Lifestyle

Ce aveau în comun Whitney Huston și Michael Jackson? Xanax.

Probabil că aveau multe în comun, însă n-am putut să nu remarc ceva în plus față de ce știam cu toții până acum. Diva și regele pop aveau în comun xanaxul, un anxiolitic foarte puternic și foarte păcătos – e un relaxant extrem de eficient pe moment, îi ajută pe cei care suferă de atacuri de panică si anxietate să se simtă și ei normal, pentru o vreme. De asemenea, poate avea un efect benefic temporar și împotriva depresiei, care e mai cunoscută decât tulburarea anxioasă (nu și înțeleasă, neapărat, de cei care nu sunt prea empatici sau care n-au trecut prin ea). De ce merg aceste două tulburări mână în mână? Sunt localizate amandouă în centrul afectiv din creier, sistemul limbic. Majoritatea personelor care suferă de anxietate prezintă uneori și o componentă depresivă și invers. De obicei e predomină una, depinde de la caz la caz, că suntem unici. Medicamentul (alprazolam sau xanax) se eliberează de către medicul psihiatru și se administrează pe o perioadă foarte scurtă de timp (o săptămână, maxim două), deoarece creează dependență. Organismul se obișnuiește cu substanța și cere mai mult și mai mult…, deoarece cauza anxietății nu prea poate fi înlăturată așa ușor ca o răceală, iar panica se reinstalează, poate mai pronunțat. Adică nu tratează cauza, ci efectul. Logica este ca în acel interval în care te sedezi să urmezi terapie psihologică, însă să fim serioși, majoritatea cabinetelor de psihoterapie sunt un adevărat circ. Pshoterapeuții cu adevărat buni sunt foarte puțini și nu foarte vizibili pe piață.

Vă scriu aceste lucruri fiindcă nu numai vedetele suferă de aceste tulburări ci și oamenii obișnuiți, oamenii de lângă noi. Doar că nu se vede. Anxietatea nu e ca o răceală, să poți să îi explici omului de ce nu ai stare, de ce nu vrei să ieși din casă, de ce nu poți merge în anumite locuri, de ce ești extrem de obosit, de ce nu dormi bine și muuulte alte simptome. Fiindcă nu poți explica ceva cuiva ca să înțeleagă ce se petrece cu tine, dacă acea persoană n-a trecut prin asta. O răceală știe toată lumea cum e, nu-i așa?

Totuși, anxietatea macină tot mai multe persoane și poate chiar să omoare. Dozele crescânde de medicamente nenorocesc ficatul. Am văzut o mulțime de cazuri de agest gen, cu oameni disperați, care au apelat la tratamente alternative, fiindcă medicina clasică nu ajută. Și au fost singura lor șansă să scape de chin. E foarte greu să trăiești cu o problemă care nu se vede. Dacă aveți probleme de anxietate sau de depresie sau orice alte tulburări, apelați cu încredere la metodele alternative. Ce am văzut eu că a avut rezultate extraordinare în multe cazuri și la persoane diferite a fost tratamentul homeopat sau remediile florale bach. Desigur, unii pshiterapeuți și unele metode de terapie moderne, care tratează individul ca întreg, nu ca organ, sunt alternative eficiente.

Dacă aveți probleme de acest gen nu vă dați bătuți, există soluții, de aceea se numește ”tulburare” fiindcă e trecătoare, deși pare că nu mai trece niciodată. Vă pot direcționa la mama mea, medic primar interne și medicină alternativă, dacă nu cunoașteți un terapeut bun.

Până una alta, stați foarte departe de Xanax, folosiți în schimb ceaiul concetrat de tei – vrac, nu pliculețe!!! Și capsulele antistress (cele pe baza de tei, nu altceva), extractele naturale fac foarte bine și nu au efecte secundare. După părerea mea, teiul nu poate fi egalat nici de pasiflora nici de altceva și e cel mai apropiat efect de liniștire de Xanax.

Deci DA homeopatie, DA remedii florale Bach, DA anumitor terapii alternative. La ce trebuie să aveți grijă: homeopatia e o foarte, foarte grea, nu orice medic care are diplomă de homeopat sau pretinde că e homeopat știe cu adevărat homeopatie. Dacă nu e om un foarte pasionat de asta n-o să știe mare lucru, îți va da remediul greșit = nu vei observa nicio ameliorare. Oamenii de genul acesta strică reputația homeopatiei care e absolut magnifică.

P.S. Daca vreti puteti lasa comentarii cu nume anonim, adresa e vizibila doar pentru mine. Imi puteti trimite si mail.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (26)

  • Homeopatie? Imi vine foarte greu sa inteleg cum cineva mai crede in asa ceva, cu atat mai putin cineva cu educatie.

