Featured Nutritie&Sanatate Review

Îngrijirea părului: omega 3 și 6 insideout

Femeile au o dexteritate teribilă de a transforma mâncarea în tratamente naturale pentru frumusețe. În cazul meu, când vine vorba de păr sunt cel mai receptivă, cu pielea mai puțin. În afară de produse de top de îngrijire a părului, folosesc și… alimente de top, pentru că dacă ceva este bun pe interior, cu siguranță poate fi foarte bun și în exterior.

ulei_in_canepa_2

Uleiurile vegetale de cânepă și de in sunt cunoscute pentru conținutul bogat în acizi grași polinesaturați, în special acid alfalinoleic (precursor vegetal omega3) – o comoară polinesaturată și antiinflamatoare. Poate că uleiul de cânepă Canah vă sună cel mai cunoscut, însă nu este singura firmă producătoare de uleiuri de calitate. Două uleiuri de care m-am îndrăgostit sunt:

Uleiul de cânepă presat la rece NaturGreen (aveți și varianta Vitaquell), descriere: miros intens, personal dar agreabil. Este extrem de usor digerabil, fapt ce-l recomanda ca fiind ideal pentru vinegrette, asezonarea salatelor si elaborarea maionezelor sofisticate. In ultimul timp, este unul dintre cele mai utilizate uleiuri din lume în nutriție, dietetică si medicină naturistă. Conține o cantitate mare și perfect proporționată pentru organism din cei mai importanti acizi grasi esențiali de tip omega 3 (acid alpha-linoleic) și de tip omega 6 (acid linoleic).

Uleiul de semințe de in Vitaquell, cu descriere:  gust astringent-amarui și aromă specifică inului. Este gustos și în meniurile reci tradiționale (gustul merge la salate reci, brânzeturi și cartofi) dar și extrem de util în dietetica specială. Conține grăsimi extreme de valoroase, fiind cel mai bogat aliment în acid alfa-linolenic (55%) – cea mai importanta forma a acizilor omega 3-nesaturati. Este și motivul pentru care acest ulei foarte sensibil, trebuie păstrat maximum o lună după deschiderea sticlei și numai la frigider (ca și făina de in, râncezește repede ținut mult la temperatura bucătăriei și își pierde proprietățile).

Ambele uleiuri pot fi adăugate și în mancarea gătită, dar la sfârșit, în farfurie, când compoziția nu mai este atât de fierbinte, ca acizii grași benefici să nu se distrugă. Asta vă ajută în ceea ce am scris aici, dar și aici despre păr.

ulei_par

În afară de mâncare, eu folosesc aceste uleiuri ca mască de păr. În special pentru scalp, dar și pe lungimea firului de păr. Este deosebit pentru părul uscat, degradat, dar și pentru părul normal, când și când.

Mască simplă: aplic uleiul pe cărări, să mă asigur că ajunge pe toată pielea capului. Apoi masez cu degetele bine, pentru a activa circulația scalpului și a ajuta uleiul să intre în piele. Excesul îl întind pe lungimea firului de păr (că, deh, trebuie distribuit bine, să nu facem pradă) și mai adaug apoi, din sticlă, dacă este cazul. Pentru scalpul uscat, mai ales decolorat sau agresat, este genial pentru că omega3 este antiinflamator, calmează, hidratează și ajută pielea capului să se repare mai repede. Eu cred că trebuie încercat de toate persoanele care au probleme cu mătreața + cele ca mine, care au probleme doar la decolorare cu uscăciunea excesivă scalpului.

masca_par_avocado

Mască ulei in/cânepă + avocado: o idee genială mi-a venit — să amestec mononesaturatele cu polinesaturatele. Probabil nu sunt prima căreia i-a tunat asta, dar având în vedere ce mult iubesc eu efectul uleiului de măsline extravirgin pe părul meu, m-am gândit să fac o combinație îmbunătățită: avocado conține același tip de grăsimi ca uleiul de măsline (mononesaturate – de aceea combinația de avocado + ulei măsline este redundantă!!!!), iar guacamole nu poate fi dumnezeiesc doar pentru papilele gustative, ci și pentru păr. Așa că am sacrificat două din fructele mele de avocado lăsate la înmuiat pentru pasta de guacamole de la dejun și l-am pisat cu ulei de seminte de in. Iese o compoziție păstoasă, verde, cu care ar fi bine să dormi în cap, dacă poți.

Cât las măștile pe păr: de seara până dimineața. În principiu, maximum de absorbție este atins când nu mai vezi uleiul că se prelinge, ci părul arată efectiv ca îngrășat. Cam ca și părul gras când este foarte nespălat, să zicem, doar că este altul contextul 😀 Însă cum eu vreau să obțin maximum de efect, dorm cu măștile în cap. Pentru asta, e nevoie să îți protejezi perna și patul de muruială astfel:

– elastic de păr/clemă, să aduni tot părul în vârful capului
– cască cosmetică (optional)
– neapărat o pungă care nu foșește tare, poate chiar folie alimentară
– caciuliță fixă (dar nu foarte strânsă)
– prosop imens, de învelit perna

Nu sună ca o noapte comodă, dar: dacă îți izolezi bine părul sub pungă sau folie (ai grijă ca folia să prindă piele neuleiată, să nu alunece), nu prea are cum sa murdărească nimic sau să îți deranjeze somnul pufos. Dacă punga nu e foșnitoare, nu te deranjează la urechi, în timpul somnului. În plus, ține căldură, facilitând absorbția uleiului.

E important să faci asta când ai timp să îl speli a doua zi dimineața. Asta dacă nu ești matinală și poți să te trezești cu mult mai repede pentru asta.

ulei_in_canepa

Șamponarea cu ulei de cânepă și in. Încă o șmecherie pe care o mai fac e să pun uleiul în șampon. Pentru aceleași efecte, calmante, antiinflamatorii, dar și pentru clăbuceala aceea groasă și consistentă. Acum m-am scăpat de șampoanele normale, am doar de uz profesional sau dermocosmetice, dar un ulei de acesta poate îmbunătăți drastic efectul unui șampon obișnuit. Și dacă tot suntem la șamponare, tot pentru scalp cu probleme încerc acum BlueCap șampon (și capsule). Ce e foarte mișto la șamponul Blue Cap e că oferă o senzație unică, mentolată, scalpului, parcă îți crește o tufă de mentă în cap instant. Cred că e grozav de refreshing vara! N-am mai simțit așa ceva, deși este în scop calmant, dermatocosmetic.

Cod de reducere pentru farmaciaortomoleculara.ro AR-0060. 

Foto: Amalia Talihan

decolorare_syoss_sigina

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (1)

  • Am folosit si eu samponul Blue Cap insa mie nu mi a dat rezultate asa ca acum folosesc tot un dermatocosmetic (recomandat in farmacie de un consultant specializat) de la Novophane.
    Cand puneam masca pe par nu stateam peste noapte cu ea, ci numai vreo 1-2ore.Multumesc pt sfaturi!