar câteva probleme aduse de un somn deficitar.

În somn, organismul se reface şi se regenerează cel mai bine. Am auzit multe persoane afirmând că “somnul e cel mai bun tratament” pentru ei, în unele situaţii. În cazul anumitor boli, mai ales al celor psihice, se pune mult accent pe somn, deşi eu personal nu sunt de acord cu somnul indus artificial. Mulţi medici susţin că o oră de somn natural nu poate fi echivalat de un somn de o noapte indus chimic.
(sursă foto)

La congresul de gemoterapie ţinut la Cluj la sfârşitul săptămânii trecute s-a subliniat faptul că hrana, sub orice formă ar fi ea, oferă nutrienţi, însă energie oferă doar somnul. Astfel că niciun energizant, nicio pastila, naturală sau ba, nu poate înlocui somnul. Bineînţeles, oboseala poate avea şi alte cauze, dacă există un deficit de substanţe nutritive în celule, este nevoie de suplimente “refreshing”, însă fiecare îşi are locul lui, suplimentul sau băutura nutritivă sau energizantă îşi are rolul ei, dar şi somnul îşi are rolul său extrem de important.

Privitor la subiectul nostru, somnul este foarte important pentru frumuseţe, deoarece ne echilibrează energetic, iar un organism plin de vitalitate se vede din exterior. Automat, expresia feţei noastre este alta când suntem odihniţi, suntem mai veseli, zâmbim mai mult (ceea ce produce serotonină, iarăşi, foarte benefic pentru organism), ţinuta noastră este alta. Automat energia pe care o transmitem în jur este una mult mai pozitivă şi suntem percepuţi într-un mod mai pozitiv de către ceilalţi. Regenerarea celulară se realizează cel mai bine în timpul somnului. Şi nu orice fel de somn. Fiecare ştim că somnul de noapte nu se compară cu cel de zi. De ce? Deoarece s-a demonstrat că ziua predomină catabolismul, iar noaptea anabolismul. Adică, mai pe înţelesul nostru, ziua organismul se consumă, se degradează, iar noaptea se regenerează. De aici şi faptul că somnul de zi nu se compară cu cel de noapte.

Un organism care doarme insuficient (cu toate că se spune că un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe zi, această necesitate diferă de la individ la individ) sau are un program de somn dezordonat, va îmbătrâni mai repede, ori, cine îşi doreşte aceasta? Atât cât este posibil, să avem grijă ca somnul să fie la locul lui, iar dacă nu putem dormi cât dorim, măcar calitatea somnului trebuie să fie foarte bună. Un supliment sănătos la somnul de noapte este siesta de amiaz, pe care dacă ne-o permite timpul, este bine să o facem. După masă, organismul cheltuie multă energie pe digestie, ceea ce ne face să ne simţim mai obosiţi. De aceea este bine, dacă putem, să îi dăm o (oră ) mână de ajutor şi să ne întindem să moţăim puţin după ce mâncăm, sau măcar să stăm intinşi puţin. Deşi siesta nu înlocuieşte somnul de noapte, ajută în prelungirea tinereţii şi, implicit, a frumuseţii.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)