    Food for thought: http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U

  • eu cred in homeopatie, sunt multe combinatii de picaturi sau pastile pe baza de plante, care actioneaza mai greu dar actioneaza natural si fara dependente, am in familie o pers care a avut problemele de mai sus si a avut ambitia sa treaca de la chimicale la plante prin ceaiuri, picaturi si pastile si acum e mult mai bine si cu mult mai lucid.

  • Homeopatia si tratamentele naturiste sunt lucruri complet diferite.

  • Daca e sa ne gandim strict din punct de vedere chimic si farmacologic, remediile homeopate nu au niciun sens, e greu sa ne imaginam cum ar putea actiona acestea in organism. De fapt nici nu se cunoaste mecanismul exact de actiune. Insa totusi cred ca este un sambure de adevar si in homeopatie si ma gandesc la scoarta de China, de la care a pornit totul, pe care Hahnemann si-a autoadministrat-o si a observat ca provoaca simptomele malariei la omul sanatos, ea fiind folosita pentru tratarea malariei si in medicina clasica. Si ceea ce imi place cel mai mult la homeopatie este ca ofera remedii individualizate si trateaza bolnavi si nu boli, ceea ce ii lipseste alopatiei, unde totul este standardizat. Totusi eu nu m-as baza pe homeopatie, decat poate pentru afectiuni minore. Sunt curioasa ce sunt remediile florale Bach, poate ai sa scrii mai multe intr-o zi:)

  • @Alexandra, tocmai, daca ai suficienta informatie e mai usor sa optezi pentru una si alta. Nu prea ma intereseaza scepticii.

  • De ce era nevoie de numele a 2 mari artisti in acest articol? In primul rand, ar trebui sa ne aducem aminte de melodiile lor superbe…

  • Andra, atitudinea ta mi se pare echilibrata. Poate, intr-o zi o sa scriu. Nu as vrea totusi sa imi scindez cititorii, deoarece, pana la urma, e o chestiune de optiune. Cand vezi ca nu te mai poatre ajuta cu nimic medicina clasica, alegi, ca n-ai ce face 🙂

  • @Alexandra, pt al doilea raspuns, da si nu. Asa cum acum 15 ani auzeam ca tratamentele naturiste sunt apa de ploaie de la medici care acum o apreciaza, probabil asa vom auzi si despre homeopatie. Doar ca ne ia multisor pana sa ne miscam.

  • elena, fiindca imi pare foarte rau pentru ei, desigur, michael mai avea muuulte alte big NO NO in materie de medicatie, si cu putina deschidere lucrurile ar fi putut sa fie altfel si pentru ei, si pentru alti oameni de care presa nu stie.

  • imi place ca te-ai pronuntat inaintea tututor testelor toxicologice si stii deja ce lua whitney…probabil ai fost tu pe acolo si te-ai uitat in geanta ei? stii cat dureaza testele alea pana sa spui clar asta lua si din cauza asta a murit??? sau ce combinatie si in ce doza?

  • nena scumpa, nu am spus ca din cauza asta a murit, eu spun ca de anxietate poti sa mori. ca de depresie, de altfel. iar ea si michael luau si xanax, cine stie printre cate altele. citeste, te rog, cu atentie data viitoare.

  • Anxietatea si toate variantele sale (atacurile de panica, fobiile, OCD) apar datorita unui deficient biologic de neurotransmitatori. Fiziopatologic e un fenomen complicat, daca nu chiar imposibil de inteles pe deplin.La medicina se studiaza un semestru intreg la farmacologie si un alt semestru la psihiatrie, deci un an in total. Fiindca problema e biologica, nu are nici un sens sa incerci sa tratezi asa ceva cu plante. E nevoie de medicatie foarte atent supravegheata de psihiatru + psihoterapie pentru a scadea efectele fizice ale anxietatii (hipertensiune, palpitatii, spasme musculare etc.). Organismul are nevoie de acei neurotransmitatori pentru a functiona normal si orice combinatii homeopate incerci nu au cum sa dea acelasi efect ca o substanta administrata tintit asupra cauzei patologice. Sunt total de acord cu tratamentele naturiste cand vine vorba de gripa, sau de arsuri usoare, anumite boli ale pielii. Deci chestii light, cum s-ar zice. Dar unui pacient precum cei doi de care zici, care erau tot timpul in atentia presei, urmariti si sub un stres continuu mult mai intens decat noi am putea concepe, teiul nu ar avea nici un efect. Problema la ambii a fost ca nu au tinut tratamentul sub control si aveau in antecedente abuzul si dependenta de droguri. Iar ei nu au stiut cum sa se controleze. Pacat ca facem parte dintr-o generatie care va vedea cum se sting absolut toate starurile care merita sa fie pe scena.

