Am promis că blogul acesta va rămâne un blog personal de beauty&lifestyle, și așa va rămâne, cu excepția secțiunii Nutribeauty. Totuși, nu pot să nu fac o clarificare despre o problemă cu care mă confrunt constant, și aceea, că mi se spune ”domnișoara doctor”, deși eu am altă specializare medicală, cea de nutriționist-dietetician.
Să fii medic (generalist, internist, endocrinolog, oncolog, diabetolog, alergolog etc) este o specializare, să fii nutriționist este o altă specializare. La fel ca asistența medicală sau kinetoterapia, care sunt interconectate, deși specializări distincte. Până să apară specializarea Nutriție-Dietetică în cadrul Universității de Medicină și Farmacie, era o regulă ca unii medici să fie și nutriționiști. De obicei, cei specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice. În urma întrebărilor mele, am aflat că studenții la medicină generală stau cam 6 luni la Diabet, în care se ocupă de diabetologie, nicidecum de nutriție. Iar medicii specializați pe diabet, nutriție și boli metabolice, de cele mai multe ori, fac minimum de nutriție posibil. Medicii care vor să se specializeze în nutriție, actualmente, urmează aceeași specializare ca și noi. Adică un fel de dublă specializare. Astfel că ”medic nutriționist” poate fi medic generalist specializat pe nutriție, medic diabetolog care e ”activ” pe partea de nutriție (destul de rar, în general explică the basics și la revedere), medic internist specializat pe nutriție ș.a.m.d. Mai simplu, dacă pacientul are probleme endocrinologice, de exemplu, și medicul nutriționist trebuie să îl trimită la endocrinolog, dacă aceasta nu este specializarea lui.
Vizitează blogul meu de nutritie sigina.com/blog
Unde este limita? Nutriționistul-Dietetician nu pune diagnostic medical și nu prescrie medicamente – asta este treaba și responsabilitatea medicului. Responsabilitatea nutriționistului-dietetician este diagnosticul nutrițional, consilierea nutrițională, intervenția/prescripția nutrițională, interacțiuni aliment-medicament, recomandări de stil de viață și de suplimente alimentare (sigure, bazate pe studii) unde este cazul.
Nutriționistul-Dietetician face intervenția&prescripția nutrițională în funcție de patologiile prezente, consilierea incluzând și alte aspecte ale stilului de viață. Nutriționistul-Dietetician poate să ceară analize pe ceea ce îl interesează – profil lipidic (pe mine personal mă interesează subtipurile HDL si LDL foarte mult, pentru că să crezi că HDL e ”ăla bun” și LDL ”ăla rău” este outdated deja; și, desigur trigliceridele), glicemie, glicata, minerale, vitamie, indicatori inflamatori ș.a. Ca o regulă, cer ca pacientul să vină cu analize interpretate cel mult din ultima lună, dacă nu din ultima săptămână.
Privind consilierea nutrițională, nutriționistul-dietetician poate fi chiar mai bun decât medicul-nutriționist, dar nu este o regulă. Depinde cât de interesați de nutriție sunt fiecare. Colaborarea între nutriționist-dietetician și medicii diferitelor specialități este esențială pentru buna practică și rezultate optime.
Foto: Agoimage
Nutriționist-Dietetician Cluj. La Cluj, consiliez la Clinica Artis3.
Nutriționist-Dietetician Bucovina. La Vatra Dornei, la Policlinica Dorna Medical (pacienții veniți de la toate specializările din clinică), condusă de dr. Rodica Boca, medic primar de laborator și la Centrul de estetică facială și remodelare corporală Dana Derm, condusă de dr Dana Vasiluț, medic primar dermatolog și specializat pe estetică facială. În primul caz mă ocup mai ales de nutriția patologică, în al doilea caz de ”nutribeauty”, și patologic, dacă e cazul.
Așadar, dragii mei, eu sunt Nutriționist-Dietetician licențiat, cu o curiculă de materii pe 4 ani comprimată în 3, doar pe nutriție și dietetică, la care se adaugă formarea, actualizarea continuă prin participarea la congrese, seminarii și, desigur, documentare personală continuă. Clarificare între cei doi termeni, aici.
Noutățile despre activitatea mea în nutriție și dietetică, aici. Site Nutritionist Cluj Sigina aici.
Foto: 1. cu dr Dana Vasilut, la DanaDerm 2. în uniforma mea frumoasa de la Dorna Medical
Comments (3)
La Vatra Dornei???? Wow, deci cand mai vii, chiar te rog sa imi spui, eu sunt din Vatra Dornei si tare as avea nevoie de ajutorul tau…..
Dupa parerea ta, 1.68m si 65 kg …..cum ti se pare? M-am ingrasat in ultimii 4 ani 15 kg si nu pot scapa nicicum de ele….inca nu am fost la un specialist pentru lucrul acesta, am zis ca pentru a slabi nu e nevoie de cineva din exterior care sa te ajute, insa m-am inselat…..
Gabriela, programeaza-te saptamana viitoare, sunt in 16, 17 la Dorna Medical sau la DanaDerm, vezi aici contact https://www.facebook.com/nutritionistdieteticiancluj/photos/a.659733270759237.1073741827.564869583578940/805076776224885/?type=1&theater
succes! Ai inceput cu dreptul:)