Tot din seria antiageing, din strădania noastră de-a frâna îmbătrânirea, mi-am amintit de faptul că majoritatea raw veganilor se laudă că arată foarte tineri, și se folosesc de asta să te convingă că mâncatul omnivor te duce-n groapă.
1.De fapt – secretul lor este că au un consum ridicat de verdețuri și legume. Dacă tu, ca omnivor, pe lângă carne-lactate-ouă ai avea măcar 50% în farfurie legume și verdețuri, ar fi de ajuns. Dar, pentru că avem pită și pireu.. nu prea mâncăm. Fă un efort conștient să crești legumele. Nu trebuie să devii raw vegan pentru asta, și să-ți roaiscă toată viața în jurul mâncării.
2. Restricția calorică activează genele logevității, mai ales low carb – cum n-o să mânânce paste, cartofi, orez, sursele lor de carbohidrați vor fi mai mult din legume și fructe – deci cam low carb. Ei motivează ca-și fac numărul caloriilor din oleaginoase – dar să fim serioși, CÂT poți mânca zilnic semințe și făină din semințe? Deci, inevitabil, unele zile vor fi mai calorice, dar, majoritatea, sub 2000 de calorii pe zi. N-ai nevoie sa devii entirely raw vegan – posturile astea religioase pe care le țin oamenii sunt suficiente, sau cure de verdețuri 1-2-3 zile sau o săptămână (eu am trecut prin faza raw vegan, mulțam, mersi, lămurit).
3. Tot la restricții, avem restricția proteică, care are efect antiageing – fiind raw vegan, greu îți poți face necesarul proteic: sursele vegetale sunt incomplete, și, mai ales, absorbția acestor proteine e inhibată de anumiți antinutrienți (inhibitori de proteaze). La fel – nu e nevoie să devii raw vegan, ci doar să nu mănânci hiperproteic (No Dukan Diet, please!), ci normoproteic, și poți face niscaiva post intermitent. Da, ăsta are studii.
”N-ai văzut raw vegan obez” – alt pseudoargument. Toți sunt slabi, ăsta e alt aspect care îi face să creadă cu tărie că crudivorismul vegan e ză shit în nutriție. Mno, mi scuzi, mă întorc la punctele 2 și 3, plus că, aceste persoane, sunt, în general, obsedate de stilul de viață sănătos, nu fumează, nu beau, nu se droghează, se mișcă mai mult etc. Da, obsedat e un cuvânt potrivit, psihologii încadrând raw veganismul la ortorexie – obsesia de mânca sănătos. Bineînțeles, niciun bețiv nu recunoaște că e bețiv. Raw veganismul are mai mult argumente emoționale decât științifice, și nu este o idee bună să te apuci de el ca să fii forever young and slim. Slim, mă înțelegi? Nu fit.
Ce-ți recomand – să scoți toate porcăriile din alimentație, de urgență, de parcă ai avea ortorexie 🙂 Dar să nu te apuci să mănânci raw vegan, că absorbția mineralelor din anumite vegetale e îmbunătățită și chiar potențată prin metodele de gătire sănătoase, față de varianta crudă. Să ai atât crudități, cât și legume gătite. Pe lângă astea, să ai un stil alimentar echilibrat, cu toate grupele alimentare! Să mânânci mai puțin (aici te ajută nutriționistul – să mănânci mai deștept, mai puțin și să nu faci foame) și să faci sport. Poți să ții post intermitent – 2-3 zile de sucuri, de exemplu, că e la modă (dar te rog din suflet nu spune că faci ”detox”, că nu faci așa ceva), 2-3 zile de pseudo raw veganism, post negru o zi, dacă te ține – nu e pentru toată lumea. Sunt unii care au ținut post negru 42 de zile. Este periculos și nu pentru toată lumea. Eu nu țin nimic, am grijă zilnic ce mănânc, și merg la sport. Sportul e un bun activator al longevității.
Ca să nu ne ”confuzăm”: vegan – persoană care consumă doar produse de origine vegetală, crude sau gătite, raw vegan – produse de origine vegetală, doar crude (îmi amintesc de disputa de pe un asemenea grup dacă mierea de albină e animală sau vegană – 😀 ), vegetarian se referă la persoane care consumă una sau mai multe grupe de produse de origine animală. Vegetarianismul este mai rațional, și poate fi echilibrat nutrițional.
Concluzie: poți fi slim & fit și să arăți tânăr având ceea ce auzim pe toate gardurile: stil de viață sănătos! Mâncare diversă, muuulte zarzavaturi, și activitate fizică. Și, dacă nu știi de unde să începi, ai specialiști care să te ajute!