  • @feather, multumesc pentru interventie. Nu numai ei scapa de sub control medicatia, ci cam toti cei cu care am venit eu in contact. Teiul nu inlocuieste xanaxul, dar e cel mai eficient dintre plante, subliniez asta. Si e un ajutor de nadejde pentru cei care doresc sa inceapa sa se lase de xanax, treptat, urmand o terapie alternativa.

  • Dragele mele, acest post nu e destinat polemicilor interminabile, e un post dedicat acelora care au aceasta problema si isi doresc un altfel de ajutor, unul real, acelora pe care îi interesează cum să scape de xanax și nu o competiție de cine știe cel mai multe. Din partea mea, mă lipseam de acest post, eu am toate legăturile care să mă ajute în caz de probleme pe mine și cunoscuții mei, însă am vrut să întind o mână și celor care n-au. Din acest moment raspund doar celor pe care ii pot ajuta, in vreun fel, aici sau pe mail. Multumesc pentru intelegere.

  • Foarte buna aceasta postare si pacat ca se nasc polemici inutile cand de fapt ar trebui sa ne axam pe mesajul transmis de Sigina. Anxietatea si depresia sunt bolile secolului si ale generatiei tinere as zice. Imi dau seama ca societatea romaneasca inca nu este pregatita sa accepte acest gen de tulburari si asta ii face pe cei care sufera de aceste afectiuni sa se izoleze si mai mult in loc sa fie ajutati sa inteleaga ce se intample cu ei.
    Produsele naturiste si-au confirmat beneficiile cu sute de ani inainte de a aparea medicina alopata. Chiar daca unele tratamente naturiste isi fac efectul mai lent, nu au niciun efect secundar pe termen lung, pe cand daca va uitati la efectele adverese la un simplu algocalmin…

  • Sigina, m-am bucurat extrem de tare citind articolul tau. Tulburarile depresiv-anxioase si cele de panica sunt intr-adevar extrem de raspandite, si din pacate prea putin cunoscute. Si mai putin se vorbeste deschis despre ele. Frica de a fi catalogat drept “nebun” ori neintelegerea vizavi de astfel de afectiuni ca fiind reale, si nu doar “inchipuite”, sunt la ordinea zilea.
    Despre Xanax, am o parere moderata. O schema de tratament corect prescrisa – in urma unor investigatii medicale care sa inlature alte cauze posibile ale simptomelor (etapa care, din cate stiu, este des ignorata, chiar si de catre unii psihiatri) – si un comportament responsabil al pacientului, lipsit de abuzuri, le consider benefice si de real ajutor. Exact cum spunea si Feather.
    Iar psihoterapia este la fel de importanta. Nu stiu daca psihoterapeutii cu adevarat buni sunt multi sau putini, eu cunosc personal astfel de oameni extraordinari, pasionati de munca lor, atat de pasionati incat beneficiile financiare cad pe plan secund. Subliniez ca ii cunosc personal, nu vorbesc din auzite. Dar iti dau dreptate ca au prea putina vizibilitate pe piata, si in general psihoterapia este evitata din cauza aceluiasi stigmat si i se acorda prea putin credit.
    Pe de alta parte, nici macar un psihoterapeut foarte bun nu-s face singur treaba, ci in parteneriat cu clientul. Cunosc indeajuns de bine subiectul asta incat sa pot afirma ca sunt cazuri in care exact clientul este un factor care ingreuneaza terapia, asteptandu-se la “retete”magice care sa ii ia problemele cu mana, si depune prea putin efort in propriul proces de echilibrare.
    Nu neg cele spuse de tine, cu siguranta terapiile alternative functioneaza pentru anumite persoane, dar nu sunt atat de categorica in privinta Xanaxului. Sunt cazuri in care bolnavul traieste zi de zi intr-un mediu care ii agraveaza problemele, chiar si lucruri precum atitudinea celor apropiati fata de tulburarea sa – daca e una de negare sau de respingere- o acutizeaza, sunt cazuri in care o trauma este resimtita atat de profund incat produsele naturiste nu actioneaza atat de eficace.
    Eu pledez pentru o atitudine responsabila a persoanei anxioase, depresive, si/sau cu atacuri de panica. Responsabilitate fata de sine, si respect pentru sine. Pentru corpul sau, pentru psihicul sau, pentru viata sa. Cand suferi de asa ceva, poate fi atat de destabilizator incat disperarea si frica ingreuneaza sau anuleaza comportamentul rational, insa nici Xanaxul, nici ceaiul de tei si nici terapeutul nu “vindeca” nimic daca bolnavul asteapta ca “vindecarea” sa vina de la ele.
    Pentru un om responsabil, cu respect fata de sine si acceptare si intelegere fata de tulburarea sa, insa, si Xanaxul, si alte tipuri de terapii, pot functiona, fara a se transforma in dependente.

