Nutritie&Sanatate

Homeopatia – o alternativă preţioasă de tratament

Homeopatia, ramură a medicinei alternative, a devenit din ce în ce mai populară. Mulţi oameni îşi găsesc rezolvarea problemelor în remediile homeopate bine administrate, probleme care în medicina clasică cu greu s-ar fi putut rezolva sau nu s-ar fi rezolvat în întregime.

sursă foto

Termenul este de origine greacă, homoios – asemănător şi pathos – suferinţă. Homeopatia este o metodă de tratament bazată pe principiul similitudinii, care spune că orice substanţă, care în doze mari poate produce un tablou de boala la un om sănătos, poate vindeca, în doze mici, acelaşi tablou de boală la o persoană suferindă, defineşte Sorina Soescu, medic homeopat (101 întrebări despre homeopatie, p. 11) Cu alte cuvinte, “cui pe cui scoate”. Cei doi poli importanţi ai homeopatiei sunt Samuel Hahnemann (1755-1843) şi George Vithoulkas în prezent, câştigătorul premiului Nobel pentru medicină alternativă.

Homeopatia a pătruns în România în 1981, prin contribuţia esenţială a dlui profesor dr., pe atunci conferenţiar, Honorius Popescu, de la Facultatea de Farmacie (farmacologie), UMF, Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre homeopatia în România pot fi găsite în cartea pe care a publicat-o de curând şi la a cărei prezentare am avut onoarea să asist, Homeopatia în România – pagini de istorie, în colaborare cu Raluca Daniela Praţa, Risoprint, Cluj-Napoca, 2010.

Aceasta este doar o scurtă introducere despre homeopatie, subiectul fiind extrem de larg şi complex. Tratamentul homeopat diferă de la persoană la persoană, nu există o reţetă comună pentru o afecţiune. Fiecare individ este unic şi este tratat unic. Homeopatia este eficientă şi nu produce efecte adverse ca medicamentele, rugămintea mea este însă să fiţi atenţi să apelaţi la un medic homeopat cunoscut ca fiind bun în homeopatie. Tratamentul homeopatic cere răbdare şi perseverenţă din partea pacientului. Rezultatele nu apar întotdeauna peste noapte, fiindcă remediul nu acţionează ca un medicament chimic.

Prima mea întâlnire cu tratamentul homeopat a avut loc în 2006, când m-am îmbolnăvit foarte grav, situaţie  în urma căreia am rămas cu anxietate reactivă şi alte tulburări. Bineînţeles că pastilele nu m-au ajutat să tratez cauza ci doar efectul, aşa că, sub indicaţiile medicului curant, mama mea, am urmat doar tratamente naturale apoi unul homeopat, condus de dl dr. Minu Mihail. După aproximativ doi ani de tratament homeopat, timp în care am crezut că nu o să mai treacă niciodată, am realizat că mă simt din ce în ce mai bine, până când, nu demult, am realizat că am un an de zile de când nu am mai avut realmente nicio problema din cele care mă supărau mai demult. Asta mi-a dat încredere în homeopatie, am reuşit să nu mai compar felul în care acţionează un medicament şi felul în care acţionează medicina alternativă, care nu e bruscă, nu e invazivă şi nu are efete secundare negative.

Mama mea, Dr. Palaghia Pop medic primar de medicină internă, a îmbrăţişat această ştiinţă de aprox. 3 ani şi a absolvit cursurile Vithoulkas. Deja se bucură de succes în tratarea cazurilor şi cu homeopatia, nu doar cu celelalte exponente ale medicinei naturale, cu care are experienţe frumoase de peste 25 de ani. De curând şi-a expus primul caz tratat homeopat, pe care o sa vi-l prezint într-un viitor post.

