Featured Lifestyle

The Summer Body Project Tips

Chiar dacă nu pare, după vântoasele de afară, ne apropiem cu pași repezi de vară. Ținând minte că porcul nu se-ngrașă în ajun și că e nevoie de un efort susținut pe tot parcursul anului pentru a arăta soarelui tot ce putem mai bun în zgârcitele zile de vară, acum e momentul să ne reîmprospătăm motivația și să ne punem pe treabă.

În primul rând, trebuie să știți că, în controlul greutății, alimentația contează mai mult decât sportul. Aș zice cam 70% alimentație, 30% sport, dacă ar fi să ne orientăm doar după aceste coordonate. De aceea, exercițiul fizic exagerat, la persoanele a căror meserie nu îl implică, poată să nu dea rezultate foarte bune, ba dimpotrivă, crește extenuarea și consumul, pentru că organismul are nevoie de mai multă hrană. De aceea, exercițiul fizic moderat și intens trebuie alternat, adaptat, dar în niciun caz nu se exagerează cu sportul.

Dacă se poate slăbi doar din dietă? Da, este posibil, dar chiar dacă sportul e un 30%, nu este deloc de neglijat. De ce? Pentru că exercițiul fizic mai are multe alte beneficii, chiar mai importante, aș zice eu, decât slăbirea.

Sațietatea. Atunci când faci sport, senzația de foame scade. Desigur, având un regim alimentar echilibrat. Mie mi se întâmplă ca, înainte de sală, seara, chiar dacă îmi e puțin foame, după sală să nu-mi mai trebuiască. De asemenea, obeserv că atunci când merg la sală la prima oră, mănânc mult mai puțin la dejun decât în zilele în care nu merg dimineață la sală. De exemplu, înainte de sport mănânc un iaurt cu fulgi de ovăz și fructe de pădure, un 250 g. Astfel îmi asigur glucide simple și glucide complexe pentru efort, dar și fibre ca să plusez la sațietate. În zilele în care nu merg dimineața la sport, același dejun nu îmi este de ajuns. Dejunul meu preferat este omletă cu varii legume și 2 felii de pâine. Cu așa ceva nu poți face sport de dimineață. În concluzie, o viață fără sport vă face controlul alimentației mult mai dificil, pentru că nu sunteți echilibrați hormonal. Merită să faceți mișcare.

Te responsabilizează. Când realizezi cam cât de greu se ard 100 de kcal, te gândești în ziua aceea de două ori de unde le iei: dintr-un sandvich sățios sau dintr-o pungă de chipsuri, care ulterior îți face foame și mai mare și te determină să mănânci în plus. De exemplu, în weekend am alergat/mers în urcare vreo 65 de minute, timp în care am consumat cam 550 kcal. Pe acestea le iei din alimente în 20 de minute, în timpul unei mese. Cam din 200 g paste cu sos. Sau o ciocolată întreagă și un pic. Sincer, vei prefera pastele. Sau o salată sațioasă. Sau o ciorbă bună. Îți va fi milă de tine să mănânci prostii și calorii inutile. Oricum trebuie să mănânci, dar de acele calorii vei alege o mâncare nutritivă. Reversul? Dacă nu faci sport (sau faci rar, de amorul bifatului pe listă), tinzi să fii mai permisiv, și îți vei permite mici abateri. Unde duc aceste abateri? La punctul 1, îți dereglează mecanismul de sațietate.

Estetică all-in-one. Am mai discutat că faptul de arăta mai slab, întinerește. Și, poate spui, dacă sportul e doar 30% în slăbire, ce treabă are cu antiage-ul? Totul. Doar prin sport reușești să irigi și să oxigenezi toate țesuturile regulat, astfel încât nutritenții să ajungă peste tot și să mențină organismul tânăr mai mult timp. Tonifierea musculaturii (nu exagerată) dă o linie estetică, frumoasă corpului și poate corecta mici defecte (fund lăsat, sâni căzuți, gambe prea subțiri etc). Adică, pe măsură ce slăbești, nu vei arăta ca o fleașcă. Sportul în sine este un puternic antioxidant, protejând corpul de stresul oxidativ, ce face subiectul uneia din cele mai populare teorii ale îmbătrânirii.

