Lifestyle

Cum am devenit mai activă fizic

De când cu Garmin sunt mult mai activă fizic. Și nu doar mai activa, ci și mai eficientă ca time management. Pentru că știu că ”am de făcut pași”, nu mai amân lucrurile pe care le am de rezolvat într-o zi, prin oraș. Dacă înainte surveneau amânări interminabile, azi le rezolv imediat. Folosesc orice ocazie ca să merg pe jos, deci dacă am de mers/făcut/dres, mă duc neîntârziat. Așa am ajuns la 14.000 de pași ca țintă zilnică, pe care acum o realizez ”fluierând”, adesea o și depășesc. Am observat că și pentru mersul pe jos îți trebuie antrenament. Nu mi-am dat seama de asta înainte, când ”fundu-n mașină” era una din marile mele realizări. De exemplu, în primele zile în care îmi atingeam targetul de 10 mii de pași, eram extenuată, parcă aș fi tras la jug. Apoi m-am obișnuit, și am ajuns să parcurg targetul fără să realizez asta. La fel s-a întâmplat când am ridicat ținta la 14 mii de pași. Eram foarte obosită, și, uneori, ziua următoare efortului, era ceva mai puțin activă. Dar m-am obișnuit, și acum fac câte 18 mii de pași cu lejeritate. M-am antrenat pentru Untold 😀

Daca anul trecut, în a treia zi de Untold, nu mai puteam de durere de picioare (dar cumplită durere – ambii nervi sciatici, parcă erau întinși cu penseta, calcâiele, tălpile, încheieturile – toate mă dureau crunt de la umblat și țopăit) și de abia am ajuns acasa, anul acesta am fost doar ușor obosită. Anul trecut am făcut maxim 15 mii de pași, anul acesta am făcut între 18 mii si 20 de mii de pasi (aprox 20 km) în cele 4 zile și am fost funcțională din punct de vedere motor și după festival, nu ca anul trecut! Da, după ”antrenamentul” ce a durat luni bune, am realizat că am ajuns așa de handicapați noi, oamenii moderni, încât banalul mers pe jos poate fi un efort monumental. Când te gândești că bunicii nostri făceau zeci de km zilnic…

Cum poți să fii mai activ cu un job sedentar?

Să faci ce poți, cu ce ai. În timpul săptămânii, să faci un efort să nu mai iei mașina/autobuzul. Eventual mergi doar câteva stații, și restul pe jos. Nu uita că ”domnia se plătește”, dar nu doar cu bani și nervi în trafic, ci și cu obezitate. Crede-mă, de când nu mai iau mașina, trec sprinten și cu satisfacție pe lângă ”codoaiele” de mașini, pe ploaie și soare, și ajung, adesea, mai rapid la destinație. Dacă plouă – ia-ți cizmele de cauciuc! Cumpără-ți o pereche faine, să îți placă să le utilizezi sau niște ghete impermeabile. De când le-am luat pentru EC, abia aștept să am motiv să încalț superbele mele cizme Hunter. Dacă e caniculă, udă-ți hainele, stoarce-le, și ia-le pe tine ude – vezi aici sfaturile de caniculă. Eu mă dotez și cu un pulverizator mititel cu apă, cu care mă răcoresc pe stradă. Dacă e foarte frig, îmbracă-te bine! Eu sacrific frumusețea (și tocurile 🙁 ), mă îmbrac ca un eschimos și merg rapid, să nu mă congelez. Toate aceste mici trucuri m-au facut sa devin mult mai activă, în afara sălii, și să nu mai fiu atât de obosită după ce fac peste 10 km pe jos.

În weekend, fă tot posibilul să scazi timpul în care stai jos și să crești timpul în care ești în mișcare. Fie că îți cauți treabă prin casă/în jurul casei, fie că te lungești la sală cu niște mers rapid pe bandă, după antrenamentul normal, fie că te angajezi în plimbări mai lungi – caută-ți de lucru pe afară. Eu nu sunt genul outdoor, dar plănuiesc să trec la drumeții. Poți începe și tu să ieși cu prietenii în drumeții împrejurul zonei în care stai. Apoi, poți căuta pe facebook grupuri care organizează așa ceva. Normal că, dacă obosești și e un efort, nu îți place să mergi. Cu timpul, îți crești rezistența și vei vrea să crești frecvența ieșirilor de weekend. Astfel, îți vei îmbunătăți drastic calitatea vieții prin activitatea fizică, să nu mai vorbim de ionizare negativă – energizarea în natură.

Ține minte: e cald? Și, ce, protejează-te, și ieși. E frig? Și, ce? Îmbracă-te bine. Plouă? Șiiiii? E doar apă, nu acid! Ascunde-ți freza mirobolantă sub o pelerină cu glugă + umbrela și ia-ți pantofii cu toc în geantă, și cizmele de gumă în picioare!

Foto: M.Fiama

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)