A fost odată…
A fost o dată ca-n povesti, a fost ca niciodată, din rude mari, împărătești, o preafumoasă fată. Și era a treia la părinți, și mândră-n toate cele… și cea mai înțeleaptă. Am eu ce am cu prințesele, dar vă amintiți și voi, probabil, de Sarea-n bucate.
Ei, bine, sarea este poate condimentul cel mai important din istoria omenirii, fără de care mâncărurile nu sunt la fel de gustoase. Sarea conține un microelement esențial pentru viață, sodiul, care răspunde în principal de echilibrul hidroelectrolitic din corp. Sodiul se află și ca atare în alte alimente, dar ”plinul” ni-l facem din sarea de bucătărie. De aceea, este greșit să elimini sarea din alimentație, dacă nu există patologii care să indice clar moderarea consumului de sodiu. Spun asta pentru că aud adesea de la persoane sănătoase că nu adaugă sare/că adaugă minim de sare alimentelor, pentru că ”nu este sănătos”. Nu este așa. Mai cu seamă când pierzi electroliți prin transpirație, sodiul și potasiul trebuie să fie primii suplimentați.
Mitul sării de Himalaya
Nu trece săptămână fără să nu mi se menționeze în cabinet: ”..și folosesc sare roz de Himalaya!”. Trebuie să vă spun că sarea de Himalaya este o sare de mină normală, care împrumută elementele minerale ale solului din care este luată. De aceea, poate avea o compoziție ușor diferită de sarea din alte mine, dar nu o face superioară sării din ocnele noastre, cu excepția faptului că este… roz și frumoasă! Este o sare pură, foarte bună pentru consum și mai arată și grozav ca obiect de decor, în bucătărie! Eu mi-am achiziționat râșnița reutilizabilă cu sare Himalaya cristale de aici, și trebuie să vă spun că e adorabilă! De asemenea, în solnița mea normală colorează masa sarea roz de Himalaya fină de aici și, preferata casei noastre datorită gustului, sarea de mare fină -aici, fără adaos de iod.
Iodată sau nu?
În mod logic, sarea de mare ar trebui să conțină mai mult iod decât sarea de ocnă, însă nu am găsit date concrete, tocmai din cauza variației de microelemente (iod, calciu, potasiu etc) din solurile unde se află minele. Așa că singura comparație oficială este cea făcută de American Heart Association, care compară sarea de mare cu cea de bucătărie, iodată. Părerile despre consumul de sare cu adaos de iod sunt împărțite, așa că moderația este ar trebui să fie cea mai bună alegere, și rotirea sării. Azi Himalaya, mâine sare de mare, altă dată sare de ocnă. Săptămâna aceasta găsiți promoții interesante pe site-ul cmstore.ro, care conține și alte produse alimentare speciale interesante.
Recomand consumul responsabil de aproximativ 5 g sare/zi, în niciun caz n-o eliminați din mâncare, mai ales vara, când o pierdem prin transpirație și când avem așa mare nevoie să nu ne scadă tensiunea!
Foto: Francisc Sandor