Anti-ageing. Insist pe anti-age, pentru că un corp tânăr pentru mai mult timp înseamnă, în afară de ambalaj, și o sănătate mai bună. Sportul reglează multe procese metabolice, scade riscul de boli cardiovasculare sau ale altor boli cauzate de stilul de viață defectuos. Adică sportul moderat ține bolile departe, lăsându-te să te bucuri de viață.

În speranța că nu v-ați bucurat prea mult de procentaje și v-am dat motive mai multe să iubiți sportul, vreau să vă spun că mentalitatea ”mănânc ce vreau, că fac sport” este greșită și posibilele rezultate bune sunt de foarte scurtă durată. Eu văd la sport persoane cu aceeași obezitate de cel puțin un an, la care nu văd nicio schimbare, deși vin la sală. În opinia mea, problema lor majora este mâncarea, și până nu consultă un nutriționist să depisteze problemele și să creeze un stil alimentar personalizat, nu sunt sorți de izbândă.

Câteva mici trucuri. Ce nu v-am spus este că mai există un mic reglator al arderilor. Alimente care stimulează termogeneza, adică ce ne pot ajuta înainte de sport, la accelerarea metabolismului.

L-Carnitina. Acesta este un aminoacid (o fracțiune de proteină, ca să fie pe înțelesul tuturor), care ajută la mobilizarea grăsimilor de depozit și folosirea lor ca sursă de energie. În cazul în care nu v-ați desfătat cu prea mult dulce înainte de sală, l-carnitina vă ajută să ardeți din grăsimică mai bine. Nu spectaculos, dar orice ajutor e binevenit. Aceasta are însă beneficii mai importante, pe sistemul cardiovascular, susținând efortul, cu alte cuvinte – oferă mai multă energie. Luați-vă l-carnitina de foarte buna calitate, cea din hipermarket, la pliculet, este o porcarie și vă poate fi rau dupa ea (stare de oboseala exagerata a doua zi – nu, asta nu e l-carnitina). Puteți s-o găsiți la standurile cu suplimente pentru sportivi.

Ceaiul verde. Cafeina crește nițel arderile, iar polifenolii din ceai ajută la susținerea efortului fizic. Încercați cu ceaiuri de foarte bună calitate (vă recomand Sencha de aici, cu cod de reducere AR-0060, Matcha e deja categoria lux, dacă puteți s-o achiziționați, e perfect), contează enorm cum a fost recoltat ceaiul din arborele de ceai, cum a fost ambalat și de cât timp stă pe rafturi.

Boia iute. Există mai multe condimente care ridică puțintel arderile. Asigurați-vă de boia iute de calitate (preferabil ardei iuți uscați și dați la râșnița de cafea), adăugați-o în mâncare, în shake-uri… dacă vă permite stomacelul/ficatul.

Puteți încerca o combinație, să luați l-carnitina și ceai verde cu 20-30 minute înainte de sport. L-Carnitina fără sport, n-are niciun efect asupra greutății.

Acestea sunt niște adjuvante naturale, eu nu recomand pilule și prafuri de slăbit, tot ce nu poate fi integrat ca stil de viață, la încetarea folosirii, te aduce înapoi de unde ai plecat. Așa ca baza este alimentația, apoi exercițiul fizic ce trebuie să devină o experiență plăcută, iar, în timp, indispensabilă.

