Blond Hair Featured Nutritie&Sanatate

Ce cere părul de mâncare

nutritia parului

Cu toții vrem un păr rezistent și sănătos. Pentru că firul nu se regenerează, este important să creștem un fir de calitate cu ajutorul unei nutriții adecvate.

Este important să știm de ce nutrienți are nevoie părul cel mai mult pentru a crește. În capul listei sunt proteinele, deoarece părul este 97% proteine. Acestea sunt, ”cărămizile” care construiesc noi fire de păr și un aport insuficient de proteine poate cauza schimbarea texturii părului și depigmentarea acestuia. Componenta majoră este keratina, care oferă rezistența și elasticitatea. Keratina este formată din aminoacizi, în principal cisteină. Consumul variat și zilnic de proteine va asigura aminoacizii necesari. Acesta va include surse animale: carne de pasăre, pește, fructe de mare (unde există acces), carne roșie, ouă, lactate; și surse vegetale: nuci/semințe și leguminoase.

proteine

Lipidele (grăsimile) reprezintă aproximativ 3% din firul de păr. Este nevoie de lipide de calitate, în special de omega-3 (ulei de pește). Lipidele intră în membranele celulare ale scalpului și ajută la formarea sebumului care îl protejează pe acesta și firul de păr. Deficiența de grăsimi de calitate poate duce la eczemă sau dermatită. Recomand în acest sens consumul de pește (somon, pești mici cum sunt sardinele, hering etc) și de semințe bogate în omega-3 vegetal cum sunt semințele de chia, in, cânepă, nucile, semințele de dovleac, cerealele integrale, avocado pentru mononesaturate.

Food with unsaturated fats

Apa e cam 12-15% din compoziția părului. Asigură volumul plasmatic și este cărăușul nutriențlor, de aceea ingestia necesarului de apă este important (1,5-2 l/zi). Apa, împreună cu fibrele alimentare, elimină toxinele din organism, favorizând absorbția optimă a nutrienților. Fibrele asigură si sănătatea sistemului digestiv, în același scop. Toxinele, printre care și metalele grele, se acumulează în păr și unghii, și pot fi cauza unor probleme ale părului, pielii, unghiilor. Necesarul de fibre este aproximativ 24 g/zi.

bea apa

Vitamine și minerale.

vitamine_minerale

Vitamina A ajută la formarea sebumului și e antioxidant liposolubil. Deficiența poate produce mătreață. Excesul de vitamina A poate duce la căderea părului (rareori alimentar, cel mai des prin suplimentare excesivă). Surse animale: ficat, pește, lactate (integrale!), ouă. surse vegetale: morcovi, spanac, roșii.

produse lactate

Complexul de vitamine B are multiple funcții: unele combat căderea părului (B7 sau biotina), altele participă la sinteza de keratină, altele ameliorează circulația sanguină a scalpului (B6, B12 și folații). B6 participă în sinteza de melanină, cea care pigmentează firul de păr. Vitaminele B lucrează împreună, așa că deficiența uneia din ele poate perturba buna funcționare a întregului grup. Recomand nucile (tiamină și biotină), lactate (riboflavina si acid pantotenic), somon sălbatic(niacină), spanac (folați), B12 – ficat, gălbenuș de ou. B6 se găsește în unele din cele mai sus menționate și polenul (dacă nu aveți alergie), conține aproape tot complexul de B-uri.

Vitamina C ajută la stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului și întreține capilarele care hrănesc foliculii. Deficiența de vitamina C este rar întâlnită la noi, iar sursele sunt aproape toate fructele și legumele crude (fructe de pădure, măceșe, pătrunjel verde etc).

Vitamina E este un antioxidant liposolubil, ca vitamina A. Ea protejează sebumul si membranele celulare de agresiuni și stres oxidativ. De asemenea, îmbunătățește circulația sanguină a scalpului, cea care asigură oxigenarea și nutritrea rădăcinii. Vitamine E se găsește în germeni de grâu, semințe și oleaginoase (semințe de floarea soarelui, nuci etc), ulei de măsline, avocado, prune, piersici, spanac, varză, roșii sparanghel și altele.

