Parcă timpul se scurtează tot mai tare, iar zilele care se micșorează, vestind venirea sezonului rece, accelerează acest sentiment. Pentru că stăm prost cu timpul, dar orele de lucru par să rămână la fel, m-am gândit să vă dau câteva idei despre cum mă organizez eu cu mâncarea și cu timpul, în general, când plec cam toată ziua de acasă sau sunt în deplasare. Că, în principiu, alimentația este principala problemă, și ajungem să apelăm la palaneț, covrig sau pufuleți ca să ne mai amăgim foamea, până ajungem la masă. Și ajungem seara, târziu, să mâncăm ”prima dată-n zi”, uitând că, de fapt, am ronțăit ici și colo cam toată ziua câte ceva, care, însumat, depășesc caloriile unor mese normale.
- Pregătește-ți mâncarea de seara sau cel puțin ingredientele, pentru a le avea la îndemână la dejun. Dacă nu ai timp, pregătește-ți atât dejun cât și prânzul de cu seara. Persoanele care n-au probleme ponderale și sar micul dejun nu sunt slabe din această cauză, ci pentru că au arderile ok… o vreme, și le vor avea și cu mic dejun. Deci nu sări micul dejun în speranța că ”economisești calorii”, el este cel care reglează sațietatea întregii zile.
- Fă-ți un calcul să vezi dacă nu-ți rentează mai mult să mănânci la ”împinge tava” sau abonament de catering, decât să îți gătești tu. Când spun ”rentează”, nu mă refer doar la bani, ci și la timp, și poate nu-ți iese cu mult mai scump să mănânci astfel. Unele persoane sunt copleșite de activități, familie&stuff și s-ar putea să fie o variantă demnă de luat în considerare.
- Împrietenește-te cu caserolele, poți să îți pui supele în termos, ca să rămână calde, dacă alegi să duci mâncarea cu tine. Mai poți folosi și borcanele pentru a pune supele cu voi (da, cum auziți).
- Să aveți mereu apă la voi. Setea este deja semn de deshidratare, nu trebuie să ajungeți acolo. Faptul de a nu consuma mult lichid pe motiv că nu vreți să vă plimbați la baie nu justifică un aport insuficient de apă: într-o primă fază, până când corpul se obișnuiește să utilizeze apa ingerată, se va întâmpla să mergeți mai des la baie, dar în 1-2 săptămâni ar trebui ca metabolismul acesteia să se regleze, și să mergeți normal. Nu cădeți în extremă: să bei 5 litri de apă pe zi nu e normal.
Nu cedați cele 3 mese pe ronțăieli și pe junk food. Mâncați mâncare, nu luați ceva dulce când vă e foame, pentru că vă va fi și mai foame, în scurt timp. Uitați de ”cereale cu lapte” sau cu orice altceva dimineața, fie ele și nezaharisite, unless nu faceți efort fizic intens, o să vă fie foame repede după ele. Mâncați mâncare, o să simțiți în câteva zile diferența.
Eu călătoresc destul de mult cu mașina, pentru consultațiile de nutriție. Drumurile sunt cam lungi și am senzația uneori că îmi pierd vremea inutil conducând. Poate și voi aveți un traseu mai lung zilnic sau din când în când, fie că șofați, fie că mergeți cu autobuzul sau cu alt mijloc.
- Când nu șofezi, ești mai avantajat că poți citi de pe telefon/tabletă lucruri interesante sau îți poți lua o carte cu tine. Utilizează acel timp ca să te construiești, să nu fie timp mort. Eu am citit o carte pdf destul de voluminoasă doar pe drumuri, când nu șofam, acasă nu aș fi avut timp și îmi este utilă, pentru că este de specialitate. Un pdf sau link-urile nu consumă așa multe resurse ale device-ului de pe care citiți, dacă aveți net nelimitat, puteti să vedeți și documentare.
- La volan e cel mai nasol: trebuie să fii atent la condus, și de obicei îți pui muzică. Ei bine, când ai de condus câte 3 h încolo și 3 încoace, te cam saturi de muzică și ai senzația că pierzi vremea. Arde-ți un cd sau pune pe un stick fișiere audio despre subiecte care te interesează. Chiar dacă n-ai atenție distributivă și trebuie să fii atent la drum, tot rămâi cu ceva informație sau te face să reasculți partea respectivă.
Aranjează-te, chiar dacă te trezești la 5 a.m. Știu că în momentul acela este ultima ta grija și n-ai niciun chef, eu sunt beauty addict și simt la fel când mă trezesc la ora aia. Dar aspectul contează – păr îngrijit, un machiaj discret (sau după personalitate), haine cât de cât drăguțe. Gândește-te ca te întâlnești cu oameni pe parcursul zilei, ție cum îți place să-i vezi? Îți e totuna când te uiti la o colega răvășită și nemachiată, cu cearcănele până sub bărbie sau observi cu plăcere că e machiată și îngrijită? La fel e și impactul tău asupra celorlalți. Felul în care arătăm poate schimba multe în interacțiunea cu ceilalți.
Cum fac eu:
a. mă gândesc de seara cu ce mă îmbrac a doua zi, și le pun deoparte, mură-n gură pentru somnoroasa ce voi fi dimineață.
b. îmi aranjez părul de seara (îl fac bucle, și le prind moț în vârful capului, nedesfăcute sau coadă de cal și dimineața doar finisez). Dacă purtați extensii și nu puteți dormi cu ele – no problem, aranjați-le pe ele și părul, și dimineața le puneți.
c. în funcție de timpul rămas și chef, mă machiez cu bb, blush, pudră fixare și rimel&tuș sau elaborez cu farduri și ruj. În orice caz, conturul de buze și 2 rujuri le țin în poșetă.
Există zile în care n-am chef să mă machiez, aranjez, dar sunt excepții, și niciodată on the go. Când plec la consultații, mă aranjez oricât ar fi de devreme. Zilele alea sunt zile de test și pentru produsele mele de machiaj: dacă un ruj rezistă 7 ore pe buze, și machiajul, overall, mai arată ok după 15 ore, înseamnă că-s bune 🙂
Voi cum vă organizați? Poate îmi mai dați idei, mai ales pentru managementul timpului.