Eu combin eficient exercițiul cardio cu forța. Mărturisesc că la Club Moving (facebook Moving Cluj aici) îmi merge foarte bine partea de cardio și, de curând, m-am obișnuit mai mult cu aparatura de aici pentru exercițiile de tonifiere. Vă recomand cu drag să încercați cycling-ul – este minunat, alături de instructorii de cycling Moving, benzile de alergat (cu muzica antrenantă în urechi, să nu vă uitați căștile și să vă încărcați telefonul) – acestea sunt preferatele mele. Apoi mai sunt aparatele de fitness, cursurile de aerobic și… desigur, piscina, care tocmai a fost redeschisă, în urma lucrărilor de curățare/dezinfectare. Iar în momentul în care vor avea timp de plajă, trebuie să fim gata să ne vadă soarele!

club moving (1) club moving (2) club moving (3) club moving (4) club moving (6) club moving (9) club moving (10)

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (8)

  • Sport all the way! La mine e mai greu cu dulciurile, chiar nu pot sa ma abtin, dar sunt aproape in fiecare zi in sala de fitness, ori pe stadion, ori la cate o plimbare de 2 h, pe jos.
    Te pup, foarte bun articolul!

  • Viata are Gust, iti trebuie o resetare a metabolismului glucidic. Daca e ceva ce nu poti controla constant, nu este in regula. De exemplu, daca ti-e foarte pofta de o mancare, e ok. Dar daca iti e mereu pofta de dulce si nu te poti abtine, nu mai e ok. Creierul trebuie strunit, ca nu e dupa el, e dupa tine. Si invatat ca primeste dulce cand vrei tu, nu cand cere el insistent, anumite zaharuri

  • In prima poza, pozitia corpului este gresita. In felul in care stai tu, soliciti spatele prea mult si in timp vor aparea dureri de spate. Ai grija mai ales ca multi te iau ca si exemplu:)

  • Long time, no comment, dar să știii că am fost pe aici. La mine, din păcate, primăvara a venit cu o criză de lombara și cu un diagnostic sec: “posibilă hernie de disc”… Am interzis la alergat, ceea ce mi se pare o tortură. Nu pot să țopăi, să fac tot felul de mișcări. Făceam mișcare șase zile din șapte, acum sunt într-o oareșce depresie, dar tot nu mă las 🙂 Încer să fac ce pot, cât pot, la sala unde merg sau acasă. Să te bucuri cât de mult poți de sport, e minunat!

  • Buna Sigina,
    Mi-am inceput aventura “un stil de viata sanatos” in Ianuarie(am renuntat la dulciuri procesate,cand imi este pofta iau un Bounty de la Rawana si la fainoase,nu mai mananc dupa 6) iar de la 105 de cm in solduri am ajuns la 98.De la o perioada procesul meu de slabire este f lent si greoi asa ca m-am reapucat de aproape 2 saptamani de sala si totusi lucrurile stagneaza.Fac sport dimineata asa ca seara ma apuca fomita sau poftele.E ok sa mai iau o gustare dupa 6 ? ce imi propui ?
    Trec printr-o perioada de frustrare asa ca mi-ar prinde bine o incurajare,ceva dragut 🙂

  • anca, felicitari! este o reusita ce ai facut tu pana acum. nu stiu insa, cum mananci in restul zilei si ce faci, este greu sa iti spun ce si daca sa mananci dupa 6. tot ce pot sa iti spun e sa iei ultima masa cu 3 h inainte de culcare si, eventual, sa fie ceva vegetale care sa iti ofere fibre si sa iti umple stomacul. altfel, cel mai bine ar fi sa vii la cabinet, daca doresti, sa construim un plan cu cap, sa mergi inainte si sa nu pierzi ce ai facut.

  • Mananc 3 mese pe zi , uneori si gustari cand simt nevoia.Deobicei legume multe,verdeturi,seminte,carne de tara,oua de tara,uneori si orez integral,chiar imi dau silinta sa fiu cat mai sanatoasa pe termen lung.Fructe nu prea fiindca nu prea sunt fana lor dar imi plac cele care apar vara,putin necoapte asa.
    Multumesc frumos fiindca mi-ai raspuns,esti un om cald si dragalas 🙂
    p.s cand voi avea niste banuti deoparte,iti fac o vizita neaparat!

  • Nu pot sa imi dau seama asa, trebuie sa discut cu tine. Si sa imi vii cu analize 🙂 sa eliminam orice eventuala cauza medicala. spor!