  • Kandia, de acord cu tine, am vrut sa subliniez periculozitatea medicamentului, eu nu prea cunosc cazuri care sa nu fi trecut la dependenta. Dar cunosc cazuri care au reusit sa nici nu ajunga sa il foloseasca datorita homeopatiei sau a remediilor Bach. Mai sunt si alte alternative, sunt de acord.

  • draga mea, nu am inteles bine daca tu suferi sau nu de anxietate si daca o tratezi cu ceai. eu am suferit multi ani nu doar de anxietate simpla, ci mi-a dereglat tot sistemul digestiv aceasta boala. Practic ajunsesem sa ma hranesc cu perfuzii si eram o umbra. 30 kg sub inaltime. Mi-am revenit cu greu, cu tratament de la psihiatru si in paralel sedinte la psiholog. Cu tratamentul potrivit am dus o viata normala. Acum, am reusit sa ma “intaresc ” si din interior si de doua luni pot spune mandra ca nu am mai luat nici o pastila.
    Pe mine nu m-au ajutat remediile naturiste. Te-as ruga sa nu mai dai sfaturi nefondate pt ca daca ai fi fost in situatia mea ai fi vazut ca nu te ajuta un simplu ceai de tei sau extract de tei sau whatever.Nici macar extraveralul. Si eu am incercat pt ca partilele acelea de la psihiatru intr-adevar sunt f toxice. Ceea ce luam eu putea duce in timp la diabet. bine ca am scapat!

  • cel mai bine ar fi sa te limitezi la chestii de competenta ta. sau esti doctor sau ai suferit de asta? iti sta mai bine in rolul de sfatuitor pe teme cosmetice. atunci te citesc cu placere. dar te rog nu deveni o a doua monica tatoiu care le stie pe toate . no offence

  • Faceti bine si nu mai sfatuiti persoane cu probleme serioase de sanatate sa renunte la tratamentele alopate care au rezultate masurabile si reale, chiar daca acestea nu pot promite sa faca ‘minunile’ pe care le promit remediile alternative. Acestea din urma pot avea un anumit rol sau pot demonstra anumite beneficii, dar in niciun caz nu pot inlocui un tratament medical serios, mai ales cand sunt urmate dupa ureche. Am cunoscut prea multe cazuri de pacienti care au renuntat la schemele lor de tratament alopat pentru afectiuni foarte grave precum cancerul, incurajati fiind de diverse personaje care au vizibilitate in media romaneasca, doar pentru ca rezultatul sa fie unul dezastruos pentru sanatatea lor sau chiar tragic. AVETI MAI MULTA GRIJA!!!

  • Scumpa mea…ma bucur mult pt ca ai postat asta…am nevoie de tine…adica de mama ta…Uite,ieri i s-a prescris mamei mele medicamentul asta si citind postul tau am rugat-o sa nu inceapa tratamentul pana nu vb cu mama ta….te rog ajuta ma….pup..

  • Gratiela, musai sa mearga la cabinet. E cel mai profi asa.

  • ok sigina,dar cum putem lua legatura cu ea?imi dai un nr de telefon?

  • Buna seara,am si eu probleme cu anxietatea si depresia de 10 ani,la inceput recidiva o data la 3-4 ani acum recidiveaza in fiecare an si numai vara.Am urmat un tratament alopat dar exact cum spun si altii nu vindeca cauza.Credeti ca daca as urma un tratament homeopat impreuna cu terapia bach m-as vindeca?Astept un sfat.Va multumesc foarte mult.Seara frumoasa.

  • vasilescu angela, parerea mea este ca, daca ai un homeopat bun, nu mai ai nevoie de bach. Doar ca homeopati buni la noi in tara sunt doar 3-4. La Cluj, Iasi si Bucuresti, doar ca eu nu ii stiu personal pe cei din iasi si bucuresti. Si da, consider ca actualmente numai homeopatia si psihoterapia facuta de psihoterapeut bun pot sa ajute. Medicamentele sunt o solutie temporara de ameliorare a efectelor (vai si amar, cu o tona de efecte secundare) si nu a cauzei, indiferent ce ar sustine marii iubitori ai alopatei 100%

  • Xanaxul e printre cele mai slabe anti-anxialitice de pe piata. Nu poti sa mori de la supra-doza de xanax. Creeaza dependenta de tip placebo, nimic in comun cu alcoolul, tutunul etc.. Vorbesc din proprie experienta, am luat xanax 2 ani, n-am avut nici o dificultate in a ma lasa din cand in cand si de tot.
    Motivul pentru care au murit cei 2 mentionati mai sus este acela ca au amestecat xanax-ul(benzodiazepan) cu alcool si droguri ceea ce este extrem de periculos chiar si in cantitati mici,