Învățatul pentru sesiune și alte responsabilități nu mi-au permis să fiu de la începutul evenimentului acolo, însă cred am picat exact la temele care au cât de cât legătură cu lumea mea. Și, fiindcă o să povestim de TedxCluj din perspectiva așa zis „frivolă”, vă invit să țineți pasul cu treburile serioase de la TedxCluj la Aronet pe blog, care a transmis ideile cele mai mișto aproape live. Cât de curând vor fi urcate prezentările și videourile și pe site-ul TedxCluj, astfel încât vă veți putea construi o perspectivă a evenimentului ca și cum ați fi fost acolo. Am ajuns cam pe la pauza de masă (deși credeam că am ratat-o, neavând programul la mine) la casinoul proaspăt renovat/reconstruit din Parcul Central din Cluj. Construcția arată fenomenal (yeah, vintage-like :)) ), deși nu pot să trec cu vederea tăierea unor copaci din fața vechiului cazino, care erau extrem de pitorești. În fine, locația aleasă e superbă, în mijlocul verdeții, cu un pavaj larg afară, la soare. Masa se prezenta pe program ca ”healthy lunch” – mi-am zis că e grozav, îmi și imaginam cum se înghesuie românii, și cum vorlăsa pe altii pe dinafară, dar n-a fost așa. Capitolul masă m-a impresionat pozitiv: am aflat că mâncarea era ecologică, asigurată de o firmă de catering al cărui nume nu mi-l mai amintesc, din păcate, iar oamenii au fost civilizați. Într-adevăr, avea gust bun. A fost o mâncare ușoară și foarte diversă și, cel mai important, abundentă. Nu cred că au rămas oameni pe dinafară cu masa. Au fost și fructe – pepene roșu gustos, chiar cu gust, bănuiesc că tot bio, pepene galben, struguri. Partea proastă e că au servit fructele după mâncare, iar asta nu se face. Am gustat puțin din pepenele roșu să văd cum e, dar de fructe nu m-am putut bucura, că eu nu le mănânc niciodată după masă. A fost și cheesecake cu fructe de pădure – arăta bine. Partea de ”lunch” a ieșit grozav de bine, în sensul că dacă se termina din tăvi, se mai aduceau altele. Excelent, papa sănătos. A început partea de după masă, iar pentru mine discursul lui Istvan Câmpan a fost ca o mănușă: despre atelierul său de design, creație – my kind of stuff. Istvan Câmpan a participat (și participă) la târgul vintage cu niște pantofi din piele, pictați manual fantastici (îi găsiți, cred, în video-ul realizat la OH SO CHIC). Mi-a plăcut enorm naturalețea lui Istvan și cred că și publicului, fiindcă a fost cel mai aplaudat speaker din partea de Ted la care am asistat. Deși spunea că nu e obișnuit să vorbească în public, discursul său a fost coerent și super interesant: a vorbit despre ce face în atelierul său de creație, despre colaborarea cu colegii lui, despre faptul că felul în care ne îmbrăcăm trebuie să ne reprezinte, altfel ne simțim stânjeniți vizibil într-o ținută care nu e ”de a noastră”. De asemenea, a apreciat că Clujul a început să se îmbrace foarte bine. Vezi mai multe despre prezentarea lui pe site-ul TedXCluj, când va fi încărcată. A urmat Rarita Zbranca, fondatoarea Fabricii de Pensule, apoi Dani Otil și Juan Cajiao. Pe toți îi veți putea găsi pe site.
În ceea ce privește vestimentația la TedxCluj, mă aștept ca măcar organizatorii să fie îmbrăcați mai fancy. De acord cu Istvan că omul trebuie să se simtă comod în hainele sale, dar cred că fiecare persoană poate să-și găsească o ținută mai specială și comodă. Altfel, mie, ca invitat, mi s-a părut foarte ok organizarea, ambianța foarte plăcută (chiar dacă merg singură la un astfel de eveniment, acolo sunt automat între oameni pe care-i cunosc și majoritatea îmi sunt dragi). Așa că m-am simțit între prieteni, chiar dacă a fost și multă lume necunoscută mie. Și e foarte fain să asculți oameni care au făcut ceva în viața asta, să le auzi ideile. Cam atât din perspectiva mea, nu ratați următoarea ediție TedxCluj, pentru că merită participarea.
Comments (6)
ah, mi-e asa de ciuda ca am ratat evenimente asa de importante in Cj…:(….arata de vis tot ce ne arati aici. Da auzi, de ce nu papi fructe dupa masa ?
stilistele, acolo unde ai fost tu a fost muuult mai frumos:) dupa ce mananci nu e voie sa mannci fructe:) fructele se mananca intre mese, la cam 2 ore dupa masa sau inainte de masa cu vreo ora. Ele se digera mai repede decat mancarea si peste mancare incepe sa fermenteze, te balonezi si au reactii nedorite cu alti compusi din mancarea ingerata inainte. Nu se mananca nici ca desert never ever 🙂 La fel si daca ai servit o masa cu legume si leguminoase, sunt foarte rare combinatiile de fructe sau legume care chiar merg (de ex mar cu morcov). In rest nici legumele si fructele nu se combina intre ele.
Foarte adevarat ce ai spus Sigina despre mancatul fructelor ca si gustare nu ca si desert, la fel procedez si eu.
I-auzi, am aflat si eu cv de bine :)) fara fructe dupa masa :)):D
Koko, dupa mancare, sper ca s-a inteles, nu “dupa amiaza” 😛