Lifestyle

Nu doar faptul că stai pe telefon te îmbătrânește

Stai să vezi, că e mai rău. ‘Expunerea zilnică la ”lumina albastră” accelerează îmbătrânirea, chiar dacă nu-ți intră-n ochi‘, spune titlul unui articol de pe sciencedaily. Această ”lumină albastră” de care vorbește articolul este lumina ce provine de la aparatură, în special smartphones și laptops/desktops dar și din lumina artificială. Aceste vești sunt edificatoare, mai ales că suntem toată ziua cu nasu-n telefoane, nu pe lângă ele.

În studiu a fost folosită lumină tip LED albastră, similară cu cea emanată de ecranele noastre. Materialul folosit au fost insecte mutante oarbe, care au fost expuse câte 12 ore la lumina albastră, printre altele. Iar concluzia a fost că, în afară de scurtarea dramatică a duratei de viață, s-au înregistrat degenerări la nivelul retinei, la nivel neuronal (!!!) și degradare locomotorie.

Sunt mulți factori proaging în lumea noastră modernă, dar, actualmente, razele UV ale soarelui încă sunt considerate factorul principal de îmbătrânire, deși expunerea la lumina albastră de la aparatură probabil depășește expunerea la radiațiile UV. Sau sunt ”concurente”. Dar, cum spune un articol din NYT, problema ridicată de lumina albastră e de dată recentă și mai sunt necesare multe cercetări ca să se înțeleagă complet mecanismele și toate implicațiile sale asupra sănătății. Ce e clar – nu ne face bine, nu doar la nivel de aging și skin aging ci și psihic și ca și calitate a vieții.

Dacă pentru protecția solară avem produse cu SPF, pentru lumina albastră de la ecrane avem ”blue light removers”. Eu am început să îi folosesc pentru că îmi sare somnul la tv, calculator sau pe telefon și nu mai adorm veci (chiar multe ore după ce am închis ecranul). Lumina albastră inhibă secreția de melatonină, împiedicând instalarea somnului și perturbând ritmul circadian. Cu blue light remover îmi vine somnul natural, chiar dacă stau înainte de culcare pe vreun ecran. Pentru desktop folosesc f.lux, care este foarte intuitiv și modifică automat intesitatea luminii albastre, pe măsură ce se apropie seara. Smartphones au încorporată o funcție de blue light blocker, care blochează unda albastră, trebuie să o activați. Există și aplicații de instalat pe telefon, dați search după blue light blocker. Electrocasnicele cu lumină albastră ar fi bine să nu fie în încăperea în care stați cel mai mult sau dacă funcția de lumină poate fi inactivată, să o inactivați.

Cel mai bine ar fi dacă toate ecranele ar fi setate din fabrică automat pe blue light remover/blocker și să fie scos manual, dacă se dorește, și nu invers. De lumina solară avem nevoie și nu putem trăi fără ea, de lumina albastră nu avem nevoie și putem trăi mult mai bine fără ea.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)