Pentru mai multe detalii privind homeopatia, vă recomand cartea dlui prof. dr. Honorius Popescu şi cea a dnei dr. Sorina Soescu, menţionate mai sus şi, mai ales, www.vithoulkas.com

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (15)

 • Buna ziua. Am infectie urinara cronica. In legatura cu homeopatia am un mare semn de intrebare si anume daca vindeca boli mai grave , vechi. Nu o critic, de fapt am fost la un consult la dr Minu in Cluj dar parca nu am nicio motivatie sa merg mai departe cu tratamenul pt ca dr urolog m a asigurat ca nimic pe lumea asta nu imi trateaza afectiunea in afara de instilatii vezicale, iar tratamentul homeopat a constat in administarea unor granule in doar 3 zile, problema a revenit si de atunci tot sun la asistenta dr Minu si imi spune dr ce tincturi sa mi cumpar si ce sa mai i au sa mi amelioreze durerea . Problema mea medicala in termeni pe intelesul tuturor e urmatoarea : bacteriile rele sunt de mult timp in vezica si au intrat in captuseala peretelui vezicii , iar atunci cand le e mediu prielnic imi fac probleme cand i au tratament stau ascunse. Dr imi spune ca trebuie rezolvata problema local . Ce sa cred ? Ma poate vindeca homeopatia?

 • @laura, daca vrei sa ti se amelioreze durerea, ia medicamente. Daca ai rabdare sa te tratezi corect, mergi in continuare la dr. Minu si ai rabdare, tratamentul homeopat nu seamana cu cel conventional. Pot aparea agravari, asta nu inseamna ca trebuie luata imediat tinctura sau pastila, daca dl doctor nu specifica. Intrebarea e daca esti pregatita pentru un alt fel de terapie, pentru ca din cele scrise nu prea pare. Dr urolog iti spune ce stie: terapie conventionala. Alege. Ori una, ori alta. Eu cred ca trebuie sa insisti si sa te tii de tratamentul homeopat.

 • As avea si eu nevoie de un numar de telefon al medicului homeopat Minu Mihai, din Cluj si nu gasesc nicaieri…m-as bucura tare mult daca mi-ati raspunde si mie, pentru ca am o problema si vreau sa incerc sa o vindec altfel decat alopat. Multumesc.

 • Dr Minu nu rapunde la telefon . Eu o sun pe asistenta lui pe nr de tel : 0770613480

 • Sigina, mi ai putea spune te rog ce afectiuni stiu tu ca au fost tratate cu homeopatie, ca sa ma mai incurajez ca merita sa perseverez. Multumesc mult de raspuns si de interes .

 • laura, din ce stiu eu personal, anxietate, depresie la adulti, astm bronsic la copii (sub 5 ani), febre cu convulsii tot la copii, iti dai seama ca sunt confidentiale cazurile, asa ca asta e cam ce stiu eu intre cunoscutii mei. Dar sunt si boli degenerative tratabile homeopat. Dar nu se trateaza boala, asta e ce nu inteleg oamenii. Organismul ca intreg este ajutat sa se repare singur, pentru ca exista capacitatea asta, si de aceea dureaza mai mult timp la unii, pentru ca fiecare are alt nivel de vitalitate si alte substraturi pe care organismul trebuie sa le rezolve, poate, inaintea problemei stringente

 • Interesant . Multumesc mult Sigina. Sa ai succes in activitati si mai presus sanatate

 • @laura, pentru putin. in timp, o sa intelegi cum functioneaza si o sa vezi ca e mult mai aproape de natura umana decat cea conventionala (care-si are si ea locul ei, fireste, dar nu atat de extins cum se practica)

 • Buna ziua..as dorii sa iau si eu legatura cu domnul doctor Minu Mihai , imi puteti da o adresa sau un nr de telefon?Va multumesc !

 • @Ciocnitu Anca, vezi mail.

 • Buna ziua,

  As vrea sa iau si eu legatura cu domnul doctor Minu. Imi puteti da un o adresa sau un numar de telefon?

  Multumesc!

 • Buna, ma poate anita vijeća cu un numar de mobil al domnului dr minu mihai? Multumesc

 • Am un numar pentru domnul Minu – 0722 737 938.
  Va rog sa imi spuneti daca merita sa merg la el.

  Multumesc.

 • Bogdan, de meritat merita, dar nu stiu daca mai ia cazuri noi

 • Buna ziua,
  Va rog frumos daca se poate sa imi dati un numar de contact pentru dl doctor Minu Mihail. Sunt din Iasi si tare mult imi doresc sa pot ajuge la un consult la dumnealui.

  Cu respect,
  Cristina