Pentru că eșențele tari se țin în sticluțe mici, avem nevoie de mici doze din anumite minerale care determină tot procesul de creștere, de la rata de creștere a părului, la pigmentare și textură. Între acestea, se disting:

Fierul, cu rol în transportul oxigenului către foliculi. Căderea părului poate fi asociată cu anemia feriprivă, unde e nevoie de suplimentare cu fier (și vitamina C, în același timp, pe stomacul gol). Între alimentele bogate în fier sunt carnea roșie, ficatul, spanacul, ouăle, fructe de mare. Cuprul are un rol asemănător fierului, intrând în compoziția hemoglobinei. În plus, contribuie la structura și pigmentarea firului de păr. Deficiența de cupru e rar întâlnită, suplimentarea cu zinc sau factori genetici pot reprezenta o problema în absorbția acestuia. O dietă echilibrată asigură atât necesarul de cupru, cât și al tuturor nutrienților mai sus menționați. Seleniul este un mineral cu rol antioxidant, ce oferă suplețe și elasticitate scalpului. Este nevoie doar de urme de seleniu, prea mult seleniu poate cauza căderea părului. Seleniul se găsește în oleaginoase, somon, grâu întergral, usturoi, ouă, ton. Siliciul (siliconul) ar trebui să existe din abundență în alimente, dar multe alimente actuale sunt mai sărace în nutrienți decât obișnuiau să fie cândva. Siliciul este localizat în păr și piele, în concentrații mai mari. Acesta este folosit de către corp pentru a forma colagenul. Surse alimentare de siliciu sunt cerealele integrale, rădăcinoase, banane, soia și multe altele. Sulful intră în compoziția cisteinei, un aminoacid crucial în creșterea unui păr mai lung și mai rezistent. Sulful se găsește în carne, lactate, ouă, pește, ceapă și usturoi. Zincul are rol antioxidant, care luptă împotriva distrugerilor celulare. Suplimentarea cu zinc poate cauza deficiență de cupru, iar asigurarea unei cantități adecvate prin dietă face suplimentarea inutilă.  Zincul se găsește în fructele de mare, carne de miel, ouă, cereale integrale și oleaginoase (nuci/semințe).

par-blond-decolorat-3 jaguar-thermocut-raul-tisa-12

Pentru că postarea a fost destul de tehnică, poate puțin aridă, am încercat să simplific totul prin a menționa cam aceleași alimente din fiecare grupă alimentară, care conțin majoritatea sau toate elementele de mai sus. Desigur că mai sunt și altele. Având un regim alimentar complet și echilibrat, vom asigura scalpului tot ce are nevoie să scoată la iveală un păr superb, debordând de sănătate. În condiții normale, în care nu suferim pierderi masive de vitamine, minerale sau alți nutrienți, suplimentarea nu ar trebui să fie necesară, astfel că nu trebuie să ne facem griji că am consuma prea mult dintr-un element. Densitatea nutrienților din alimente, în scădere, în unele dintre acestea, pot pune problema folosirii nutricosmeticelor (complex pentru păr și unghii). Cu toate acestea, recomand precauție în folosirea lor și încurajez un regim alimentar divers. Alături de acesta, sportul aduce un beneficiu maxim prin ameliorarea circulației sanguine la toate nivelurile.
Citește partea I – Cunoaște-ți părul.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (2)

  • Buna. Am o nelamurire: compozitia parului conform articolului ar fi proteine 97%, lipide 3%, apa 12-15%. Nu ar trebui sa iasa 100% in final? Inseamna ca ceva e supraevaluat. Multumesc anticipat pentru lamurire.

  • Roxana, actually cam variaza, atat lipidele cat si apa. Asa am gasit in sursele citite, marturisesc ca cred ca nivelul de apa e cel mai repejor “ajustabil”. Buna observatie